Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Ομαδική έκθεση φωτογραφίας "Θάλαττα - θάλαττα" και σεμινάριο αγιογραφίας με τον Κώστα Λάβδα


Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Άνδρου και η Φωτογραφική λέσχη Άνδρου  σάς προσκαλούν την Παρασκευή 3 Απριλίου στις 8 το βράδυ στα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας "Θάλαττα - θάλαττα".

Η έκθεση που θα διαρκέσει έως το Μεγάλο Σάββατο περιλαμβάνει φωτογραφικά έργα με κεντρικό άξονα τη θάλασσα ως πηγή έμπνευσης, ζωής και δημιουργίας, φιλοδοξώντας να πλαισιώσει ως εικαστικό γεγονός το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Windsurf που διοργανώνεται στο Κόρθι από το Ναυτικό Όμιλο Κορθίου Άνδρου.

Το κοινό μπορεί να επισκεφθεί την έκθεση ττο Σάββατο 4  και την Κυριακή 5 Απριλίου από τις 6 έως τις 8 μ.μ., και τη Μεγάλη εβδομάδα από τις 12:30 έως τις 2 το μεσημέρι, καθώς επίσης τη Μεγάλη Τρίτη και τη Μεγάλη Τετάρτη από τις 7:30 έως τις 9 το βράδυ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.


Σεμινάριο Αγιογραφίας  με τον Αγιογράφο Κώστα Λάβδα



Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Άνδρου διοργανώνει το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Απριλίου,  από τις 11:30 έως τη 1:30 διήμερο σεμινάριο Αγιογραφίας με τον Αγιογράφο Κώστα Λάβδα.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν βήμα - βήμα τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου έργου, γνωρίζοντας ταυτόχρονα τις βασικές αρχές της Βυζαντινής αγιογραφίας.

Ο Κώστας Λάβδας που κατάγεται από την Άνδρο, σπούδασε γραφικές τέχνες και εργάστηκε αρχικά ως γραφίστας στην εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ».
To 1998 παρακολούθησε μαθήματα ελεύθερου σχεδίου με τη Μαρουσώ Λαουράκη στο δημοτικό εργαστήρι του δήμου της Αγ. Παρασκευής. Από το 1998 ώς το 2002 μαθήτευσε τη βυζαντινή ζωγραφική δίπλα στους Δημ. Τζοβάρα και Γ. Λαγάνη. Το 2002 με 2003 μαθήτευσε βυζαντινό σχέδιο στη σχολή «Εικονουργία» του Γ. Κόρδη. Από το 2010 παρακολουθεί μαθήματα ζωγραφικής με το ζωγράφο Χρήστο Κεχαγιόγλου.

Έχει συνεργαστεί με κορυφαίους ζωγράφους στο χώρο της αγιογραφίας όπως ο Γ. Κόρδης, ο Δημ. Χατζηαποστόλου και ο π. Σταμάτιος Σκλήρης. Το 2003 με τους αγιογράφους Νεκτάριο Σταματέλο και Κωνσταντίνο Κωνσταντάτο συνέστησαν το «Πεντελικό εργαστήρι». Είναι μέλος του επιμελητηρίου εικαστικών τεχνών Ελλάδος από το 2008. Aπό το 2007 φοιτά στο τμήμα του Ελληνικού πολιτισμού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Τον Απρίλιο του 2009 έλαβε μέρος ως εισηγητής σε πανελλήνιο συνέδριο του ΕΕTΕ με θέμα “Γλώσσα ελληνική, γραφή και τέχνη”. Στο τεύχος του Απριλίου του 2011 του περιοδικού Μανιφέστο εκδόθηκε άρθρο του με τίτλο “Τρία έργα του ελληνικού μοντερνισμού”.

Επί σειρά ετών έχει διδάξει βυζαντινή σγιογραφία σε τμήματα ενηλίκων και παιδιών στη Μητρόπολη Νίκαιας, στο κέντρο "Απόστολοι Πέτρος και Παύλος" στην Αγία Παρασκευή Αττικής, ενώ παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα στο εργαστήρι του στο Μαρούσι.

Έχει εργαστεί στους εξής ιερούς ναούς: Μεταμόρφωση του Σωτήρα K. Λουτρού Ξυλοκάστρου, Αγ. Γεώργιος Σκεπαστού Καλαβρύτων, Εισοδίων της Θεοτόκου Γιανισσαίου Άνδρου. Επίσης εργάσθηκε 
με το Πεντελικό εργαστήρι στους ναούς: Αγ. Παρασκευή Ν. Πεντέλης, Προφήτης Ηλίας Ν. Πεντέλης, Αγ. Γεώργιος Λεβαδείας και στο καθολικό της ιεράς μονής Αγ. Ιωάννη του Θεριστή Καλαβρίας στην Ιταλία, και με το συνεργείο του Γ. Κόρδη στους ναούς: Αγ. Γεώργιος Βηρυτού στο Λίβανο, Αγ. Νεκτάριος Αρεταίειου νοσοκομείου, Παναγίας Φανερωμένης Βουλιαγμένης, Αγ. Νικόλαος Βηρυτού στο Λίβανο, Αγ. Αικατερίνας Braintree στη Βοστώνη και στα καθολικά των ιερών μονών Μητρός Ηγαπημένου Βοιωτίας και Ανάληψης του Σωτήρα Βοιωτίας. 
με το Δημ. Χατζηαποστόλου στους ναούς: Αγ. Κοσμάς ο Αιτωλός Αμαρουσίου. 
με τον π. Σταμ. Σκλήρη στους ναούς: Αγ. Μάξιμος Κοστόλατς στη Σερβία, Αγ. Νεκτάριος Άνω Βούλας, προφ. Ηλίας Καστέλλας. 
με διάφορους άλλους συναδέλφους έχει εργαστεί και σε πολλούς άλλους ναούς και ιδιωτικά εκκλησάκια στην Αττική, στα Γιάννενα, στην Αιτωλοακαρνανία, στο Κρανίδι, στη Μάνη και αλλού.
Φορητές εικόνες του υπάρχουν στη συλλογή του Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Χαλανδρίου, Αγ. Παντελεήμονα Χαλανδρίου, Αγ. Παρασκευής Ν. Πεντέλης, προφήτη Ηλία Ν. Πεντέλης καθώς και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Λονδίνο, Παρίσι, Τίρανα, Γκάνα).

Έχουν επίσης εκδοθεί δύο βιβλία με εικονογραφήσεις του από τις εκδόσεις εν Πλω, ενώ άλλα τέσσερα είναι υπό έκδοση, ενώ έχει συμμετάσχει σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις στις γκαλερί Αέναον, Ιανός, Γέναθλον, 10gallery, Ηώς, στο κέντρο εικαστικών τεχνών Γ. Καρύδης, στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, στο Contemporary Space Athens, στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας «Σοφία Λασκαρίδου», στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», κ.α., καθώς επίσης στις εξής ατομικές:
 
2015:“Άγιοι και τέρατα”, έργα ζωγραφισμένα από κοινού με το γιό του Γιώργο Λάβδα στη Sarri12, Αθήνα, επιμέλεια: Αντωνάκης Χριστοδούλου
2012 Νοέμβριος, “ο Ξένος”, δυατομική με το Φίκο στο six d.o.g.s, επιμέλεια: Μαρία Παπαϊωάννου, Μαρία Διαλεκτάκη
2011 Νοέμβριος-Δεκέμβριος, “το Έτερό μου ¾” στο Hoxton, επιμέλεια: Νίκος Γυφτάκης.
Το κόστος παρακολούθησης του σεμιναρίου ανέρχεται σε 25 ευρώ (μέλη:20 ευρώ) και για ανέργους 12 ευρώ.

Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, παρακαλούμε δηλώστε άμεσα τη συμμετοχή σας στο τηλέφωνο: 6936129978.

Δεν υπάρχουν σχόλια: