Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Ανακοίνωση Έπαρχου Άνδρου για την χωροθέτηση του Χ.Υ.Τ.Υ


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΔΡΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΑΡΧΟΥ

Με αίσθημα ικανοποίησης δεχτήκαμε όλοι την ομόφωνη απόφαση για επιβεβαίωση των από το 2012 θεσπισθέντων κριτηρίων χωροθέτησης του νέου ΧΥΤΥ Άνδρου. Με τον τρόπο αυτό αποφύγαμε καθυστερήσεις και νομικά κωλύματα, που θα μπορούσαν να προκύψουν στη συνέχεια. Θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε κάποια σημαντικά σημεία που έχουν σχέση με την μελέτη και την χρηματοδότηση του έργου από την Περιφέρεια προς αποφυγή παρερμηνειών.
Οποιοσδήποτε ΧΥΤΥ και να κατασκευαστεί στην Άνδρο πρέπει διαρκώς να τηρεί τους κανονισμούς του ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων) όχι μόνο κατά την κατασκευή του αλλά και κατά την λειτουργία του.  Για τον κάθε ΧΥΤΥ εκδίδεται άδεια λειτουργίας από το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, η οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανακληθεί αν δεν τηρούνται οι αυστηροί όροι λειτουργίας του, οι οποίοι διέπονται από τους κανονισμούς του ΠΕΣΔΑ, που είναι εναρμονισμένοι με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Τα 7εκ. ευρώ που έχουν προγραμματιστεί για να χρηματοδοτήσουν τον ΧΥΤΥ στην επόμενη προγραμματική περίοδο (2014 – 2020) δεν είναι δεσμευμένα ακόμη. Για να δεσμευθούν πρέπει να εκδοθούν πρώτα οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου και να ωριμάσει ακόμα περισσότερο η μελέτη μέσα από επιπλέον ελέγχους και όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Το ύψος του ποσού που τελικά θα δεσμευθεί μπορεί να είναι και υψηλότερο από τα 7εκ ευρώ γιατί σε αυτό περιλαμβάνονται όχι μόνο η κατασκευή του έργου, αλλά και όλα τα έργα υποστήριξης αυτού. Το σημαντικότερα έργα υποστήριξης του ΧΥΤΥ της Άνδρου θα είναι η οδοποιία περιλαμβάνοντας την συντήρηση και επέκταση δρόμων, καθώς και την χάραξη νέων με συγκεκριμένες προδιαγραφές (π.χ. ταυτόχρονη διέλευση δύο απορριμματοφόρων).
Η σημαντικότερη φάση της μελέτης είναι η διαβούλευση μέσω της οποίας θα τεθεί η αντιμετώπιση των επιμέρους τοπικών ή άλλων προβλημάτων, καθώς και τα αντισταθμιστικά οφέλη που προκύπτουν από τον ΧΥΤΥ. Η περιοχή που έχει τον ΧΥΤΥ έχει π.χ. μειωμένα δημοτικά τέλη κλπ. Αυτή η διαδικασία είναι πολύ σοβαρή και θα πρέπει να συμμετάσχει τόσο η τοπική κοινωνία και να αξιοποιήσει όλες τις ευκαιρίες που δίνονται ώστε να οδηγηθούμε στην εύρυθμη λειτουργία του ΧΥΤΥ.
Συμπεράσματα:
(α) Μέσω της άδειας λειτουργίας διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία του ΧΥΤΥ.
(β) Τα 7 εκ. ευρώ είναι το εκτιμώμενο κόστος τα οποία μπορεί να ανέβη ακόμα παραπάνω καλύπτοντας και όλα τα έργα υποστήριξης.
(γ) Το δημοτικό συμβούλιο της 11ης Μαρτίου 2015 έδειξε πως τα μεγάλα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται μέσα σε κλίμα διαλόγου και με ομόφωνες αποφάσεις.

6 σχόλια:

ΧΡΗΣΤΟΣ είπε...

"για να χρηματοδοτήσουν τον ΧΥΤΥ στην επόμενη προγραμματική περίοδο (2014 – 2020)". Δηλαδή πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί το έργο ή τουλάχιστον να ξεκινήσει;

ΔΑΝΙΟΛΟΥ Ε είπε...

Είναι σαν τον βιολογικο

Ανώνυμος είπε...

ΞΥΠΝΗΣΑΤΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ;;;;

Ανώνυμος είπε...

ΧΥΤΥ
"Ζήσε Μάη μου να φάς τριφύλλι"
Σε πέντε χρόνια και βλέπουμε.

Ανώνυμος είπε...

ΕΑΝ επερναν τα σκουπιδια σε ΟΛΛΑ αφτα τα ταξίδια πέρα δώσε ΜΑΖΗ τους δεν θα ειχαμε πρόβλημα .λεο για τα μέγα στόματα ΘΖ ΝΥ

Ανώνυμος είπε...

Οταν εδειναν τα χρηματα καπιοι δεν εκαναν ενεργειες να μπουμε σε καποιο ΕΣΠΑ τωρα θα περιμενουμε και αν γινει και το ολο θεμα θελει τρεξιμο και οχι λογια, εργα διοτι μειναμε πολυ πισω θα ειχαμε πολυ πιο περισοτερο τουρισμο ειμαστε πολυ κοντα στην αθηνα δεν το εκμεταλευτηκαμε με εργα αναπτυξης ομως.