Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Δήμαρχος Άνδρου,Θ. Σουσούδης: Απάντηση στην ανακοίνωση της παράταξης «Ανδρος της Ζωής μας»




Με αφορμή την  ανακοίνωση της παράταξης, «Ανδρος της Ζωής μας», με τον τίτλο  "
Μία πρόσκληση του Δημάρχου Ανδρου..πολύ μακρυά από το πνεύμα των Χριστουγέννων",
θα ήθελα να διευκρινίσω, προς αποφυγή παρεξηγήσεων και για αποκατάσταση της αλήθειας, τα κατωτέρω:
Ακολουθώντας την πάγια αρχή μου να βρίσκομαι δίπλα στους κατοίκους και να συζητώ μαζί τους, επισκέφθηκα το Γαύριο (16/11/2015), αφού πρώτα είχαν γίνει ανάλογες συναντήσεις με κατοίκους και επαγγελματίες σε Χώρα (09/11/2015) και Κόρθι (15/11/2015), προκειμένου να συζητήσουμε και να οργανώσουμε από κοινού το πρόγραμμα για τις εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγεννιάτικων εορτών.
Αφού τελείωσε η συνάντηση και είχαν αποχωρήσει οι περισσότεροι, άνοιξε η συζήτηση για την αποκομιδή των σκουπιδιών, όπου ύστερα από λίγη ώρα, οξύνθηκαν και από τις δύο πλευρές οι τόνοι. Ήταν μια άτυχη στιγμή και εγώ προσωπικά ζητώ συγνώμη από τους παρευρισκόμενους.
Δεν θέλω να σταθώ καθόλου στο συγκεκριμένο γεγονός, αφού άλλωστε δόθηκαν εξηγήσεις εκατέρωθεν.

 Όσον αφορά όμως το σχέδιό μας για τη λύση του προβλήματος των σκουπιδιών, στο οποίο αναφέρεται η παράταξη «Άνδρος της Ζωής μας», απλά θυμίζω τα εξής:
-Προχωρούμε όλες τις διαδικασίες για τη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ, την ίδια στιγμή που η συγκεκριμένη παράταξη και ο επικεφαλής της κ. Καπάκης καταψήφισαν τη μελέτη. Επιλέγοντας, ουσιαστικά, τη ΜΗ ΛΥΣΗ και με τον κίνδυνο να μείνουν τα σκουπίδια στους δρόμους, όπως έγινε πρόσφατα.
Όλο το προηγούμενο διάστημα –και ειδικά το καλοκαίρι- η Άνδρος έλαμπε σε καθαριότητα –κι αυτό το αναγνώρισαν όλοι, κάτοικοι και επισκέπτες. Θυμίζουμε, μάλιστα πως ήταν πολύ «φορτωμένο» το νησί, από πλευράς επισκεπτών το φετινό καλοκαίρι, καθώς –σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία- το νησί μας ήταν ο 7ος δημοφιλέστερος προορισμός για τους Έλληνες παραθεριστές, ενώ τον Δεκαπενταύγουστο ήταν ο 3ος δημοφιλέστερος προορισμός.
-Για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ δούλεψαν εργάτες καθαριότητας και αποριμματοφόρα και το Σαββατοκύριακο, κι αυτό ήταν κάτι που το είδαν όλοι.
-Αποκαθιστούμε τον παλιό ΧΑΔΑ και εντατικοποιούμε την ανακύκλωση με δράσεις για τις οποίες θα ενημερωθείτε πολύ σύντομα.
-Προχωράμε ακόμη πιο πέρα από την ανακύκλωση, στην κομποστοποίηση, ώστε να περιοριστεί ακόμη περισσότερο ο όγκος των παραγόμενων απορριμμάτων. Μόλις προχθές παραλάβαμε 250 κάδους κομποστοποίησης.

Το γεγονός πως υποχρεωθήκαμε, δυστυχώς, να μην προχωρήσουμε στην αποκομιδή των απορριμμάτων, δείχνει πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες και πόσο ένα απρόβλεπτο γεγονός μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στο νησί.
Το πρόβλημα των σκουπιδιών είναι ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτεί πολύχρονη και έντονη προσπάθεια. Περισσότερο από όλα, απαιτεί κοινωνική συναίνεση.
Δεν προσφέρεται για μικροπολιτική εκμετάλλευση γιατί ο μόνος που πλήττεται είναι το νησί μας. Τα χρονικά περιθώρια έχουν εξαντληθεί προ πολλού και πρέπει πλέον να προχωρήσουμε χωρίς υπεκφυγές και καθυστερήσεις.
Προσωπικά διαβεβαιώνω, πως θα συνεχίσω να είμαι δίπλα στους κατοίκους και να συνομιλώ μαζί τους, είτε το θέλουν κάποιοι, είτε όχι. Όποιος καλλιεργεί την διχόνοια θα μας βρει απέναντί του, μαζί με όλους τους Ανδριώτες.

Όσο για το σύνθημα «συνεχίζουμε», που φαίνεται πως ενοχλεί την παράταξη «Ανδρος της Ζωής μας», σημαίνει ότι παρά τις δύσκολες συνθήκες και την τραγική οικονομική κατάσταση, εμμένουμε στην προσπάθεια με όλη μας την δύναμη και την αγάπη, με σωστό προγραμματισμό και διαχείριση, προκειμένου να πάμε ένα βήμα μπροστά την Άνδρο και να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής στο αγαπημένο μας νησί.

Θεοδόσης Ι. Σουσούδης
Δήμαρχος Άνδρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: