Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Πρόσκληση στο Ετήσιο Μνημόσυνο του ευεργέτη Πέτρου Λ. Μουστάκα




ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Διαχειριστική Επιτροπή του Κληροδοτήματος ΠΕΤΡΟΥ Λ. ΜΟΥΣΤΑΚΑ,
σας προσκαλεί στο ετήσιο μνημόσυνο του ευεργέτη της περιοχής Κορθίου 
ΠΕΤΡΟΥ Λ. ΜΟΥΣΤΑΚΑ 
την Κυριακή 29 Μαρτίου 2015 και ώρα 9.30 π.μ. 
στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Πίσω Μεριάς Κορθίου Άνδρου.
Θα ακολουθήσει τρισάγιο χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ.κ. Δωρόθεου Β΄ 
και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του ευεργέτη  
στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Πίσω Μεριάς Κορθίου.

Παρακαλούμε όπως μας τιμήστε με την παρουσία σας.

              Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΟΤΣΑΡΗΣ   ΕΠΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΟΥ
           ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΡΑΝΑΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Κ. ΠΙΣΩ ΜΕΡΙΑΣ    ΙΩΑΝΝΗΣ ΞΑΝΘΟΣ  ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΑΝΔΡΟΥ


Πίσω Μεριά Κορθίου


Ποιός είναι ο Πέτρος Λεονάρδου Μουστάκας 

     Ο Πέτρος  Λεονάρδου Μουστάκας γεννήθηκε στον  συνοικισμό Άσπρο ή Επάνω Κάστρο της Πίσω Μεριάς Κορθίου Άνδρου, γύρω στα 1838. Εγκαταλείπει τη γενέτειρά του σε μικρή ηλικία, αρχίζοντας την επαγγελματική του ζωή ως λατόμος στην Πεντέλη, στη συνέχεια ως μαρμαρογλύπτης στην Αθήνα και αργότερα καφεπώλης στο Σύνταγμα.
    Οικονόμος και σώφρων άνθρωπος, αν και αγράμματος, έζησε λιτά, έχοντας πάντοτε τη φιλοδοξία η περιουσία του να χρησιμεύσει για το καλό της ιδιαίτερης πατρίδας του. 
   Στη δημόσια διαθήκη του, το 1928, έτος θανάτου του, αναφέρει: «Εγκαταλείπω άπασαν την περιουσίαν μου, κινητήν και ακίνητον, ήτις ήθελεν ευρεθεί, κατά την ημέραν του θανάτου μου εις την Κοινότηταν του χωρίου Πίσω Μεριάς της Άνδρου του Δήμου Κορθίου, όπως αύτη, διαχειριζόμενη την περιουσίαν μου, κατασκευάσει σχολεία αρρένων και θηλέων εκ των εισοδημάτων τούτων, χωρίς η αντιπροσωπεία της Κοινότητος να δύναται να πωλήσει και να μεταβιβάσει, να υποθηκεύσει ή εκχωρήσει την περιουσία μου». 
   Έτσι, το «Μουστάκειο Κληροδότημα», με την αξιοποίηση της περιουσίας του, σε Αθήνα και Άνδρο, πραγματοποίησε πρώτιστα την ανέγερση του σημερινού Μουστάκειου Δημοτικού Σχολείου Πίσω Μεριάς Κορθίου. 

Στη συνέχεια, επεκτείνοντας τους σκοπούς του, πραγματοποίησε τη διάνοιξη του δρόμου που συνδέει τα χωριά Αϋπάτια, Πίσω Μεριά, Μοσχιώνα, Κόρθι, Αηδόνια με την επαρχιακή οδό Όρμου Κορθίου – Γαυρίου, σειρά έργων για εκπαιδευτικούς και κοινοφελείς σκοπούς στο Κόρθι, στην ανέγερση του Συγκροτήματος Εκπαιδευτηρίων- Τμήματος Πανεπιστημίου Αθηνών (με βιοκλιματικό σχεδιασμό) και τη χορήγηση υποτροφιών  προπτυχιακών φοιτητών στο εσωτερικό ή το εξωτερικό, καθώς και σε αθλητές ενόργανης γυμναστικής, καταγόμενους από την ευρύτερη περιοχή του Κορθίου.
    Τη σημερινή Διαχειριστική Επιτροπή του «Μουστάκειου  Κληροτήματος» αποτελούν οι Δημήτριος Λοτσάρης, Έπαρχος Άνδρου, Γεώργιος Τρανάκος, Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Κορθίου και Ιωάννης Ξανθός, Δικηγόρος Άνδρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: