Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Για τον Ζαχαρία Δεμαθά...




"Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015 έφυγε αιφνίδια ο Ζαχαρίας Δεμαθάς, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Αγαπητός πανεπιστημιακός δάσκαλος, βαθυστόχαστος ερευνητής και πολύτιμος φίλος, ο Ζαχαρίας Δεμαθάς δίδαξε Πολιτική Οικονομία, Μαρξιστική Θεωρία, Ιστορία, Κοινωνιολογία και Χωροταξία και τίμησε το βαθύτατο νόημα του ελεύθερου πολίτη.
Άνθρωπος «ωραίος», φιλικός, μεγαλόθυμος, με πνευματώδες χιούμορ και οξύτατη κρίση και ταυτόχρονα μ' έναν λόγο πάντα καλό και θεραπευτικό. Προσανατολισμένος από τα φοιτητικά του χρόνια σε ιδέες προοδευτικές, υπηρέτησε με εμμονή και σταθερότητα τον αντιδικτατορικό αγώνα στη Δυτική Ευρώπη από την Χαϊδελβέργη, όπου ολοκλήρωνε τις σπουδές του στο Πολυτεχνείο και την Οικονομία. Με την ίδια ανιδιοτέλεια και θέρμη στην επαγγελματική του ζωή στην Ελλάδα αργότερα υπήρξε από τις κύριες μορφές, αληθινός στυλοβάτης, του ελληνικού πανεπιστημιακού κινήματος την περίοδο 1975-1985.
Η πλούσια διαδρομή της ζωής του αφήνει πολύτιμες υποθήκες στην πανεπιστημιακή κοινότητα και στους νέους για μία αισιόδοξη και αγωνιστική εμμονή στη ζωή με πίστη στον άνθρωπο και σ' έναν καλύτερο κόσμο."
Η αγαπημένη του οικογένεια.(www.avgi.gr)

 Οι τάφοι των Δεμαθά στα Αϊπάτια απ' όπου κατάγονταν και μετανάστευσαν, πλούτισαν στις χώρες του Ευξείνου Πόντου και έκαναν πολλές ευεργεσίες στην Άνδρο




Η τελευταία συμμετοχή του σε εκδήλωση στην Άνδρο :


Υπήρξε και μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού "ΝΗΣΟΣ ΑΝΔΡΟΣ"

Αποχαιρετισμός από έναν συνάδελφό του: ΧΑΙΡΕΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΖΑΧΑΡΙΑ ΔΕΜΑΘΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: