Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Επιστολή του προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στον υπουργό Οικονομικών για τον Ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί




«Ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί» 


Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,


Η οινοποιία στην Ελλάδα είναι ένας από τους ελάχιστους κλάδους στην χώρα που κατάφερε να μείνει όρθιος μέσα στα χρόνια της κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις να παρουσιάζει ανάπτυξη και εξωστρέφεια. Αυτό οφείλεται στην συνεχόμενη βελτίωση της ποιότητας των κρασιών, στις σοβαρές επενδύσεις που έγιναν από ανθρώπους του χώρου που χαρακτηρίζονται από αγάπη για το αντικείμενό τους και στη μεγάλη για τα ελληνικά δεδομένα σύμπνοια που υπάρχει μεταξύ των οινοπαραγωγών.

Πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, ότι γύρω από τα οινοποιεία, πέρα από τους περίπου 20.000 εργαζόμενους σε αυτά, ζουν και δραστηριοποιούνται χιλιάδες αμπελουργοί και αγρότες, διακινητές, έμποροι, πωλητές, δημοσιογράφοι και πολλοί άλλοι.

Ο νέος φόρος που εφευρέθηκε θα έχει πολλές και αλυσιδωτές ανεξέλεγκτες επιπτώσεις, σε ένα ΓΕΩΡΓΙΚΟ προϊόν για το οποίο θα έπρεπε να είμαστε περήφανοι και να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανάδειξή του σαν ένα από τους πιο αναγνωρίσιμους πρεσβευτές της χώρας στο εξωτερικό.

Δεν είναι μόνο τα ποσά με τα οποία επιβαρύνει ο Ε.Φ.Κ. τους νόμιμους παραγωγούς - οι οποίοι έχουν ήδη να αντιμετωπίσουν άλλες επιβαρύνσεις, αλλά και η απογοήτευση που τους καταβάλλει. Τόσο οι οινοπαραγωγοί, όσο και οι φορείς που τους εκπροσωπούμε, αδυνατούμε να κατανοήσουμε τη λογική που επικρατεί, με την οποία, από τη μια μέρα στην άλλη χωρίς καμιά προετοιμασία και οργάνωση, η κυβέρνηση τιμωρεί ένα ΓΕΩΡΓΙΚΟ παραδοσιακό εξαγωγικό προϊόν της χώρας μόνο και μόνο γιατί κατάφερε να επιβιώσει μέσα στην κρίση.

Είμαστε απόλυτα αντίθετοι στην επιβολή του Ε.Φ.Κ. καθώς:

Ο φόρος αυτός αναγκαστικά θα μετακυλίσει στην αγορά οπότε θα υπάρξει μια αύξηση, η οποία στα οικονομικά κρασιά δεν θα είναι καθόλου αμελητέα και άρα θα πληγεί κυρίως ο μικρός παραγωγός και ο απλός καταναλωτής που δεν έχει δυνατότητα να αγοράσει ακριβό κρασί.
Η λειτουργία των οινοποιείων γίνεται σύνθετη και με πολλή γραφειοκρατική δουλειά που ανεβάζει  το κόστος λειτουργίας τους, ενώ τα μικρά οινοποιεία είναι υποχρεωμένα να προκαταβάλουν όλο το φόρο και τον Φ.Π.Α. του, που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά τις 25000 ευρώ, ή να κάνουν φορολογική αποθήκη κάτι το οποίο είναι ανέφικτο και λειτουργικά αλλά και οικονομικά.
Ενδεικτικά για ένα μικρό οινοποιείο με μέση παραγωγή 30 τόνους (δυναμικό που αντιστοιχεί σε ένα μεγάλο ποσοστό των οινοποιείων των Κυκλάδων), το ποσόν που αντιστοιχεί στον ΕΦΚ είναι αδύνατο να έχει προκύψει από τα κέρδη της επιχείρησης, αφού οι φόροι κι οι ασφαλιστικές εισφορές ανέρχονται σε άνω του 60% των κερδών τους.
Ο φόρος αυτός δεν θα επιστρέφεται σε περίπτωση που τελικά το κρασί εξαχθεί σε τρίτες χώρες.
Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η αγορά κυρίως στο φθηνό και χύμα κρασί να κατακλυστεί περαιτέρω από παράνομο, χωρίς χαρτιά και φόρους κρασί, το οποίο θα είναι πιο ανταγωνιστικό οικονομικά - κάτι το οποίο γίνεται και τώρα, χωρίς το κράτος να λαμβάνει μέτρα, τόσο στο κρασί όσο και στο τσίπουρο,

Συνέπεια όλων αυτών, θα είναι το κλείσιμο πολλών οινοποιητικών μονάδων, αύξηση της ανεργίας και ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα στον κλάδο. Αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι αυτό επιδιώκει στην πραγματικότητα η ελληνική κυβέρνηση.

Ειδικότερα στις νησιωτικές περιοχές, οι οποίες όχι μόνο έχουν να αντιμετωπίσουν το κόστος παραγωγής και διαβίωσης που είναι αρκετά υψηλότερο από την ηπειρωτική χώρα, αλλά έχουν απωλέσει και το ευεργέτημα των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α., η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ξεπερνά τα όρια αντοχής των μικρών επιχειρήσεων.

Στην περίπτωση των Κυκλάδων, το Επιμελητήριο, αξιοποιώντας προγράμματα και ίδιους πόρους έχει αναπτύξει μια πρωτοβουλία με την ονομασία «Aegean Cuisine», στην οποία έχει εντάξει κάθε προσπάθεια και δράση ανάδειξης των Κυκλάδων σε μοναδικό γαστρονομικό προορισμό. Στην πρωτοβουλία αυτή, εντάσσεται επίσης ένα δίκτυο επιχειρήσεων εστίασης και παραγωγών τοπικών παραδοσιακών προϊόντων. Παράλληλα, έχει αναπτύξει στοχευμένες ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις, με σκοπό την προτροπή νέων και ανέργων, να ασχοληθούν με τις τοπικές καλλιέργειες και τη μεταποίηση αγροτικών προιόντων, μεταξύ των οποίων και το κρασί.  Όμως, πολιτικές όπως η επιβολή του ειδικού φόρου στο κρασί, αποθαρρύνουν τόσο αυτούς που απασχολούνται, όσο και τους ενδιαφερόμενους να δραστηριοποιηθούν στον κλάδο, ενώ απαξιώνει τις προσπάθειες και το έργο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων

Όπως εννοήθηκε παραπάνω, οι νόμιμες - ανεξαρτήτως μεγέθους - οινοποιητικές μονάδες, έχουν εκτός της παράλογης αυτής φορολόγησης που δεν επιβάλλεται σχεδόν σε κανένα άλλο κράτος – μέλος της Ε.Ε. να αντιμετωπίσουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό από χύμα προϊόντα παράνομων, ημιπαράνομων ή ερασιτεχνικών εγκαταστάσεων, που φοροδιαφεύγουν συστηματικά.

Αν - σύμφωνα με εκτιμήσεις - η διακίνηση τέτοιων οίνων αγγίζει ή και ξεπερνά το 50% της συνολικής κατανάλωσης, είναι αρκετά μεγάλες οι απώλειες εσόδων του Δημοσίου, αφού το ιδιότυπο (παρα)εμπόριο χύμα κρασιού δεν υπόκειται σε κανέναν έλεγχο και σε κανέναν ΦΠΑ.

Ζητούμε την άμεση κατάργηση του Ε.Φ.Κ. και προτείνουμε αντί της επιβολής αυτού του παράλογου φόρου στις νόμιμες επιχειρήσεις, την άσκηση αυστηρών ελέγχων στους κύκλους διακίνησης παράνομων ή ημιπαράνομων χύμα προϊόντων, από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε κάθε Περιφέρεια.


Με εκτίμηση,  

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μια ζωή όσοι το θυμάμαι με απεργίες αλλαγές φόρους αλλαγές και φρονήσεως κάθε μήνα κάθε χρόνο Το έχουν ξεφτιλίσει πια νομίζω χρειάζεται βούρδουλάς Θζny

Ανώνυμος είπε...

εσύ χρειάζεσαι βούρδουλα, μα δεν ξέρω ποιος θα λερώσει τα χέρια του!!!!!!!!!!!!!!