Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Επιστολή του προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία


                                                                                                     Ερμούπολη, 26 Ιανουαρίου 2016
                                                                                                            Αριθ. Πρωτ. 745

Προς:
Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία
Υπόψη κ. Γιάννη Χαλά, Γενικού Γραμματέα
Ακτή Μιαούλη 47-49, Πειραιάς
Fax: (210) 42 93 040
Ε-mail:  gram@pno.gr

Κοιν.: Ως Πίνακας Αποδεκτών


Θέμα: «Απεργιακές κινητοποιήσεις και αποκλεισμός νησιωτικών περιοχών»


Κύριε Γενικέ Γραμματέα,


Πληροφορούμενοι από διάφορες πηγές, την πιθανότητα συνέχειας των απεργιακών κινητοποιήσεων της 27ης και 28ης Ιανουαρίου, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι τα τελευταία χρόνια που έχουν ταυτιστεί με την περίοδο της οικονομικής κρίσης και των βαθύτατων και απρόσμενων εργασιακών και κοινωνικών αλλαγών, το Επιμελητήριο Κυκλάδων έχει δηλώσει την υποστήριξή του προς τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων που εκπροσωπείτε, όπως επίσης έχει επανειλημμένα επισημάνει τις καταστροφικές συνέπειες για όλους τους παραγωγικούς κλάδους, από τις συνθήκες αποκλεισμού που βιώνουν τα νησιά, με κάθε απεργιακή κινητοποίηση.

Λόγω του ότι έχουμε πραγματοποιήσει πλήθος παρεμβάσεων προς κάθε πλευρά και έχουμε αναφερθεί εκτενώς στις άμεσες και έμμεσες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις από τον αποκλεισμό των νησιών, θεωρούμε άσκοπο να παραθέσουμε και στην παρούσα, επιχειρήματα σχετικά με τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να αποκόπτεται η νησιωτική χώρα από την υπόλοιπη Ελλάδα.


Όπως γνωρίζετε, δεν εκπροσωπούμε μεγάλες επιχειρήσεις, ούτε πολυεθνικές, αλλά πολύ μικρές, κατά κανόνα ατομικές ή και οικογενειακές επιχειρήσεις. Σε μια περίοδο που όλοι οι παραγωγικοί κλάδοι πλήττονται από τις επιπτώσεις της κρίσης, το ζήτημα του ασφαλιστικού απειλεί όλους τους Έλληνες, η ανεργία μαστίζει τη χώρα και η ανέχεια χτυπά τις πόρτες όλο και περισσότερων συμπολιτών μας, είναι εκτός λογικής και εκτός ηθικής, να προβαίνουμε σε ενέργειες που βλάπτουν άλλες κατηγορίες εργαζόμενων, αντί να επιδιώκουμε με κάθε τρόπο, τη μεταξύ μας σύμπνοια και συνοχή.

Στην πραγματικότητα, δεν προκαλείτε καμία ζημία στους δανειστές, στις πολυεθνικές ή τους τραπεζίτες. Βλάπτετε άμεσα και ανεπανόρθωτα, τον νησιώτη παραγωγό, βιοτέχνη και μικροέμπορο, όλους αυτούς δηλαδή που ταξιδεύουν καθημερινά και πληρώνουν εισιτήρια και μεταφορικούς ναύλους, στα πλοία όπου εργάζεστε. Οι επιχειρήσεις έχουν μηδενικά περιθώρια αντοχής, ακόμα και για μία ημέρα αποκλεισμού των νησιών και ιδιαίτερα αυτών που δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από τον τουρισμό. Ήδη όλοι οι επαγγελματίες, βιοτέχνες ή έμποροι, αποφεύγουν – γιατί αδυνατούν – να διατηρούν αποθέματα (stock) και η καθημερινή τροφοδοσία είναι ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές.

Εάν σαν κοινωνία και σαν λαός είχαμε την ικανότητα να «βλέπουμε» πιο μακριά, θα αντιλαμβανόμασταν ότι οι συνεχιζόμενες απεργίες και συνεπώς ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός των νησιών, έχουν χαρακτηριστικά αυτοκαταστροφικά, καθώς οι συνέπειές τους, αργά ή γρήγορα, πλήττουν τους εργαζόμενους όλων των κλάδων.

Παρακαλούμε να κατανοήσετε ότι τα νησιά, σαν κοινωνίες και σαν οικονομίες δεν έχουν άλλα περιθώρια αντοχής, και να κάνετε δεκτό το αίτημά μας, να μη συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις ή στη χειρότερη περίπτωση να μην ξεπερνούν τις είκοσι τέσσερις ώρες, ώστε τουλάχιστον να εξυπηρετούνται οι άμεσες ανάγκες περιπτώσεις  άμεσου ανάγκης.


Με εκτίμηση, 
O ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

κε Ρούσσο,έχετε να προτείνετε κάποιον καλύτερο τρόπο απ΄αυτόν της απεργίας για να δηλώσει κάποια επαγγελματική ομάδα την αδιέξοδη κατάσταση στην οποία οδηγείται;Οι μόνοι ανά την υφήλιο που διαχειρίζονται το θέμα "βολικά" είναι οι Ιάπωνες, μα δεν νομίζω ότι οι κτηνώδεις απαιτήσεις των Ευρωκορακιών είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν με πολιτισμένο τρόπο.
Το μόνο που θα μπορούσα να δω σαν λιική απαίτηση είναι η πραγματοποίηση ενός δρομολόγιου ανά προορισμό ημερησίως, όλα τα άλλα είναι επίθεση εναντίον αυτών που αγωνιζονται για τα δικαιώματά τους και ειδικά οι συγκεκριμένοι δεν τα έφαγαν και δεν υπήρξαν κηφήνες της Ελλαδας.

Ανώνυμος είπε...

Φιλε ανωνυμε.Σιγουρα δεν υπαρχει καλυτερος τροπος απο την απεργια,αλλα ολους τους μηνες του χρονου.Οχι μονο τον χειμωνα που τα πλοια εχουν λιγο κοσμο,γιατι οι 'κακες γλωσσες' λενε οτι μονο στους εφοπλιστες κανουν καλο.