Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Οι ενέργειες του Δήμου για το νέο χωροταξικό της Άνδρου






ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Οι ενέργειες του Δήμου για το νέο χωροταξικό της Άνδρου
Σχετικά με το νέο χωροταξικό της Άνδρου και προς αποκατάσταση διαφόρων ανακριβειών που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, από το γραφείο ενημέρωσης του Δήμου ανακοινώνονται τα εξής:
Την 1 Απριλίου 2015 εστάλη επιστολή από τον εκπρόσωπο των μελετητών του Χωροταξικού για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κ. Τσεκούρα προς τον Δήμαρχο Άνδρου. Με την επιστολή οι μελετητές ζητούσαν το αργότερο μέχρι 26 Απριλίου 2015 να στείλει ο Δήμος τις απόψεις του για το χωροταξικό, με την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο Δήμαρχος Άνδρου ανέθεσε άμεσα στον μηχανικό κ. Ματθαίο Μανσόλα, ειδικό συνεργάτη του, τον συντονισμό των ενεργειών για την επίτευξη του ζητούμενου μέσα στον ελάχιστο χρόνο που απέμενε. Έτσι έγινε συνάντηση με τον μελετητή στο γραφείο του, στις 6 Απριλίου 2015. Κατά την συνάντηση ο μελετητής παρέδωσε τον κατάλογο των ερωτημάτων (Α΄ και Β΄ μέρος), με βάση τον οποίον θα έπρεπε ο Δήμος Άνδρου να καταθέσει την υπάρχουσα κατάσταση και τις προτάσεις του για το Χωροταξικό.
Ο μελετητής τόνισε ότι με επιστολή του από τις 13 Μαρτίου 2014, είχε θέσει τα ίδια ακριβώς ερωτήματα και στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή, χωρίς να λάβει ποτέ καμία απάντηση.
Ακολούθως ο κ. Ματθαίος Μανσόλας, συναντήθηκε με στελέχη και τον διευθυντή του τμήματος Χωροταξίας του ΥΠΕΚΑ σχετικά με το θέμα, συνέταξε την απάντηση προς το μελετητή και ακολούθησαν αλλεπάλληλες συναντήσεις με το Δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους. Έτσι καθορίσθηκε το τελικό κείμενο που εισήχθη στο Δ.Σ. της 30 Απριλίου 2015. Στο Δημοτικό Συμβούλιο, κατά την διαλογική συζήτηση, τονίστηκε η δυνατότητα παρεμβάσεων και εμπλουτισμού τής υπό σύνταξη μελέτης.Τέλος, εστάλη η απόφαση (76/2015) του Δ.Σ. στον μελετητή με επιστολή της γραμματείας, στην οποία τονιζόταν η υποχρέωση του μελετητή για συνεχή ενημέρωση του Δήμου Άνδρου σχετικά με την εξέλιξη της μελέτης.
Την Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2015, ο Έπαρχος Άνδρου, ύστερα από ενημέρωση που είχε από την Περιφέρεια σχετικά με συνάντηση που θα γίνει την 2 Νοεμβρίου 2015 στο ΥΠΕΚΑ για το θέμα, συγκάλεσε συνάντηση στο Επαρχείο.
Στην συνάντηση παραβρέθηκαν: ο Έπαρχος Άνδρου κ. Δημήτρης Λοτσάρης, ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Θεοδόσης Σουσούδης, ο αντιδήμαρχος κ. Δ. Θεοδωράκης, η δημοτική σύμβουλος κα Λένα Πολίτου, ο πρώην Δήμαρχος κ. Γ. Γληνός, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος κ. Ι. Κούλουθρος, η τεχνική υπηρεσία του Δ.Α. και του επαρχείου, ο ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου Άνδρου, Ματθαίος Μανσόλας, εκπρόσωποι της Ε.Α.Ε., της AndrosRoutes και των μηχανικών της Άνδρου.
Έγιναν τοποθετήσεις σχετικά με το θέμα από όλους σχεδόν τους παρευρισκόμενους και προτάθηκε η σύσταση επιτροπής, η οποία θα κάνει παρεμβάσεις και προτάσεις στον μελετητή, ώστε στη νέα μελέτη του Χωροταξικού, όταν αυτή ψηφιστεί ως νόμος του Κράτους, να περιλαμβάνονται όλα όσα θα οδηγούν την Άνδρο σε αναπτυξιακή τροχιά για την επόμενη 15ετία. Αφού, βεβαίως, ληφθούν υπόψιν οι θέσεις των εμπλεκομένων φορέων του νησιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: