Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Δελτίο Τύπου Δήμου Άνδρου: Το Δημοτικό Συμβούλιο για τη μελέτη του ΧΥΤΥ



                   

   Με ψήφους 11-10 υπέρ της μελέτης για τον ΧΥΤΥ

Έπειτα από πολύωρη συζήτηση, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Άνδρου αποφάσισε με ψήφους 11-10 να γνωμοδοτήσει θετικά για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ΧΥΤΥ Άνδρου. Η γνωμοδότηση, μαζί με τις ενστάσεις που κατατέθηκαν από κατοίκους και συλλόγους, θα προωθηθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία και θα αποφασίσει για την έκδοση Περιβαλλοντικών Όρων.

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος, Θεοδόσης Σουσούδης, αναφέρθηκε στην κρισιμότητα της ψήφου, τονίζοντας –μεταξύ άλλων- τα εξής:

«Η σύνταξη αυτής της μελέτης ξεκίνησε το 2012 και έχουν προηγηθεί 4 ή 5 δημοτικά συμβούλια πριν το σημερινό. Σε προηγούμενα συμβούλια συζητήθηκαν οι θέσεις, τα κριτήρια, οι βαρύτητες κλπ.  Έγινε διαβούλευση για οικόπεδα από την προηγούμενη δημοτική αρχή και έγινε εκ νέου διαβούλευση από εμάς τον Νοέμβριο, σε φορείς και σε πολίτες να εισηγηθούν  νέες θέσεις, ανοίγοντας ουσιαστικά το θέμα από την αρχή. Το ίδιο χρονικό διάστημα εγώ προσωπικά έχω παρευρεθεί σε δεκάδες συνελεύσεις, πάντα με σκοπό την επίλυση του θέματος, διασφαλίζοντας παράλληλα και την κοινωνική συνοχή.
Έχουμε τονίσει με κάθε τρόπο, ότι θα λάβουμε υπόψη μας μόνο τα επίσημα επιστημονικά κριτήρια και τις αποφάσεις των αρμόδιων υπηρεσιών.
Οι αντιδράσεις και οι ενστάσεις των ιδιωτών και των συλλόγων επίσης μας έχουν γνωστοποιηθεί. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει την ευθύνη να φιλτράρει όλες αυτές τις πληροφορίες και να αποφασίσει για την έκδοση των Περιβαλλοντικών Όρων.
Σαν δημοτική αρχή δεσμεύομαι ότι εφόσον εκδοθούν οι Περιβαλλοντικοί Όροι του έργου, πέρα από τις γεωτρητικές έρευνες των μελετητών, θα αναλάβουμε την εκπόνηση ανεξάρτητης υδρογεωλογικής έρευνας σε συνεργασία με διακεκριμένο  Πανεπιστήμιο. Σαν δήμαρχος όμως και έχοντας την ευθύνη όλης της Άνδρου, δεν μπορώ να επιτρέψω την υιοθέτηση των πρακτικών του εκφοβισμού αγνοώντας τις επίσημες γνωμοδοτήσεις».
Εκ μέρους των κατοίκων και των Συλλόγων που αντιδρούν στη συνέχιση της διαδικασίας για χωροθέτηση, τοποθετήθηκε ο κ. Λεονάρδος Βλάμης, ενώ παρών ήταν ο μελετητής του έργου κ. Δαμιανός Μπούργκας, που απάντησε στις ερωτήσεις που τέθηκαν.
Τη διαδικασία, που διεξήχθη μέσα σε ήρεμο κλίμα, παρακολούθησαν δεκάδες Ανδριώτισσες και Ανδριώτες, καθώς το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί είναι το κορυφαίο και απαιτεί άμεση λύση.
Από το γραφείο ενημέρωσης του Δήμου Άνδρου

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραία μας τα λέτε τώρα κ.Δήμαρχε. Το ερώτημα είναι γιατί δεν ακολουθήσατε τη διαδικασία των γεωτρητικών και υδρογεωλογικών ερευνών για τη διαπίστωση της καταλληλότητας της θέσης Πλούσκας. Αν υπήρχαν από την αρχή τα πορίσματα των ειδικών επιστημόνων για την καταλληλότητα ή όχι της θέσης δεν θα υπήρχαν αυτές οι σφοδρές αντιπαραθέσεις. Γιατί το θέμα δεν είναι τοπικιστικό όπως ορισμένοι το υπονοούν, αλλά η επικινδυνότητα της θέσης για τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα.