Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Με τον Νίκο Βασιλόπουλο στη περιοχή της μονής του Αγίου Νικολάου


Το ηλιόλουστο Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2016, η Λέσχη Ανάγνωσης Άνδρου οργάνωσε ξενάγηση με τον αρχιτέκτονα και ερευνητή Νίκο Βασιλόπουλο   στη περιοχή της Μονής του Αγίου Νικολάου πάνω από τ' Άχλα.
Η ξενάγηση είχε θέμα την Άνδρο την εποχή των Λατίνων, εποχή με την οποία έχει ασχοληθεί πολύ ο κ. Βασιλόπουλος, συγγραφέας και του  γνωστού βιβλίου  "Η Λατινοκρατία στην Άνδρο".


Η ξενάγηση άρχισε από το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου


 Συνεχίστηκε στον Καρόνα με τα ερείπια των πύργων  Σαμουήλ και Μπίστη και την εκκλησία της Παναγίας που όμως δεν επισκεφθήκαμε γιατί κάτι τέτοιο θα έπληττε  την κτηνοτροφία του νησιού!


Η  ξενάγηση  τελείωσε στο παλιό γεφύρι μέσα στη ρεματιά  που χτίστηκε από τους τότε άρχοντες για να υπάρχει σίγουρη πρόσβαση με τον Άγιο Ιωάννη τον Σχίνο που τότε ήταν βίγλα

Εντύπωση προκάλεσαν τα πολλά τοπωνύμια, επίθετα  αλλά και τωρινές κοινωνικές και θρησκευτικές  συμπεριφορές  κατοίκων της Άνδρου,  που έχουν τις ρίζες τους σε αυτή την ιστορική περίοδο του νησιού.











3 σχόλια:

Μάνεσης Γιώργος είπε...

Με αφορμή το θέμα που προέκυψε με την Παναγία του Καρόνα θα ήθελα να σας
γνωστοποιήσω ότι μπορείτε να απευθύνεστε και στους έτερους συνιδιοκτήτες
κληρονόμους Δημόσθενη Μάνεση
Τηλ: 6946994341

Ανώνυμος είπε...

Το λοιπόν Βαγγέλη δεν άλλαξε τίποτα Έχω όλα τα περπάτησα στο απάνω από 50 χρόνια και ξέρεις κάτι φαίνεται το ίδιο Κάτι έγραψες για το εκκλησάκι δεν το κατάλαβα Θζ by. Ευχαριστούμε για τις όμορφες φωτογραφίες

Konstantinos Stratis είπε...

Βαγγέλη οι περιγραφές σου είναι εξαιρετικές καθώς και οι φω τογραφίες σου.