Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Ενημερωτική ημερίδα για την άνοια





ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΑ
Την Κυριακή 8 Νοεμβρίου, ώρα 18.00 στο Δημοτικό Σχολείο Γαυρίου στην Άνδρο θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική ημερίδα με θέμα «ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ: ΦΡΟΝΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗ.ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ». Στο πλαίσιο της Ημερίδας θα αναπτυχθούν ζητήματα που αφορούν τόσο τους ανθρώπους που πάσχουν από άνοια όσο και τους φροντιστές τους. Η φροντίδα του φροντιστή είναι ένα βασικό σημείο στην άνοια και θα συζητηθεί κατά την ημερίδα με αναφορά στη συναισθηματική, ψυχολογική αλλά και σωματική επιβάρυνση αυτού που φροντίζει. Επίσης, θα αναπτυχθεί το ζήτημα της πρόληψης στην κοινότητα που αφορά στην ανίχνευση των συμπτωμάτων της άνοιας αλλά και στους τρόπους που μπορεί να προληφθεί η εκδήλωση της ασθένειας. Τα παραπάνω θέματα θα αναπτυχθούν από την Ψυχολόγο Γοδενοπούλου Μαρία, Υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Σταθμού Άνδρου αλλά και από την Ψυχολόγο ΚαραμφίλΑννέτα η οποία θα εκπροσωπήσει το Δήμο Άνδρου με τον οποίο συνδιοργανώνεται η ημερίδα. Στην ημερίδα θα διατεθεί δωρεάν ενημερωτικό υλικό για την άνοια και τις διαθέσιμες υπηρεσίες ενώ θα μπορεί να εκδηλωθεί ενδιαφέρον για δωρεάν εξέταση ή ένταξη σε σχετική ομάδα που λειτουργεί στο Συμβουλευτικό Σταθμό.
Η ημερίδα γίνεται στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης συνεργασίας του Συμβουλευτικού Σταθμού για την Άνοια στην Άνδρο και του Δήμου Άνδρου. Ο Συμβουλευτικός Σταθμός λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2015 στο Κέντρο Υγείας Άνδρου (τηλ. επικοινωνίας 6948374915) και παρέχει συστηματικά υπηρεσίες φροντίδας και πρόληψης στην άνοια. Το έργο χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το  Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.
Το πρόγραμμα υλοποιεί η Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών σε συνεργασία με την Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (στο πλαίσιο λειτουργίας της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας BA Κυκλάδων) και τη CMT Προοπτική.  Επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος είναι η Νευρολόγος-Ψυχίατρος Δρ. Παρασκευή Σακκά.

1 σχόλιο:

dtel είπε...

Έγινε μια εξαιρετική παρουσίαση προβλήματος απότοκου της άνοιας, αυτού της φροντίδας για τον φροντιστή του ασθενούς, με ιδιαίτερα ευαίσθητη, κατανοητή και διεξοδική προσέγγιση των ομιλητριών ψυχολόγων κ.κ. Μαρίας Γοδενοπούλου και Αννέτας Καραμφιλ (Anneta Karamfil). Μια ακόμη παρήγορη νότα ενδιαφέροντος στο νησί μας, για το σοβαρό προβλήμα της άνοιας και των πολλαπλών επιπτώσεών της όχι μόνο στον νοσούντα αλλά και στον φροντιστή του και τον καθόλου περίγυρό του. Πρόθυμες να παράσχουν εξηγήσεις, πληροφορίες, βοήθεια. Τις ευχαριστούμε ιδιαίτερα!
Δέσποινα Τελώνη.