Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Κριτικές για την "Μικρά Αγγλία"


Γράψτε επώνυμα την γνώμη σας για την ταινία
Θεσσαλονίκη- arts & culture

ΑΡΔΗΝ- ΡΗΞΗ Μικρά Αγγλία, του Παντελή Βούλγαρη

News 247.gr: Από τη Μικρά Αγγλία στη Miss Violence

Δήμητρα Δ. :«Ακούγοντας την Μικρά Αγγλία»...

PROTAGON.GR- Νίκη Κόλλια: Γοητευτική Μικρά Αγγλία

Άθως Δημουλάς: Δεν είναι σινεμά, δεν είναι λογοτεχνία…

Λάκης Παπαστάθης: Το νησί της Ανδρου τραγουδάει στην ταινία του Βούλγαρη.

 Βένια Γεωργακοπούλου: Η ευλογία της Άνδρου

'Αρης Δαβαράκης: Μαγικές στιγμές

Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ: κριτική της ταινίας 

Η ΑΥΓΗ: Ανθρώπινα πάθη μέσα σε φουρτουνιασμένο πέλαγος

ΤΟ ΒΗΜΑ: Το προξενιό της Ανδρου

ΤΑ ΝΕΑ:«Μικρά Αγγλία»: Η μοναξιά είναι γυναίκα.

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: Μια σπάνια περίπτωση πετυχημένης ελληνικής ηθογραφίας.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: Πανέμορφη και συγκινητική «Μικρά Αγγλία»

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μια ιστορία γραμμένη και κινηματογραφημένη στο μπλε

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ:Το καλύτερο αισθηματικό ραμάντζο όλων των ελληνικών εποχών

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Η κυρία εφοπλιστού σπλαχνική μητερούλα Τερέζα του νησιού!

ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ: Με ειλικρινή και τρυφερή ματιά στους χαρακτήρες

ATHENS VOICE:Ένα θαυμαστό κομψοτέχνημα εικόνων και συναισθημάτων στην ειλικρίνεια και την ομορφιά του οποίου είναι αδύνατον να αντισταθείς.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ

Myfilm.gr:   επιτέλους κάτι εξαιρετικό


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μικρά Αγγλία 

LIFO:Η πιο ολοκληρωμένη ταινία στην πλούσια φιλμογραφία του Παντελή Βούλγαρη

MOVIES Ltd

tospirto.net

MOVIEMONSTERS,GR

POPAGANDA.GR

hinxismind.blogspot

Ο Λάκης Λαζόπουλος γράφει για τη «Μικρά Αγγλία» 

PROTAGON.GR

ANEMOMYLOS 2

ο Σωκράτης Τσιχλιάς στην Καθημερινή

Γιατί τόσο χαμός για την Μικρά Αγγλία;

***** “Περίμενα ότι θα έβλεπα μια πολύ καλή ταινία , αλλά βρέθηκα να παρακολουθώ ένα αριστούργημα. Ουσιαστικό ψυχογράφημα μιας σκληρής κοινωνίας και μια συγκλονιστική ερωτική ιστορία που δεν καταλήγει σε μελό. Εξαιρετικές ερμηνείες από τους νέους ηθοποιούς αλλά και από τους παλαιότερους. Συνολικά μια προσεγμένη, ποιοτική δουλειά υψηλότατου επιπέδου, όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα.”

9 σχόλια:

ΑΣΠΑΣΙΑ ΜΠΑΤΖΟΓΙΑΝΝΗ είπε...

Προσωπικά ήμουν επηρρεασμένη για την ταινία πριν την δώ.Ίσως γιατί το βιβλίο ήταν δώρο του άντρα μου πρίν 14 χρόνι, ίσως και γιατί έζησα από κοντά τον "πυρετό" των γυρισμάτων στο νησί. Η πραγματικότητα όμως για όσους ξέρουν από τις δουλειές του σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη, είναι ότι πρόκειται για μια εξαιρετική δουλειά. Η ταινία είναι άρτια τόσο σε επίπεδο τεχνικό (αν και ειναι μεγάλη η διάρκειά της) όσο και σε ψυχογραφικό επίπεδο. Συμπέρασμα: προκειται για μια ταινία που σεβάστηκε το νησί, την ιδιαιτερότητα της ναυτικής κλειστής κοινωνίας των γυναικών και έδιξε με συγκλονιστικό τρόπο τι σημαίνει να πεθαίνεις για την αγάπη. Πιστεύω ότι σε κάθένα από τους θεατές, Ανδριώτες και μη "ξύπνησε"αισθήματα που ίσως είχαν θαφτεί κάτω από την καθημερινότητα. Και φυσικά εαν υπήρχε το βραβείο Οσκαρ για manager location θα απονεμόταν ομόφωνα στον Βαγγέλη Λουκίσα. Επίσης η μουσική της ταινίας ήταν απόλυτα εναρμονισμένη με τις σκηνές της ταινίας.
Ένα μεγάλο μπραβο και στους "κομπάρσους" που στήριξαν το όλο εγχείρημα. Πιστεύω ότι πέτυχε απόλυτα.

Δημήτριος Μήλας είπε...


Είδα την ταινία στην Αθήνα. Είναι πάρα πολύ καλή για τα δικά μου μέτρα και σταθμά. Ένιωσα πολύ ωραία που ο τόπος μας αναδείχτηκε πραγματικά μέσα από ένα τόσο ωραίο έργο. Ιδιαίτερα χάρηκα βλέποντας πολλούς γνωστούς και φίλους, που μένουν ακόμα στην Αντρο, να συμμετέχουν ενεργά στη ταινία. Ευχαριστούμε πολύ τους άμεσους δημιουργούς (Παντελή και Ιωάννα) αλλά και τον διαμεσολαβητή Βαγγέλη. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Όλοι οι Αντριώτες πρέπει να δουν την ταινία. Μας αφορά όλους. Για αυτούς που θαλασσοπνίγηκαν (κάθε σπιτικό έχει κάποιον) είναι το καλύτερο μνημόσυνο.....
Δημήτριος Μήλας
ΥΓ1 Βαγγέλη συνχωρεσέ με που μεταφέρω το σχόλιο μου στις κριτικές
ΥΓ2 Το γεφυράκι που συναντιουνται οι ερωτευμένοι Όρσα και Μαλταμπές που είναι;

Α.Διαβατίδης είπε...

Καταπληκτική ταινία.Συγχαρητήρια σε όλους όσους συμμετείχαν.Στήν ταινία αυτή είδα τη ναυτιλία μας την ιστορία μας τον παππού μου τον πατέρα μου την μάνα μου την γυναίκα μου τα παιδιά μου την πατρίδα μου εμένα..............

Μαριάννα Κατσίκη (μαθήτρια) είπε...

Πριν 2 μέρες, πήγαμε στο θέατρο της Χώρας και είδαμε την ~Μικρά Αγγλία~ με το σχολείο.
Από το πρώτο λεπτό της ταινίας το ρίγος και η βαθιά συγκίνηση ηταν τα συναισθήματα μου, για το πως μπορεί αυτός ο τόπος μέσα απο τη ματιά του κ. Βούλγαρη να βγει προς τα έξω. Μέσα σε 2:30 και κάτι ώρες που κράτησε η ταινία, χιλιάδες συναισθήματα ένιωσα. Ποιότητα εικονας/ σκηνοθεσίας/ σεναρίου/ ηθοποιών. Πραγματικά αξίζει πάρα πολλά αυτή η ταινία και είναι σαν ένα βάλσαμο στην ψυχή του κάθε Ανδριώτη. Κατα την γνώμη μου είναι επιτυχημένη διότι ο καθένας αισθάνθηκε και ερμήνευσε την ταινία με διαφορετικό τρόπο.

Μέσα απο την καρδιά μου, ένα ΜΕΓΑΛΟ ευχαριστώ στο κ. Βούλγαρη, στην κ. Καρυστιάνη και σε όλη τη ομάδα για αυτή την ταινία.

Ανώνυμος είπε...

Με καρδιά πλημμυρισμένη από πλήθος συναισθημάτων είδα χθές στην Αθήνα την ταινία.Τα αισθήματα που έκρυβαν τόσο πολύ οι κοπέλλες το 30 πολλές φορές κατέληγαν σε τραγωδία.Είχαν όμως και έναν απίθανο ρομαντισμό εκείνες οι εποχές,που έφθασε μέχρι και στις αρχές του 60.Ηζωή της μάνας με τον ναυτικό σύζυγο, την έχουμε ζήσει από πρώτο χέρι.Άνδρας και γυναίκα μαζί,πως να μην κάνει λάθη;Αλλά και εκείνο που μας''χαρακτηρίζει-χαρακτήριζε''εμάς τους Ανδριώτες,η αγάπη ΚΑΚΩΣ ΚΑΚΙΣΤΑ, για το χρήμα.Η ματαιοδοξία,ΟΧΙ υποπλοίαρχος,καπετάνιος ο ''καλός''γαμπρός.Τέλος θερμά συγχαρητήρια,στον Π Βούλγαρη,με τις απίθανες σκηνές,εκείνη με την Όρσα που ξεφωνίζει το [αγάπη μου Σπύρο]με έκανε να ψάξω για τα χαρτομάνδηλα στην τσάντα μου,και την βλέπω και την ακούω μέχρι σήμερα και νομίζω ότι δεν θα την ξεχάσω ποτέ.Αλλά και σκηνές ντοκιμαντερίστικες υπήρχαν παρμένες μάλλον με ελικόπτρερο;όπως κάποιες κορυφές βουνών,μάλλον στο Κάστρο στου Κοχύλου .Αλλα ήταν και μια ταινία μνημόσυνο για ΟΛΟΥΣ τους Ανδριώτες που χάθηκαν στην θάλασσα είτε σε καιρό ειρήνης,είτε σε καιρό πολέμου.

Ανώνυμος είπε...

Μια ταινία-απόδειξη γιατί το σινεμά χαρακτηρίστηκε 7η τέχνη! Με στοιχεία αρχαίας τραγωδίας,με τα πάθη και τις αδυναμίες των ανθρώπων της δεκαετίας του 1930 σε ενα νησί, την Ανδρο, που η ζωή και η καθημερινότητα είναι ένα συνεχές μπάρκο . "Αγάπη μύρια κύματα και όλα απ'την αρχή "λοιπον,όπως λέει και το βασικό θέμα της ταινίας,και όσοι δεν την είδατε...σπεύσατε
Αναστάσης Γ. Παφίλης

Γιάννης Φακής είπε...

Γεγονότα μέσα στα οποία είναι βυθισμένη και ναρκωμένη μιά ολόκληρη κοινωνία είναι πολύ φυσικό να μη την αφήνουν να "μιλήσει", να "πεί" τον πόνο της, τον καυμό της... Ετσι σαν Νέμεσις ήρθαν στην Ανδρο, δύο ξένοι - η κ Ι.Καρυστιάνη & ο Π. Βούλγαρης - που συγκλονισμένοι από τους τόσους απωλεσθέντες, έδωσαν με την δική τους πινελιά αυτό που ζητούσαν οι ναυτικοί μας που δεν γύρισαν ποτέ στα σπίτια τους... Η ταινία μα και το βιβλίο, έχουν τύχει καθολικής αποδοχής, από κοινό και κριτικούς, για ναύρουν ανάπαυση τα πνεύματα των χαμένων ναυτικών μας... Σας ευχαριστούμε. Γιάννης Φακής

Ανώνυμος είπε...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΟΥΛΓΑΡΗ ΠΡΩΤΑ ΓΙΑΤΙ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΟΙΚΗΣΟΥΝ.ΤΟΥΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΕΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟ ΣΕ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΑΝ ΘΑΥΜΑ.
ΤΟΥΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΠΑΡ ΟΤΙ ΣΑΝ ΛΑΟΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΔΙΑ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ,ΣΑΝ ΤΟΠΟΣ ΑΞΙΖΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΥΧΗ.
ΤΕΛΟΣ ΤΟΥΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΑΝ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ ΒΟΛΤΑ.
ΜΑΡΙΑ ΚΟΡΡΕ

Γ.ΞΑΝΘΟΣ είπε...

Χθές (27 Ιανουαρίου) , προτελευταία προβολή της "Μικράς Αγγλίας" στην ' Ανδρο, είδα ξανά την ταινία , μακριά από την φασαρία, το κουτσομπολιό και την πρεμούρα των πρώτων ημερών . Μία ταινία κρίνεται επιτυχημένη, όταν η επανάληψή της σε φορτώνει με συναισθήματα, μαγεία, ήχους και εικόνες , αντί να σε κουράζει .