Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

"Ο Μύλης, η μύλη και οι μύλοι της Άνδρου"

Λιοτρίβι

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορθίου που ιδρύθηκε  το 2004  στο κτίριο της παλιάς Σχολής της Αγίας Τριάδας στον Μουσιώνα Κορθίου, αναπτύσσει δράσεις γύρω από το φυσικό περιβάλλον που απευθύνονται σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και στην ευρύτερη τοπική κοινωνία.
Μέσα στα δέκα σχεδόν χρόνια λειτουργίας του, έχει δημιουργήσει για τους  μαθητές της  Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης τα προγράμματα:
Το μονοπάτι του νερού, 
Τα μανιτάρια της Άνδρου,
Ξερολιθιές-δαντελωτοί σχηματισμοί της ελληνικής γης,
Ταξίδι στους δρόμους της φωτιάς,
Αν τα ψάρια είχαν φωνή...,
H Θάλασσα, καθρέφτης μας
Ο γλάρος και η Φρύνη 
Φέτος για πρώτη φορά με το πρόγραμμα  "Ο Μύλης, η μύλη και οι μύλοι της Άνδρου" οι μαθητές καλούνται να γνωρίσουν τη λειτουργία, τη χρησιμότητα  και τα είδη αυτής της τόσο χρήσιμης άλλοτε μηχανής.
Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος , ο εκπαιδευτικός του ΚΠΕΕ, Νίκος Χαζάπης, που είναι και πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών 'Ανδρου, έφτιαξε με απλά υλικά συναρμολογούμενες μακέτες μύλων που τα παιδιά εύκολα θα λύσουν, θα ξαναδέσουν και θα καταλάβουν την λειτουργία των μύλων.
Το πρόγραμμα,έχουν δηλώσει ότι θα το παρακολουθήσουν όχι μόνο μαθητές  της Άνδρου αλλά και από την Τήνο,την Σαντορίνη, την Σύρο ,την Αθήνα, την Αιτωλοακαρνανία και την Κορινθία
περισσότερες πληροφορίες ΚΠΕ Κορθίου


Ανεμόμυλος

Ταβλόμυλος της Άνδρου

νερόμυλος 


και φωτογραφίες μαθητών του Δημοτικού Χώρας 
στο ΚΠΕ, στον ταβλόμυλο του Φολερού πάνω από τον Όρμο  




1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ενα μεγαλο μπραβο αυτο ειναι κατι το το καλο να μάθουν τα παιδια μας και τα εγγόνια μας πως κάνανε το αλεύρι το καλαμπόκι τα φασόλια και πολλα αλλα και τι εργαλεία υπήρχαν ΤΟΤΕΣ. Και πως τα άλεθαν..ΘΖ ΝΥ