Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Ανακοίνωση Δήμου Άνδρου για τη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ (12 Μαρτίου 2015)



Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 11 Μαρτίου, Δημοτικό Συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα τη χωροθέτηση ΧΥΤΥ στο νησί μας, σε απόλυτα συναινετικό κλίμα, όπως ζήτησε ο Δήμαρχος, Θεοδόσης Σουσούδης, κατά την εισήγησή του.

Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της μελετητικής εταιρείας, οι οποίοι παρουσίασαν τα αποτελέσματα της βαθμολόγησης των θέσεων που προτάθηκαν στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο από την πλειοψηφία και απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις οι οποίες τέθηκαν. Σύμφωνα με τα όσα διευκρίνησε ο μελετητής, το υποκριτήριο για το οποίο τόση κουβέντα έγινε μετά το Δημοτικό Συμβούλιο της 26ης Φεβρουαρίου, δεν επηρεάζει τη βαθμολογία για καμία από τις τέσσερις πρώτες θέσεις.

Αποφασίστηκε ομόφωνα να αποσυρθεί η αλλαγή του υποκριτηρίου που είχε αποφασισθεί στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να εξαλειφθεί ο κίνδυνος τυχόν καθυστερήσεων γραφειοκρατικού χαρακτήρα.

Ακολουθεί η εισήγηση του Δημάρχου προς το Δημοτικό Συμβούλιο:

«Σας καλωσορίζω όλους. Καλωσορίζω επίσης τον κ. Μπούργκα και την συνεργάτιδά του που έχουν έρθει εκ μέρους της μελετητικής εταιρείας.

Θέμα συζήτησης αυτό που αφορά όλους μας και είναι μείζονος σημασίας για την Άνδρο.

Θεωρώ πως πρέπει να σταθούμε απέναντι στο πρόβλημα ενωμένοι, χωρίς ανούσιες αντιπαραθέσεις, οξύνσεις και διαξιφισμούς.

Πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας -και το εννοώ όλοι μας- ότι οφείλουμε να αφήσουμε κατά μέρος τα προσωπικά και τα εγώ μας και να κοιτάξουμε το όφελος του νησιού, δίδοντας λύση σε ένα πρόβλημα, που μας ταλαιπωρεί πάνω από 20 χρόνια.

Είναι ένα θέμα που θα το λύσουμε όλοι μαζί.

Ένα ζήτημα το οποίο αν δεν λυθεί, δεν μπορεί το Νησί μας να αναπτυχθεί σε κανέναν τομέα.

Στο συμβούλιο του Νοεμβρίου 2014, ομόφωνα αποφασίσαμε να εμπλουτιστεί η υφιστάμενη μελέτη με νέες θέσεις.

Ήταν μια δέσμευση για εμπλουτισμό της υφιστάμενης μελέτης με νέες θέσεις, προκειμένου αυτό που θα προκύψει να είναι πιο αντικειμενικό.
Αυτή η δέσμευση, που την κατοχυρώσαμε και σαν συμβούλιο ομόφωνα, είναι απολύτως συμβατή τόσο με την δέσμευσή μας προεκλογικά, όσο και με τα έγγραφα που ερχόνταν από την αποκεντρωμένη Διοίκηση και ζητούσαν επεξηγήσεις για την μελέτη, αλλά και να εμπλουτίσουμε με νέες θέσεις την υφιστάμενη μελέτη.

Συνεπώς δεν πρόκειται για νέα μελέτη αλλά για την ίδια, με εμπλουτισμό των θέσεων.

Επίσης να τονίσω πως χρηματοδότηση αυτή τη στιγμή το έργο δεν έχει, απλούστατα γιατί ακόμα δεν έχουμε περιβαλλοντικούς όρους και δεν μπορέσαμε να το εντάξουμε στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2007- 2013.  Η χρηματοδότηση θα έρθει με το νέο ΕΣΠΑ 2015 - 2020, όπου τα χρήματα από την Περιφέρεια είναι δεσμευμένα, τόσο για την Άνδρο όσο και για άλλα νησιά που διατηρούν ΧΑΔΑ.

Στην διαδικασία που ακολούθησε, προτάθηκαν νέες θέσεις. Και ο μελετητής, έχοντας πλέον στα χέρια του όλες τις θέσεις, τις επεξεργάστηκε και θα μας παρουσιάσει τα αποτελέσματα.

Πριν δώσω τον λόγο στον μελετητή, θα ήθελα να παρακαλέσω όλους να ακολουθήσουμε μια ήπια και πολιτισμένη συζήτηση. Έναν διάλογο στον οποίο, χωρίς προσωπικές αντεγκλήσεις και ακρότητες, να κατατεθούν όλες οι απόψεις και να λυθούν όλες οι απορίες.

Πρέπει όλοι να καταλάβουμε -Δημοτικοί Σύμβουλοι αλλά και πολίτες- ότι βρισκόμαστε εδώ με μοναδικό σκοπό να λύσουμε το πρόβλημα.

Να αποκτήσει το Νησί έναν σύγχρονο τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων, που δεν κάνει κακό στο περιβάλλον αλλά αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής όλου του Νησιού».

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτο ειναι ευχάριστο .ηταν μια καλη αρχή .Τωρα να έχουμε και ενα καλο τελος .Επιτελους να τελειώνουμε με αυτή την υπόθεση .τωρα πιστεύω θα γίνει μια καθαριότητα στους δρομους της ΑΝΔΡΟΥ .οχι τίποτε αλλο να μην δινομε δικαιώματα .θζ ΝΥ

Ανώνυμος είπε...

Η περιοχή της Πλούσκας αποτελεί αναγνωρισμένο υδροβιότοπο από το WWF.

AND016-Εκβολή Πλούσκα (Γίδες)/Plouska estuary (Gides)

http://www.oikoskopio.gr/ygrotopio/gallery/view-gallery.php?action=view_albums&alb_category_id=21&lang=el

Ανώνυμος είπε...

Οφείλω να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου προς: το Δήμαρχο κ. Θεοδόση Σουσουδη, προς τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Νίκο Θεολόγου της μείζονος αντιπολίτευσης, τον κ. Καπάκη της ελάσσονος αντιπολίτευσης, καθώς και προς όλους τους Δημοτικούς συμβούλους, γιατί έφεραν τα σκουπίδια στις Γίδες και όχι στην Πλούσκα

Ανώνυμος είπε...

Μπατσιώτες
προσπαθείστε πάσει θυσία να βρείτε αρχαία. Αρχίστε το σκάψιμο και ψάξτε Βιβλία. Δεν μπορεί, όλο και κάτι θα βρείτε.
Έως τώρα:
1 Εκεί βρίσκονται οι πηγές και οι γεωτρήσεις του Μπατσιού.
2 Είναι δίπλα στο χωριό Γίδες.
3 Είναι αναγνωρισμένος υδροβιότοπος.
Αν όμως απορριφθεί η περιοχή όπως και κάθε άλλη περιοχή διότι όλες έχουν αυτά τα προσόντα που λέτε , τότε θα δείτε τι μεγάλη προοπτική έχει η Άνδρος για να επιβιώσει και να αναπτυχθεί.
(Να δείτε εκεί που βρίσκονται τα δικά μου τα κτήματα πόσα μπορώ να πω για να μη γίνει ΧΥΤΥ)
Βλέπω μάλιστα ότι μόλις με το καλό εγκριθεί ο ΧΥΤΥ στην Πλούσκα, ο Δήμος πρέπει να δεσμεύσει και άλλες δύο περιοχές για το μέλλον. Αν δεν γίνει αυτό, όλο και κάποιοι θα κτίσουν, όλο και κάποιοι θα βγάλουν την περιοχή NATURA, άρα στο τέλος θα στέλνομε τα σκουπίδια στο διάστημα με πύραυλο. ΧΔΑ

Ανώνυμος είπε...

Δεν ήξερα πόσο είχαμε τόσους έξυπνους στην Άνδρο Μάλλον θα ανήκουν στην παράταξη. Ενωμένοι Να μην κάνουμε τίποτα για την Άνδρο. Τέλος όλοι έχουν δικαίωμα για σχόλια Θζ N Y