Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Ανακοίνωση Δημάρχου Άνδρου σχετικά με τον Χ.Υ.Τ.Υ. (8 Μαρτίου 2015)


Άνδρος 8 Μαρτίου 2015

Τις τελευταίες μέρες, είμαστε μάρτυρες ενός απίθανου θράσους και διαβάζουμε «βροχή» ανακοινώσεων στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ του νησιού μας, γύρω από το θέμα των απορριμμάτων. Όλες φυσικά από την πλευρά της αντιπολίτευσης, που φαίνεται πως θυμήθηκε τα σκουπίδια μόλις έγινε αντιπολίτευση!!!

Τόσα χρόνια στη διοίκηση, απέφευγαν όπως ο διάβολος το λιβάνι να δώσουν λύση, γράφοντας στα «παλιά τους τα παπούτσια» δικαστικές αποφάσεις και πλήθος συστάσεων και προστίμων. Πιέσεις από την Περιφέρεια από τα Υπουργεία, από την Αρχαιολογία, ακόμη και φυσικά φαινόμενα!
Η χωματερή κατέρρευσε το 2011, αλλά εκείνοι επέμεναν: Η Άνδρος δεν χρειάζεται ΧΥΤΥ έλεγαν και μας έφεραν τον «ΣΟΥΚΟ», αλλά και πολλά άλλα που μας εξέθεσαν.

Τους λόγους αυτής της ξαφνικής αλλαγής στάσης από την πλευρά της αντιπολίτευσης, προφανώς τους καταλαβαίνουν όλες οι Ανδριώτισσες και οι Ανδριώτες: Φτηνή-Ψηφοθηρική εκμετάλλευση. Όπως έκαναν πάντα.

Εσχάτως, μάλιστα, πολιτικοί που ΔΕΝ ΔΕΧΤΗΚΑΝ καν να ορκιστούν ως Δημοτικοί Σύμβουλοι, που αυτοχρήσθηκαν πρόεδροι μιας παράταξης και παραιτήθηκαν, απαξιώνοντας τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους Ανδριώτες που τους τίμησαν με την ψήφο τους, εμφανίστηκαν ξαφνικά, επιχειρώντας να «ασκήσουν πολιτική» από τον «καναπέ», μακριά από  το Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο δεν καταδέχτηκαν να συμμετέχουν. Είναι οι ίδιοι που τη μια μέρα κατεβαίνουν στις εκλογές με μια συγκεκριμένη πολιτική παράταξη και την επόμενη με μια άλλη.

Με το χέρι στην καρδιά, και κοιτάζοντας στα μάτια –απλούστατα επειδή ήμουν είμαι και θα είμαι απόλυτα ειλικρινής-θέλω να ενημερώσω τις Ανδριώτισσες και τους Ανδριώτες, σχετικά με τη χωροθέτηση ΧΥΤΥ, ότι:

1) Αποτέλεσε απόλυτη δέσμευσή μας προεκλογικά, προς τον Ανδριώτικο λαό, η δυνατότητα να προταθούν και άλλες θέσεις και να γίνει εμπλουτισμός της ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ μελέτης με νέες θέσεις, ώστε να πεισθούν όλοι, ότι η θέση που θα επιλεγεί ΟΡΙΣΤΙΚΑ θα είναι η καταλληλότερη.
2) Με απόλυτη συνέπεια στα όσα είπαμε προεκλογικά, φέραμε το θέμα στο Δημοτικό συμβούλιο, το οποίο το φθινόπωρο (21Νοεμβρίου) του 2014, έλαβε ΟΜΟΦΩΝΑ ΘΕΤΙΚΗ απόφαση.
Συμφώνησαν ΟΛΟΙ οι δημοτικοί σύμβουλοι, δηλαδή. Οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, κ.κ. Νίκος Θεολόγου και Γιάννης Καπάκης, ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ και ΨΗΦΙΣΑΝ να προστεθούν νέες θέσεις στις ήδη υφιστάμενες. Τότε δεν εκφράστηκε ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ, από κανέναν. Εκείνη η απόφαση δεν σχολιάστηκε από κανέναν: Ούτε από πολιτικό, ούτε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ούτε από ανδριώτικες σελίδες του διαδικτύου, ούτε από τα έντυπα μέσα.
Τότε δεν αναφέρθηκε πως χάνεται η χρηματοδότηση και ορθώς δεν αναφέρθηκε, αφού αυτή είναι η πραγματικότητα. Ούτε φυσικά αναφέρθηκε πως γίνεται νέα μελέτη. Και ορθώς δεν αναφέρθηκε, αφού απλά εμπλουτίζεται η παλιά.
3) Στο δημοτικό συμβούλιο της 26ης Φεβρουαρίου 2015 αποφασίστηκε να δοθεί εντολή στον μελετητή να βαθμολογήσει όλες τις προτεινόμενες θέσεις στην ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ μελέτη. Τα αποτελέσματα της βαθμολόγησης, θα παρουσιαστούν σε νέο δημοτικό συμβούλιο, την Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2015, παρουσία της μελετητικής εταιρείας, που οφείλει να κάνει την παρουσίαση.

Συνεπώς:

Είμαστε απόλυτα συνεπείς με την υπόσχεσή μας απέναντι στον λαό της Άνδρου.
Ουδεμία εντολή έχει δοθεί για εκπόνηση νέας μελέτης.
Η υφιστάμενη μελέτη έχει μόνο πληρότητα φακέλου και δεν έχει καμία ωριμότητα, όπως ισχυρίζονται ψευδώς οι καθυστερημένα ανησυχούντες.
Φτάσαμε σε αυτή την πληρότητα του φακέλου μετά από 2.5 χρόνια, μια διαδικασία που θέλει το πολύ 3 μήνες. Δείχνει πως δεν είχαν καμιά διάθεση να φτάσουν στην λύση και το καθυστερούσαν επίτηδες για να φτάσουμε μέχρι τις εκλογές. Και το κατάφεραν, παρά τις συστάσεις των Αρμόδιων Υπηρεσιών.
Καμία χρημοτοδότηση δεν χάσαμε με τον εμπλουτισμό των θέσεων. Να σημειωθεί πως η χρηματοδότηση του ΧΥΤΥ από το τρέχον πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2007-2013 έχει ήδη χαθεί, αφού το ΕΣΠΑ έχει ολοκληρωθεί, γεγονός για το οποίο είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ η προηγούμενη δημοτική αρχή, για τις κακές και άστοχες ενέργειες και τις παλινωδίες της, την περίοδο 2011-2014. Η νυν αντιπολίτευση του Δήμου Άνδρου, οφείλει να απολογηθεί στον Ανδριώτικο λαό για την αδιαφορία και την αναβλητικότητα, που επέδειξε στο θέμα των απορριμμάτων.

Αποκρύπτει δε, η -κατά τα άλλα λαλίστατη- «ΑΝΔΡΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» ότι:

Από τον Απρίλιο του 2014 η λειτουργία του δεματοποιητή «είναι στον αέρα», μετά από σχετική απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού.
Σήμερα καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από εμάς ως νέα Δημοτική Αρχή, για να συνεχιστεί η ομαλή αποκομιδή των απορριμμάτων.
Εκκρεμούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε χρέη και πρόστιμα, που μας έχουν χρεώσει και αφορούν την διαχείριση των απορριμμάτων, χρέη που δυσχεραίνουν αφάνταστα την ομαλή αποκομιδή των απορριμμάτων. Παρόλα αυτά, κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό και αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η επίλυση του προβλήματος των σκουπιδιών -που δεν περιορίζεται μόνο στην χωροθέτηση του ΧΥΤΥ- αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για εμάς και για την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Παρά το οικονομικό χάος που παραλάβαμε και την άρνηση της προηγούμενης διοίκησης να συνεργαστεί μαζί μας την περίοδο από τις εκλογές του Μαΐου 2014  μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2014, που αναλάβαμε την διοίκηση του Δήμου, ώστε να γίνει ομαλά η μετάβαση.

Παρά την ανυπαρξία διοικητικών και υποστηρικτικών δομών και την παντελή έλλειψη χρημάτων, έχουμε ήδη -σε ελάχιστους μήνες- επιδείξει ένα αξιόλογο έργο και έχουμε δρομολογήσει -μεταξύ άλλων- και το ζήτημα της οριστικής επίλυσης της διαχείρισης των απορριμμάτων. Πράγμα που δεν έκαναν «οι σημερινοί κραυγάζοντες» τα τελευταία 20 χρόνια.

Η Άνδρος θέλει -εκτός των άλλων- αλλαγή πολιτικής νοοτροπίας, με σύμπνοια, συνεργασία και θετική ενέργεια, σε συνδυασμό με το μεράκι και την αφοσίωση στον κοινό σκοπό, που είναι η ανάπτυξη και η πρόοδος του νησιού μας.

Παρά τους άστοχους διαξιφισμούς εκ μέρους της αντιπολίτευσης και επειδή το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων αποτελεί για το νησί μας μονόδρομο, καλώ όλους τους δημοτικούς συμβούλους και τους κατοίκους να συνδράμουν την δημοτική αρχή και με απόλυτο πνεύμα συνεργασίας να προχωρήσουμε για την λύση του προβλήματος. Ένα πρόβλημα που είναι «εθνικό θέμα» για το νησί μας και δεν αντέχει στείρες αντιπαραθέσεις.

Έχουμε την βούληση να λύσουμε το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων ταχύτατα. Και με απόλυτο αίσθημα ευθύνης, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για το καλό της Άνδρου.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ta legi poli kalao kainourgios dimarchos kai prepei na ton simparastathoume F

Ανώνυμος είπε...

Μου αρέσει που θυμούνται τα σκουπιδια όποτε γινουνται εκλογές Μαζευται τα σκουπιδια στην τωρινή χωματερή μεχρι να βρεθεί μια λύση που ειναι το πρόβλημα Και ολοι γνωρίζουμε που ειναι και ηταν το ΒΡΟΒΛΙΜΑΤΑ; ΘΖ ΝΥ