Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Ανακοίνωση Δήμαρχου Άνδρου: Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμάτων






Αγαπητοί συμπατριώτες, φίλες και φίλοι.

Ξέρετε καλά, πως το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων ταλανίζει δεκαετίες το νησί μας.

Σταθήκαμε απέναντι στο συγκεκριμένο πρόβλημα και με βούληση, δικαιοσύνη και αποφασιστικότητα δίνουμε την λύση, προκειμένου να δημιουργήσουμε στο νησί μας συνθήκες ανάπτυξης. Γιατί δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη, αν δεν έχουμε λύσει  το θέμα των απορριμμάτων.

Πρόκειται για ζήτημα «εθνικής σημασίας» για το νησί μας, ένα ζήτημα που πάντα φέρνει αντιδράσεις και για αυτό τόσα χρόνια δεν δινόταν λύση. Είμαστε αποφασισμένοι και υποχρεωμένοι  να προχωρήσουμε, όπου μας δείξει η επιστημονική μελέτη και να δώσουμε τη λύση.

Μέσα από ένα πνεύμα συνεργασίας αιρετών, πολιτών και φορέων, ευελπιστούμε το ταχύτερο δυνατόν να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες και να πραγματοποιηθεί ο στόχος, που είναι η σύγχρονη μονάδα διαχείρισης των απορριμμάτων.

Κάναμε πράξη την συναίνεση και στο συμβούλιο της 11ης Μαρτίου αποδείξαμε πως μπορούμε να διαχειριστούμε ένα τόσο σοβαρό θέμα ουσιαστικά και με σύνεση.

Όσοι παρακολουθήσουν το συμβούλιο (www.sousoudis.gr) θα διαπιστώσουν όλα τα παραπάνω και όχι μόνο. Όσα γράφτηκαν, άλλα πικρόχολα, άλλα παραπλανητικά, άλλα μεθοδευμένα, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και αξίζει να παρακολουθήσει κάποιος το βίντεο του συμβουλίου για να διαπιστώσει με τα μάτια του και τα αυτιά του όλη την αλήθεια.

Επιχειρούμε να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα, χωρίς να σκεφτόμαστε το "πολιτικό κόστος", γιατί πιστεύουμε πως ο τόπος θέλει τομές και αποφάσεις για να πάει μπροστά και είμαστε αποφασισμένοι, παρά τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες, να δώσουμε την μάχη για να διεκδικήσουμε το καλύτερο για την Άνδρο.

Όπως υποσχεθήκαμε προεκλογικά και όπως αναφερόταν σε κάθε ομιλία, θα προχωρούσαμε στην χωροθέτηση του ΧΥΤΥ με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα.

Παραλάβαμε μια μελέτη αδύναμη και την εμπλουτίσαμε με νέες θέσεις, προκειμένου να την ισχυροποιήσουμε. Κάτι που το είχαν ζητήσει και οι υπηρεσίες Περιβάλλοντος από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Υπουργείου.

Όμως οι πρώην διοικούντες, όπως το συνήθιζαν, δεν έδωσαν καμία απολύτως σημασία σε αυτές τις συστάσεις. Χρειάστηκαν 2,5 ολόκληρα χρόνια για να ετοιμάσουν έναν φάκελο πληρότητας, που τον ονόμασαν «ώριμη μελέτη»!!!, ενώ στην πραγματικότητα αυτή η διαδικασία δεν έπρεπε να ξεπεράσει τους πέντε μήνες. Ο σκοπός ήταν και είναι προφανής: ανικανότητα να διαχειριστούν ένα τόσο σοβαρό θέμα και προσπάθεια να το πάνε πίσω, μέχρι τις εκλογές!

Αξίζει πάλι να σημειώσουμε, πως οι υπηρεσίες ζητούσαν με κάθε τρόπο να εμπλουτισθεί η μελέτη με ΝΕΕΣ θέσεις. Προς τούτο εστάλη έγγραφο προς τον Δήμο Άνδρου στις 5 Δεκεμβρίου του 2013, που τόνιζαν αυτή την αναγκαιότητα περί εμπλουτισμού των θέσεων. Πράξαμε λοιπόν, αυτό ακριβώς που λέγαμε προεκλογικά και αυτό που όριζαν και οι εποπτικές υπηρεσίες του κράτους (χωρίς εμείς να το γνωρίζουμε).

Εμπλουτίσαμε λοιπόν την μελέτη με νέες θέσεις, δίνοντας την δυνατότητα  σε όλους τους κατοίκους να προτείνουν χώρους.

Σκοπός ήταν ο εμπλουτισμός και η ισχυροποίηση της υφιστάμενης μελέτης, ώστε να γίνει η επιλογή της βέλτιστης και δικαιότερης θέσης.

Δεν θα αναφερθώ στα ατυχή σχόλια και στις μεθοδεύσεις της αντιπολίτευσης κι αυτό γιατί μας ενδιαφέρει απόλυτα η επιτυχία του στόχου, που είναι η χωροθέτηση του ΧΥΤΥ και η μονάδα επεξεργασίας των απορριμμάτων.

Παράλληλα, με σύμβαση που πρόκειται άμεσα να κάνουμε ως Δήμος, βελτιώνουμε την λειτουργία της ανακύκλωσης και ενισχύουμε την κομποστοποίηση, προσδοκώντας να φτάσουμε πολύ ψηλά τα ποσοστά μας στην αναγκαία αυτή διαδικασία της ανακύκλωσης-κομποστοποίησης, προκειμένου να μειώσουμε τον όγκο των σκουπιδιών.
Έχουμε προχωρήσει μέσω χρηματοδότησης και ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για προμήθεια εξοπλισμού που θα βοηθήσει τα μέγιστα την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση.

Με ενίσχυση και οργάνωση του προσωπικού, με σεμινάρια και ομιλίες στα σχολεία, στους επαγγελματίες, στα νοικοκυριά, ευελπιστούμε να πραγματοποιήσουμε το στόχο μας πολύ γρήγορα. Η γειτονική μας Σύρος είχε αναδειχθεί πρωταθλήτρια στην ανακύκλωση, γιατί να μην γίνουμε λοιπόν εμείς!!! οι πρωταθλητές της ανακύκλωσης και προς αυτή την κατεύθυνση θα επικεντρωθούμε.

Με την ευκαιρία αυτή, θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις, όπου θα σας ενημερώσουμε και θα προσκαλέσουμε ειδικούς ομιλητές (η ημερομηνία θα γίνει γνωστή σύντομα), για να παρουσιάσουν το πρόγραμμα της ανακύκλωσης του Δήμου μας, καθώς και την λειτουργία ενός σύγχρονου ΧΥΤΥ, προκειμένου να γίνει γνωστό σε όλους τι σημαίνει ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων με σύγχρονες μεθόδους.

Το όλο εγχείρημα αποτελεί για μας δέσμευση αλλά και υποχρέωση, προκειμένου να ενημερωθούν σωστά και αντικειμενικά όλοι οι Ανδριώτες.

Έχουμε την βούληση να προχωρήσουμε σε τομές και με αποφασιστικότητα αλλά και με αγάπη για τον τόπο μας να δώσουμε τις λύσεις, που έχει ανάγκη η Άνδρος μας για να κατακτήσει τη θέση που της αξίζει.
Δήμαρχος Άνδρου
Θεοδόσης Ι.Σουσούδης

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπραβο σου επιτέλους να Τελειώνουμε με αυτο το εργο..( πρεπει να Διώξουμε όλα τα τα ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ.). ΘΖ ΝΥ

Γ. ΞΑΝΘΟΣ είπε...

Η ΑΠΟΡΙΑ ΜΟΥ: Η πρόταση και ο εμπλουτισμός των νέων θέσεων γίνεται υποκειμενικά από τον καθένα, ή γίνεται επιστημονικά και αντικειμενικά τεκμηριωμένη , επί τη βάσει γεωγραφικών, οικονομικών, περιβαλλοντικών, υδρογεωλογικών και χωροταξικών κριτηρίων και δεδομένων;

Ανώνυμος είπε...

Ναι Θ.Ζ. να τελειώνουμε με όλα τα σκουπίδια. Και της Γραμματικής.