Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Φωτογράφοι της Άνδρου (2) : Αλέκος Χάλαρης

"Ανέβηκα για ένα κερί, πήρα και λίγο νερό"



Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1912 και οι  γονείς του ήταν από την Σαντορίνη. Με τον μεγάλο ξεριζωμό ήρθε στην Αθήνα τον Γενάρη του 1923 και έμεινε στο Βύρωνα όπου έμαθε την τέχνη κοντά σε έναν συγγενικό φωτογράφο.
Υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό το 1932 και πολέμησε αργότερα στον Ελληνοιταλικό πόλεμο όπου και τραυματίστηκε σοβαρά.

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής γνωρίστηκε και παντρεύτηκε την Αρετή Μπασσά που καταγόταν από τα Πέρα Χωριά και είχε έρθει λόγω πολέμου να μείνει φιλοξενούμενη στην αδελφή της στον Βύρωνα.
Τον Αύγουστο του 1944 απέκτησαν και τον γιό τους, Δημήτρη Χάλαρη.

Το 1947 εγκαταστάθηκε οικογενειακώς στην Χώρα της Άνδρου, όπου άνοιξε φωτογραφείο στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου όπου και κατοικούσε.
Ως φωτογράφος ασχολήθηκε πολύ και ήταν  άριστος στην τέχνη του "ρετούς" της αρνητικής πλάκας των εβδομαδιαίων καλών φωτογραφιών.

Τα τοπία από τις ομορφιές όλης της Άνδρου που φωτογράφιζε, πωλούνταν σαν καρτ ποστάλ, κατά αποκλειστικότητα από το βιβλιοπωλείο - τυπογραφείο "Καραουλάνης".

Αργότερα άνοιξε κατάστημα στο κεντρικό δρόμο της Αγοράς, το γωνιακό απέναντι από το σπίτι του Δούκα.

Ο γιός του Δημήτρης δεν ακολούθησε το επάγγελμα του φωτογράφου αλλά όταν αποφοίτησε από το Εμπειρίκειο Γυμνάσιο ταξίδεψε και έγινε πλοίαρχος στις ανδριακές ναυτιλιακές εταιρείες "ORION" και  "POLEMBROS" .
Ο Αλέκος Χάλαρης το 1978, μετά τον θάνατο της συζύγου του Αρετής , σταμάτησε να εργάζεται, λόγω υγείας,  γύρισε στην Αθήνα όπου και πέθανε το 1983.
Πληροφορίες &  Φωτογραφίες: Δημήτρης Χάλαρης
Η αρκούδα ήρθε με το "Μοσχάνθη" και κατέβηκε με τη μπίγα στη μαούνα του "Σπουργίτη¨"

ο Μεταξάς και η φιλαρμονική του, ο πρώτος αριστερά ειναι ο Αντωνης Διαβατιδης με την τρομπέτα και στην δεύτερη γραμμή στην μέση με το κλαρινέτο ειναι ο γιος του Χάλαρη.

Αγαπημένη ασχολία το ψάρεμα, εδώ με τον Νίκο τον Ζερβό

Σε εθνική γιορτή  καταθέτει στεφάνι ως τραυματίας πολέμου, δήμαρχος Καρκάκης, ο Γυμνασιάρχης  Ελευθέριος Γκίκας εκ Κορυτσάς Β. Ηπείρου. , πρόσκοποι ο Πέτρος Κουλουρίδης και ο  Ντίνος Γκιώνης και  με την στολή του Λιμενικού ο Ανδρέας Ράμμος

πάλι εθνική γιορτή, δήμαρχος Αντώνης Αμωράτης ,ο κ Σουσούδης και  με το μαύρο γυαλί η κα Σουσούδη, φόντο ο φρεσκοχτισμένος ΟΤΕ

Με τον Ανδριακό και την ΑΕΚ που έφερνε κάθε καλοκαίρι ο Νίκος Γκούμας για φιλικό παιχνίδι

Στα σφαγεία, το αριστερό πορτάκι ήταν  η αποθήκη που του είχε παραχωρήσει ο Δήμος 

Με τον Σταμάτη Βούλγαρη "Καρούτσο" και δεξιά τον Διαμαντή Φαλαγγά παππού του Αδαμάντιου και του Σπύρου Πολέμη

...ο "Καρούτσος"  με τον Γιάννη τον Αυλωναρίτη

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΕΤΙΕΣ φωτο φέρνουν πολλές αναμνισης απω τα παλια..Που ειταν και πιο όμορφα χρονια Μαι πιο ζωντάνια .Μαι πιο αγάπη για τον Διπλανό σου χορις το ΑΝΧΩΣ .μπραβο στον βαγγελη για της συναρμολόγηση τους ΘΖ ΝΥ

Ανώνυμος είπε...

Συχγχαρητηρια για το αφιέρωμα ΔΜ

Ανώνυμος είπε...

Ωραίες εποχές, ωραίοι άνθρωποι.Σ' ευχαριστούμε Βαγγέλη για το νοσταλγικό ταξίδι στο παρελθόν.
Υ.Γ.
ωραίος και ο ναύαρχος Ντ.Γκ. με τη
στολή του ναυτοπρόσκοπου...

Ανώνυμος είπε...

ΤΑΚΗ ΜΟΥ ΘΥΜΙΣΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΚΟΥΔΑ. ΣΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΙΑΚΟ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΕΣΑ ΚΑΘΗΜΕΝΟΣ. ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ. Ν.Θ.Γ.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στο Βαγγέλη Λουκίσα για τον
" Περίγυρο της Κινηματογραφικής Λέσχης ΄Ανδρου ", που μας ταξιδεύει συνεχώς στην αξέχαστή μας ΄Ανδρο, συνδέοντάς μας και με το παρόν και με τα χρόνια της νιότης μας, ανασύροντας μνήμες μέσα από την καρδιά μας .
Δημήτρης Χάλαρης
Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Ανώνυμος είπε...

Η παραλία του. Αχλα Τότες χωρίς σύνορα Καμαρώνοντάς από ψηλά Από την αυλή to άγιε Νικόλα Αχ πόσες αναμνήσεις