Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Το τίμημα της δόξας


Σάββατο 14 & Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015, 8:15μμ
Το Τίμημα της Δόξας
La Rancon de la Gloire

Δραματική κομεντί 2014 | Έγχρ. | Διάρκεια: 110'
Γαλλοβελγική ταινία, σκηνοθεσία Ξαβιέ Μποβουά με τους: Ναντίν Λαμπακί, Πίτερ Κογιότ, Μπενουά Πελβούλρντ, Ροσντί Ζεμ
Στις 25 Δεκεμβρίου του 1977 ο Τσάρλι Τσάπλιν πεθαίνει στο Βεβί της Ελβετίας. Στριμωγμένοι οικονομικά, δυο φουκαράδες αποφασίζουν να κλέψουν το φέρετρό του και να ζητήσουν λύτρα από την οικογένειά του.
Στην έξοχη κοινωνική κομεντί του Ξαβιέ Μποβουά, οι φουκαράδες «συνωμότες» – ο Βέλγος μικροκακοποιός Εντί, που μόλις αποφυλακίστηκε, και ο φίλος του Οσμάν, Άραβας εργάτης με ανήλικη κόρη και σύζυγο κατάκοιτη στο νοσοκομείο – αντανακλούν την περσόνα του Σαρλό σε φτώχεια, απόγνωση, θρασύτητα, γκάφες, αλλά και ευαισθησία και ήθος.

Το εύρημα διατρέχει ευφυώς το φιλμ όχι απλά δια των άμεσα αναφορικών εικόνων (σκηνές από βουβές κωμωδίες του εκλιπόντα που παρακολουθούν οι ήρωες στην τηλεόραση) ή των έμμεσα αναγωγικών σεναριακών ελιγμών (ο Εντί θα κάνει το ταλέντο του στη μεγάλη τέχνη του κλόουν επάγγελμα, σε τσίρκο), αλλά και αισθητικά, με δημιουργική χρήση της ηχητικής μπάντας, της ερμηνευτικής μιμητικής, της εμπνευσμένης από αριστουργήματα του Τσάπλιν μουσικής.

Μια πανέμορφη ταινία που σφιχταγκαλιάζει τους ταλαίπωρους παρίες του όπως θα το έκανε και ο κορυφαίος τσιρκολάνος του σινεμά.



Δεν υπάρχουν σχόλια: