Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Υπό την αιγίδα του Δήμου Άνδρου το ΘΕΡΙΝΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων



Υπό την αιγίδα του θέτει ο δήμος της Άνδρου το Θερινό Πανεπιστήμιο «Η Ελλάδα σήμερα: Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας», που οργανώνουν το καλοκαίρι του 2015 στο νησί το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων. Η θερινή ακαδημαϊκή δράση θα πραγματοποιηθεί σε δύο γκρουπ από 5 έως και 12 Ιουλίου και από 12 έως 19 Ιουλίου. Το έργο  υπάγεται στην Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Για το Θερινό Πανεπιστήμιο με θέμα τον πολιτισμό και τα ΜΜΕ ο δήμαρχος Άνδρου κ. Θεοδόσης Σουσούδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με μεγάλη χαρά καλωσορίζουμε στo νησί μας ένα εξαιρετικό και νεωτερικό θερινό σχολείο. Πρόκειται για μία ακαδημαϊκή δράση που είναι αποτέλεσμα της σύμπραξης ενός ιστορικού ακαδημαϊκού ιδρύματος, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων. Το θέμα του προγράμματος είναι κατεξοχήν επίκαιρο και ουσιαστικό καθώς εισάγεται στο επίκεντρο του επιστημονικού και δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος και προβληματισμού η σύνδεση των μέσων μαζικής επικοινωνίας με την ελληνική κουλτούρα και πολιτισμό. Ειδικά σε εποχές όπως η σημερινή, τέτοιες επιστημονικές δράσεις και πρωτοβουλίες αναδεικνύουν κρίσιμα θέματα και ταυτόχρονα βοηθούν στην ενίσχυση του παιδευτικού και πολιτιστικού ρόλου των ΜΜΕ. Από την πλευρά μας, ως δήμος Άνδρου, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να επιτύχει το Θερινό Πανεπιστήμιο που θα ταξιδέψει το νησί μας σε διεθνές επίπεδο, δεδομένου ότι τόσο οι διδάσκοντες όσο και οι διδασκόμενοι προέρχονται από σημαντικά ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα από όλο τον κόσμο αλλά και από κορυφαία ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης.


Τέλος, θα ήθελα να συγχαρώ την Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη του προγράμματος, Επίκουρη Καθηγήτρια κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη Μαλλίδη για την ιδέα και την πρωτοβουλία καθώς και για τη συστηματικότητα και αφοσίωση με την οποία εργάζεται γι΄ αυτόν τον σκοπό».

Από τη δική της πλευρά, η κ. Τσιτσανούδη επισημαίνει τα εξής: «Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμαρχο της Άνδρου κ. Σουσούδη για την εξαιρετική υποδοχή της δράσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων. Πιστεύουμε ότι το Θερινό Πανεπιστήμιο 2015 θα τύχει μιας υπέροχης  ανδριώτικης φιλοξενίας και οι συμμετέχοντες σε αυτό όχι μόνον θα αποκομίσουν πολύτιμες γνώσεις από τους διακεκριμένους εισηγητές μας αλλά και θα βιώσουν υπέροχες στιγμές στο πανέμορφο κυκλαδίτικο νησί της Άνδρου. Η συνεργασία μας με τον κ. Δήμαρχο είναι άριστη και απολήγει στον σχεδιασμό πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων για τους φοιτητές του Θερινού Πανεπιστημίου. Με την ευκαιρία καλούμε όλους τους έμψυχους συντελεστές του πολιτισμού στο νησί να συμπράξουμε στην υλοποίηση αυτών των πρωτοβουλιών προς όφελος της χώρας και του νησιού, της παρεχόμενης ελληνικής παιδείας και φυσικά των ανθρώπων που θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους στην Άνδρο».


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το πρόγραμμα προσφέρεται σε προπτυχιακούς φοιτητές, αλλά και απόφοιτους, μεταπτυχιακούς φοιτητές, διδάκτορες, ερευνητές, εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες. Περιλαμβάνει ένα αγγλόφωνο και ένα ελληνόφωνο τμήμα και σε αυτά θα διδάξουν διακεκριμένοι Καθηγητές Πανεπιστημίου από την Ελλάδα και το εξωτερικό και δημοσιογράφοι/πανεπιστημιακοί από τον ευρωπαϊκό χώρο. Προβλέπονται καθημερινές τετράωρες διαλέξεις και  εργαστήρια (workshops). Επίσης, το πρόγραμμα περιλαμβάνει συμμετοχή σε εκπαιδευτικές εκδρομές και επισκέψεις σε χώρους πολιτισμού. Αξίζει να αναφερθεί ότι στο επίπεδο των guest lectures του προγράμματος συμμετέχει ευγενώς το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard στην Ελλάδα με τον κ. Charles Stocking, Επίκουρο Καθηγητή στο Τμήμα Κλασσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Western Ontario και Research Fellow του Harvard University στην Ουάσινγκτον.

Το θερινό σχολείο θα καλύψει τις ακόλουθες θεματικές:
Η Ελληνική Γλώσσα
Ο Ελληνικός Πολιτισμός
Ελληνικά Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και Πολιτική
Ελληνική Ιστορία
Ελληνική Ποίηση και Φιλοσοφία

H ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ήδη έχει συγκροτηθεί Διεθνής Τιμητική Επιτροπή την οποία αποτελούν οι κ.κ.:

Γιώργος Καψάλης, Καθηγητής, Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Θανάσης Παπανδρόπουλος, Επίτιμος Διεθνής Πρόεδρος Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, Ιππότης της Τιμής της Γαλλικής και Ουγγρικής Δημοκρατίας
Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, Aναπλ. Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τ. Πρύτανης
Πέτρος Γέμτος, Ομ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Πρύτανης, τ. Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας
Ιωάννης Στεφανίδης, Καθηγητής, Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Anastasia P. Samaras,Καθηγήτρια Πανεπιστημίου George Mason Η.Π.Α.
Katharine Sarikakis, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Βιέννης
Τζένη Παγγέ, Καθηγήτρια, τ. Κοσμήτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Giuseppe Jacobini, Καθηγητής Πανεπιστημίου La Sapienza Ρώμης, Δημοσιογράφος
Αθανάσιος Νάκας, Καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Τζίνα Καλογήρου, Καθηγήτρια Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Γεωργία Λαδογιάννη, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Διαμαντής Μπασαντής, Δρ. Επικοινωνίας Παντείου Πανεπιστημίου, Καθηγητής-Σύμβουλος Επικοινωνίας και Δημοσιογραφίας στο μεταπτυχιακό τμήμα του Ανοικτού Πανεπιστήμιου Κύπρου
Jinyan Huang, Καθηγητής Πανεπιστημίου Niagara University, Η.Π.Α.
Ναπολέων Μήτσης, Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Ζήσης Παπαδημητρίου, Ομ. Καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ
Πολίτης Περικλής, Αν. Καθηγητής Τμ. Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ.
Μαρία Σακελλαρίου, Αν. Καθηγήτρια, Πρόεδρος Π.Τ.Ν. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Σμαράγδα Παπαδοπούλου- Μανταδάκη, αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων- Λογοτέχνης
Marina Geat, Αν. Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Roma Tre
Damla Demirözü, Επίκ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης
Γιώργος Δαρδανός, Εκδότης, Κοσμήτωρ Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών, Επίτιμος Πρόεδρος Ομοσπονδίας Εκδοτών
Σάγια Τσαουσίδου, Διεθνής Αντιπρόεδρος Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Μπραβο σε οσους ειχαν την ιδεα ολοι οι Ανδριωτες να βαλουμε τα δυνατα μας για να επιτυχει αποτελει μοναδικη ευκαιρια για το νησι