Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Παρουσίαση του βιβλίου της Ειρήνης Τουντασάκη «Το παιδί που μεγαλώνει μέσα σου θα πάρει και από σένα»


Οι Εκδόσεις Πατάκη σας προσκαλούν
την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 19:00 
στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη 
στην παρουσίαση του βιβλίου της Ειρήνης Τουντασάκη

Το παιδί που μεγαλώνει μέσα σου θα πάρει και από σένα 
Δωρεά ωαρίων, μητρότητα και συγγένεια.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Δήμητρα Γκέφου-Μαδιανού, 
καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Ελένη Ρεθυμνιωτάκη, 
επίκουρη καθηγήτρια Νομικής Σχολής Αθηνών

Τζένη Τσαμαντάκη, φυσικός,

Πρόκειται για μια μελέτη η οποία βασίζεται σε εθνογραφική επιτόπια έρευνα και αντλεί από τις σύγχρονες ανθρωπολογικές προσεγγίσεις της συγγένειας προκειμένου να παρακολουθήσει πώς οι γυναίκες, οι οποίες αναγκάζονται να προσφύγουν στην τεχνική της δωρεάς ωαρίων, υπονομεύουν την «παντοκρατορία» των γονιδίων, απορρίπτουν τη μονολιθική υπαγωγή της μητρότητας και της συγγενειακότητας στη βιολογία. Μέσα από την ανάλυση των διαφορετικών στρατηγικών που τα κοινωνικά υποκείμενα ενεργοποιούν, καταδεικνύεται ότι τα υπογόνιμα ζευγάρια μπορούν να διαχειρίζονται με ευέλικτο και εύπλαστο τρόπο τις νέες μορφές γονεϊκότητας και συγγενειακότητας, οι οποίες προκύπτουν από τη χρήση της βιοτεχνολογίας. Νοηματοδοτώντας τις συγγενειακές τους σχέσεις μέσα από νέες συναρθρώσεις στοιχείων, συμβόλων και μεταφορών, που μπορεί να παραπέμπουν άλλοτε στη βιολογία και άλλοτε στην ανατροφή και χωρίς να ενδιαφέρονται κάθε φορά να προσδιορίσουν τι είναι έμφυτο και τι επίκτητο, τα κοινωνικά υποκείμενα «ξαναμοιράζουν την τράπουλα» της συγγένειας, οδηγώντας μας στην παραδοχή ότι η συγγένεια δεν θα πρέπει πλέον να εκλαμβάνεται αναγκαστικά ως απόρροια της ύπαρξης, αλλά μπορεί να συνιστά και το αποτέλεσμα εμπρόθετης δράσης [από το οπισθόφυλλο του βιβλίου].
Η Ειρήνη Τουντασάκη είναι απόφοιτος του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Κοινωνική Ανθρωπολογία στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales του Παρισιού, όπου εκπόνησε και τη διδακτορική της διατριβή. Διδάσκει στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου ως Επίκουρη Καθηγήτρια.
Δημοσιευμένα άρθρα της σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους αφορούν την ανθρωπολογία της συγγένειας, τις σχέσεις ανθρωπολογίας και ελληνικής λαογραφίας, τις διαδικασίες συγκρότησης και μουσειακής αναπαράστασης της εθνικής ταυτότητας και, πιο πρόσφατα, ζητήματα συγγένειας στο πλαίσιο της ανάπτυξης νέων αναπαραγωγ



Δεν υπάρχουν σχόλια: