Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου "Για πάντα"



Η ταινία επαναπροβάλλεται τη Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015 στις 8 ,15μμ



Με την προβολή της ταινίας "Για πάντα" που γυρίστηκε στην Άνδρο από τον νέο σκηνοθέτη Νίκο Μανδαράκα  ξεκινά η φετινή χειμερινή σαιζόν προβολών για την Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου, μια συλλογική προσπάθεια 20 χρόνων για να υπάρχει  σινεμά στην Άνδρο τον χειμώνα.

Με δεδομένες τις δυσκολίες της εποχής μας, τη χαλασμένη μας διάθεση ύστερα από την καταγγελία που δεχθήκαμε "περί παράνομης λειτουργίας της Λέσχης" από τον ιδιοκτήτη του θερινού Κινηματογράφου Άνδρου αλλά και τις επιθυμίες του Δήμου Άνδρου για να καταβάλουμε ποσό για κάθε μέρα χρήσης του Δημοτικού Κινηματοθεάτρου η συνέχιση των φετινών προβολών μας μοιάζει αβέβαιη.
Ελάτε όλοι ν' απολαύσουμε τουλάχιστον την πρώτη μας  ετούτη ταινία  και βλέπουμε....
Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015 , 8:15μμ 
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΔΡΟΥ
Η ταινία θα προβληθεί  με αγγλικούς υπότιτλους


"Για Πάντα" (2015)
 Σκηνοθεσία: Νίκος Μανδαράκας
Η αγάπη, η ανάμνηση και η προσμονή υπήρξαν τα κυρίαρχα στοιχεία στις οικογένειες των ναυτικών. Η απουσία του αγαπημένου συζύγου, γιου, πατέρα ναυτικού και η αγωνία για την επιστροφή του, δυνάμωναν και στοίχειωναν τις μέρες όσων έμεναν πίσω.

Η Ευδοκία έχει μόλις παντρευτεί και ονειρεύεται να ξεκινήσει τη νέα της ζωή δίπλα στον άντρα της Λεωνίδα και στο παιδί, που έχει στην κοιλιά της. Ο Λεωνίδας είναι ναυτικός, που λίγο μετά το γάμο τους φεύγει για ταξίδι.
Σαράντα χρόνια μετά, η Ευδοκία είναι ήδη 68 ετών. Στην επέτειο του γάμου της δίνει ραντεβού με το παρελθόν της μέσα από γράμματα και φωτογραφίες...
  Ο σκηνοθέτης ως παιδί ναυτικού που υπήρξε, είχε κρατήσει μέσα του βιώματα, ακούσματα και ερωτηματικά που με την έβδομη τέχνη βρήκε την ευκαιρία να τα εκφράσει στη ταινία του.

 Η ταινία γυρίστηκε στη περιοχή Κορθίου Άνδρου και ειδικώτερα στη  Καππαριά, στον Όρμο Κορθίου και στου  Κοχύλου
Πρωταγωνιστούν: Χρύσα Παπαϊωάννου, Αντιγόνη Κουλουκάκου, Λεωνίδας Κακούρης, Αγγελική Στρατή και ο Σταύρος

Η μικρού μήκους ταινία  «Για πάντα» έχει μέχρι στιγμής λάβει μέρος: 
στο «38ο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας»,
 στο «5ο micro μ festival» 
και  στο «21ο Διεθνές φεστιβάλ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας».



Ο Νίκος Μανδαράκας γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Καππαριά της Άνδρου. Σπούδασε κι εργάστηκε αρχικά σαν ηλεκτρονικός, αλλά από νωρίς τον κέρδισε η φωτογραφία και το βίντεο. Τον γοητεύει η διεύθυνση φωτογραφίας και οι ανθρώπινες ιστορίες. Τελείωσε τη Σχολή Film Studies του New York College κι έκανε Bachelor of Arts στο πανεπιστήμιο του Greenwich. Το «Για Πάντα» είναι η πρώτη του ταινία μικρού μήκους, η οποία έγινε στο πλαίσιο των σπουδών του κι αποτέλεσε την πτυχιακή του εργασία.

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Με αφορμή ολα όσα διαδραματίζονται σχετικα με την Κινηματογραφική Λέσχη και τις πιέσεις του Δημου σε σχέση με το αντίτιμο που επιδιώκει να βάλει σε καθε προβολή θα ήθελα να εκφράσω ορισμένες απόψεις. Η κινηματογραφική λέσχη μια απο τις λίγες που λειτουργούν στην Ελλάδα, ειναι ενα Σαββατιάτικο αποκούμπι για εμάς που ερχόμαστε τα Σ/Κ απο την Αθηνα αλλα και για τους ντόπιους. Ένας χώρος ποιοτικής ξεκούρασης. Τα έργα που ανεβάζει δεν ειναι εμπορικά και δεν απευθύνονται στο ευρύ κοινό. Αλλα ποιο ειναι το κοινό της Χώρας οταν ο κόσμος που κυκλοφορεί τον Χειμώνα ειναι μια χούφτα άνθρωποι. Οι Σαββατιατικοι λοιπόν "Αθηναίοι" και κάποιοι ντόπιοι φτιάχνουν το κοινό της λέσχης που ειναι δεν ειναι 20-30 άτομα. Αν τώρα επιβαρυνθεί με ενα χαράτσι η λέσχη λες και ειναι εμπορική επιχείρηση τότε αναγκαστικά θα κλείσει. Θα κλείσει όμως και η αίθουσα. Ποιος θα ζημειωθει. Φυσικά ο Δήμος που θα του καταλογιστεί η ευθύνη για αυτή την απόφαση. Ήδη οι θεατρικοί σύλλογοι σταμάτησαν να χρησιμοποιούν τον χώρο για πρόβες. Με αυτα και με αυτα κάτι η γενικότερη κατασταση κάτι οι απερίσκεπτες αποφάσεις των δημοτικών αρχόντων και να πως ερημώνει η Αγορά. Ας το σκεφτούν καλλίτερα. Ο Δήμος εισπράτει. Εισπράτει δημοτικά τέλη και πολλά αλλα. Αυτα τα σωματια ο Δήμος πρεπει να τα επιδοτεί και οχι να προσπαθεί να βγάλει απο την "μύγα ξύγκι". Κοινωνική παροχή κύριοι του Δημου. Κοινωνική παροχή. €€€

Ανώνυμος είπε...

- Τι έγινε λέει???
- Η λειτουργία 1 (και 2 και βάλε) κινηματογραφικής λέσχης είναι τουλάχιστον απαραίτητη σε αυτόν και σε κάθε τόπο. Προσιτή, εναλλακτική (όχι εμπορική), με πρώτο και κύριο τους οικοδεσπότες της και τους φίλους της... Αφορμή για συνάντηση, για κουβέντα, κλπ - μια μικρή εστία. Σε κάθε περίπτωση διαφανής συμμετέχοντας ως μόνιμη βάση στον πολιτισμό του τόπου!
- Δε μπορεί να διώκεται, πόσο μάλλον από ομοειδή (σε θεματικό περιεχόμενο) επιχείρηση.
- Είναι κατανοητό η δημόσια-δημοτική περιουσία να αποδίδει αντισταθμιστικά οφέλη από την παραχώρηση της αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να καταστεί σαφές πως η λειτουργία της 'Κινηματογραφικής Λέσχης' είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΑΓΑΘΟ και πρέπει με κάθε τρόπο να η λειτουργία της να καταστεί βιώσιμη!!!
- Ο δημόσιος χώρος καταδιώκεται σχεδόν αναζητείται - δε μπορεί να γίνεται το ίδιο και με τις ελάχιστες δημόσιες χρήσεις που έχουν απομείνει!!! Όσα τους λείπουν να τα πάρουν από τις τραπεζαρίες στα πεζοδρόμια και στις πλατείες που τον τελευταίο χρόνο έχουν εμπορευματοποιηθεί αλόγιστα και ανεξέλεγκτα δημιουργώντας πολύ κακό προηγούμενο!
- 'Πόλεις χωρίς Πνευματικά Κέντρα = ΝΕΚΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ' έγραφαν οι κάτοικοι με stencil σε τοίχους μιας άλλης επαρχιακής περιοχής. Πέρα από τον 'φιέστες' του καλοκαιριού πόσες άλλες μόνιμες πολιτιστικές εστίες έχουμε?

- Ας αναλογιστεί κανείς πως τα 50€ ετήσιας συνδρομής για απεριόριστες προβολές είναι 1)συμφέρον και πως καθώς τα έχει καταβάλει τότε πιο εύκολα θα επισκεφτεί την κινηματογραφική λέσχη και 2)πως η συνδρομή του αποτελεί όρο ζωής για τέτοιες μορφές διαχείρισης.

Ανώνυμος είπε...

Ο Δήμος και οι λοιποί αρμόδιοι ας ζητήσουν πρώτα ενοίκιο για τη χρήση κάποιων σχολικών αιθουσών που καταλαμβάνονται χρόνια τώρα, 2 και 3 απογεύματα τη βδομάδα στο Γαύριο για τη διδασκαλία χορών, από ιδιώτη που είναι μάλιστα και ένστολος δημόσιος υπάλληλος και έχει στήσει καλό μαγαζί, στη συνέχεια να βρει οποιονδήποτε άλλο χώρο χρησιμοποιείται αμισθί ή δημόσιο μέσο (βλέπε δημοτικά αυτοκίνητα - φορτηγάκια που κυκλοφορούν υπάλληλοι του Δήμου το απόγευμα για δικές τους δουλειές - χωράφια), να βάλει σε τάξη τις μισθώσεις των παραλιών (τις έχουν καταντήσει υπαίθριες αποθήκες με ομπρέλες, καλαμωτές και ένα σωρό παλιοξύλα που ποτέ δεν απομακρύνονται στις 31/12) και στη συνέχεια αν πρέπει, να ζητήσουν μίσθιο και από την ΚΛ για τη χρήση του χώρου. Εφόσον διαπιστωθεί διάθεση για ευρύτερο νοικοκύρεμα εμείς θα στηρίξουμε όπως μπορούμε τη λειτουργία της λέσχης ώστε να συνεχίσει "παράγει χωρίς κέρδος" μέσα στο άγονο πολιτιστικό περιβάλλον και τη μοναξιά του χειμώνα στο νησί. Σε αντίθετη περίπτωση οι αρμόδιοι τοπικοί άρχοντες και υπάλληλοι που δεν θα κάνουν σωστά τη δουλειά τους, να ξέρουν ότι θα μας βρουν μπροστά τους.

Ανώνυμος είπε...

το επόμενο καλοκίρι θα ελεγχθεί για ηχορρύπανση η ομοειδής επιχείρηση, ή θα ξαναζήσουμε το ρεζιλίκι της παράστασης στο ανοιχτό θέατρο με ήχο συνεχώς αυξανόμενης έντασης από δίπλα;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Ανώνυμος είπε...

Ως εκπαιδευτικός που υπηρέτησα στο ΓΕΛ Άνδρου για 3 χρόνια θα ήθελα να εκφράσω την αγανάκτησή μου για αυτές τις ενέργειες του Δήμου και του συγκεκριμένου επιχειρηματία. Η Κινηματογραφική Λέσχη της Άνδρου είναι μια όαση πολιτισμού που δεν τη συναντούμε συχνά ακόμα και σε μεγάλες πόλεις. Ο Δήμος έπρεπε να στηρίζει τέτοιες προσπάθειες που δίνουν ζωή στη χειμερινή Άνδρο. Αλοίμονο, όμως, στηρίζουμε τα θέατρα και τους κινηματογράφους μόνο όταν πρόκειται για τη διαφήμιση του νησιού κατά την τουριστική περίοδο.
Συνεχίστε τις προσπάθειές σας.
Θύμνιου Αναστασία

καψοραχη είπε...

μαλιστα...σε μια εποχη δυσκολη που πρεπει πανω απ ολα να στηριξουμε στην περιφερεια τετοιου ειδους λεσχες ο δημος Ανδρου αποφασιζει να βαλει χερι και να την οδηγησει στο κλεισιμο!! γιατι αραγε???να πονηρευτουμε μηπως? εδω θριαμβευει ο μικρος νους και η ελλειψη απλης σκεψης!! κυρ δημαρχε δεν με εκπλησεις καθολου!! απο την αρχη δεν σου τοχα!!

Ανώνυμος είπε...

ΜΗΠΩΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ;
ΠΟΣΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΑΚΟΣΤΡΩΤΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ....ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ....ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΩΡΕΑΝ ΧΡΗΣΗ.
Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΘΕΑΤΡΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΘΑΡΗ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΣΜΕΝΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ!

Ανώνυμος είπε...

Απορίας άξιο το ότι ό κ. Δήμαρχος ως μέλος του Δ.Σ.του Ιδρύματος ΚΥΔΩΝΙΕΩΣ, δεν γνωρίζει ότι ένας από τους σκοπούς του Ιδρύματος είναι και η συντήρηση του Δημοτικού Θεάτρου Άνδρου.
ο Δ. Γιαννίσης ως Δήμαρχος Άνδρου απαίτησε και έγινε μεγάλη επισκευή επί δημαρχίας του, από μοκέτες μέχρι και αγορά του πιάνου.

Δημήτρης Γιαννίσης είπε...

Σύμφωνα με το απο 31/10/1991 με αριθμό Πρωτ.1077062/3278/Α0011 έγγραφο των Υπουργών Οικονομικών-Πολιτισμού & Νομάρχη Κυκλάδων, αποτυπώνεται ξεκάθαρα η ισχυρά βούληση του διαθετών ( Πέτρου & Μαρίκας Κυδωνιέως )για το Δημοτικό Θέατρο Άνδρου πιό συγκεκριμένα μεταξύ των άλλων σκοπών του Ιδρύματος είναι
΄΄....επισκευή του υπάρχοντος Δημοτικού Θεάτρου & επιχορήγηση αυτού για τον εξοπλισμό & διαρκή συντήρησή του εφόσον επαρκούν τά έσοδα του ιδρύματος & συναινεί πρός τούτο ο Δήμος Άνδρου.΄΄
η Κινηματογραφική Λέσχη ,σύλλογοι & φορείς πρέπει να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους στο φιλόξενο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου διότι παράγουν Πολιτισμό χωρίς να πληρώνουν ούτε ένα ευρώ,τέλος όπως πάντα είμαι στη διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου για όποια περαιτέρω πληροφορία,διευκρίνηση, βοήθεια,εύχομαι δε να επικρατήσουν η σύνεση & η λογική.

Δημήτρης Ν.Γιαννίσης
π.Δήμαρχος Άνδρου

Γ.ΞΑΝΘΟΣ είπε...

ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΑΝΔΡΟΥ, τα μέλη της , το Διοικητικό της Συμβούλιο και τους επώνυμους και ανώνυμους φίλους που την στηρίζουν και χωρίς την πρωτοβουλία , την παρότρυνση , την προσωπική εργασία και το μεράκι τους , με την βοήθεια και συνδρομή ευήκοων ώτων στον Δήμο, ΔΕΝ ΘΑ ΕΊΧΑΝ (ΙΣΩΣ) ΓΙΝΕΙ: Η επέκταση της σκηνής και η κατασκευή των καμαρινιών, η αγορά νέου προτζέκτορα και οθόνης προβολών , η δημιουργία του θερινού χώρου προβολών στην αυλή , η δημιουργία του παρόντος blog, το αγκάλιασμα και η συνδρομή ταινιών όπως η "Μικρά Αγγλία" και η πρώτη πανελλήνια προβολή τους, η ηθική στήριξη νέων δημιουργών όπως η ταινία "Για Πάντα" του Ν. Μανδαράκα και πολλά άλλα που ίσως να μου διαφεύγουν ή να διεκδικούν άλλοι την πατρότητά τους. Αλλά το κυριώτερο είναι το "βρέξει -χιονίσει" , συναπάντημα της παρέας και των σινεφίλ εδώ και 20 χρόνια, στο πλακόστρωτο της έρημης Αγοράς τον χειμώνα, στο φουαγιέ του θεάτρου, με τα χειροποίητα γλυκάκια και το ρακόμελο . Τέτοιες προσπάθειες αυτοοργάνωσης και δημιουργίας πολιτισμού πρέπει να ενισχύονται, αντί να βάλλονται . Υπάρχουν άλλοι τρόποι , απ' όπου μπορεί να αντλήσει έσοδα ο Δήμος , χωρίς να εκτίθεται με άκομψο τουλάχιστον τρόπο.

Ανώνυμος είπε...

Αν ειναι δυνατον... Ολη αυτη η φασαρια γινεται για 1500 ευρω τον χρονο. Δεν αξιζουν οι συλλογοι που χρησιμοποιουν το θεατρο 1500 ευρω επιδοτηση απο τον Δημο? Αμ το αλλο? Θα βαλουν λενε και ατομο που θα επιβλεπει το θεατρο με μισθο. 300 ευρω τον μηνα λενε. 3600 τον χρονο. Δηλαδη το χαρατσι στους συλλογους θα μισθοδοτει το ατομο? Ας μας πουν ανοικτα και με στοιχεια τοσα χρονια ποσα στοιχιζε το θεατρο σε ηλεκτρισμο, συντηρησεις, επισκευες. Ποσα εδωσε ο Δημος για αυτα και ποσα οι χορηγοι. Τωρα μας επιασε ο πονος? Πειραζει ομως κυριε Δημαρχε που σκεφτομαι πονηρα? Πειραζει????

Ανώνυμος είπε...

Μπραβο μπραβο Ολα τα θελομε τζάμπα Δεν ΝΟΜΗΖΕΤΕ πως ολοι πρεπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη για την συντήρηση της Λέσχης .και ΔΗΜΟΣ ας ΠΡΟΣΦΕΡΗ κατι οταν δει πως ΕΙΠΑΡΧΗ εδιαφερον. Τελοςπαντων έχουμε μεγάλες απαιτήσεις τα θελομε ΟΛΛΑ δικα μας .η λέσχη ειναι οι ζεστη φωλιά του χειμώνα για ολους δεν νομίζετε ??θζ ny

Ανώνυμος είπε...

Εκτος κι αυτες οι απαιτησεις αυτων που επιδιωκουν την τελεια ερημωση των νησιων και οχι μονον.20 χρονια υπαρχει η κινηματογραφικη λεσχη, τωρα θυμηθηκαν κι αυτο το χαρατσι; Καλα λενε οτι θελουν να βαλουν χαρατσι και στο ανοιγμα των θυρων και παραθυρων..