Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Συνέντευξη τύπου για το «2ο Θερινό Πανεπιστήμιο: Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας: Από την Αρχαιοελληνική Γραμματεία έως Σήμερα»


Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη τύπου στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, παρουσία του Πρύτανη, Καθηγητή κ. Γ. Καψάλη

 Τη συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου, παραχώρησαν οι συντελεστές του προγράμματος το οποίο οργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε συνεργασία και με την υποστήριξη διακεκριμένων ελληνικών και διεθνών ακαδημαϊκών και δημοσιογραφικών φορέων.

 Το πρόγραμμα είναι συνέχεια της περυσινής ακαδημαϊκής δράσης που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη ομολογουμένως επιτυχία στην Άνδρο. Φέτος διευρύνεται με δύο κύκλους και υποστηρίζεται από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) του Πανεπιστημίου Harvard και το Γραφείο Ελλάδος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 Την παρουσίαση του προγράμματος και των στόχων του Πανεπιστημίου έκαναν ο  Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητής κ. Γιώργος Καψάλης και η Ακαδημαϊκή Διευθύντρια του προγράμματος κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Επίκ. Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας, οι οποίοι και τόνισαν τη σημασία της σύνδεσης των σύγχρονων μέσων ενημέρωσης με την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό. Ειδικότερα, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Γ. Καψάλης παρουσίασε στους προσκεκλημένους την ταυτότητα του Ιδρύματος και την προσφορά του στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και τον πολιτισμό. Η κ. Τσιτσανούδη – Μαλλίδη παρουσίασε αναλυτικά τις θεματικές ενότητες οι οποίες αφορούν στη δημοσιογραφία και την πολιτισμική εγγραμματοσύνη.
Ο Γεν. Διευθυντής της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, Κ. Ζορμπάς, η Ακαδ. Διευθύντρια του Θερινού Πανεπιστημίου, Ν. Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, ο δήμαρχος της Άνδρου, Θ. Σουσούδης, ο δημοσιογράφος Π. Σόμπολος και ο πρόεδρος του Φιλοπροοδου  Ομίλου ‘Το Γαύριο”  Γ. Μαμάης  στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου.


Στη δική του τοποθέτηση ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος χαιρέτισε με ενθουσιασμό την ακαδημαϊκή δράση και τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό, ενώ ο Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard, που υποστηρίζει το πρόγραμμα, Καθηγητής κ. Γιάννης Πετρόπουλος επεσήμανε τη σπουδαιότητα του Θερινού Πανεπιστημίου και τη σημαντική ακαδημαϊκή παρουσία του Κέντρου στην Ελλάδα.

 Την ανάγκη να γίνει θεσμός το συγκεκριμένο Θερινό Πανεπιστήμιο τόνισε η αντιπρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων κ. Μύρνα Νικολαΐδου, ενώ βέβαιος και για την επιτυχία και τη φετινή χρονιά δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης κ. Κώστας Ζορμπάς. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος της Άνδρου κ. Θεοδόσης Σουσούδης, που αναφέρθηκε με εγκωμιαστικά λόγια στη δράση και ο δημοσιογράφος κ. Κώστας Αρβανίτης που θα είναι εισηγητής στο φετινό πρόγραμμα. Ακολούθησε ο κ. Γιάννης Μαμάης από τις εκδόσεις Gutenberg και πρόεδρος του Φιλοπρόοδου Ομίλου στο Γαύριο της Άνδρου που φέτος θα φιλοξενήσει τον πρώτο κύκλο του προγράμματος. Ο κ. Μαμάης, που επιμελήθηκε και το έντυπο υλικό του προγράμματος και συμμετέχει στον σχεδιασμό, αναφέρθηκε στους έμψυχους συντελεστές των προγραμμάτων πολιτισμού στην Ελλάδα και στον διαρκή αγώνα που απαιτείται για την υλοποίηση δράσεων που υπηρετούν τον πολιτισμό και την αισθητική. Ολοκληρώνοντας, ζήτησε το Θερινό Πανεπιστήμιο να γίνει θεσμός στο νησί της Άνδρου. Εκ μέρους της Διεθνούς Τιμητικής Επιτροπής του 2ου Θερινού Πανεπιστημίου, χαιρέτισε ο Καθηγητής της Παθολογίας και Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιάννης Στεφανίδης. Τις εικόνες των αφισών φιλοτέχνησαν ο σκιτσογράφος κ. Ηλίας Μακρής και ο εικαστικός κ. Ηλίας Δελλόγλου.

Ο πρώτος κύκλος, με τίτλο «2ο Θερινό Πανεπιστήμιο: Γλώσσα, Εξουσία και ΜΜΕ – Από τα κλασικά κείμενα στον σύγχρονο δημόσιο λόγο» θα πραγματοποιηθεί στο Γαύριο της Άνδρου από 10 έως και 17 Ιουλίου 2016. Οργανώνεται σε συνεργασία με την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Άνδρου, ο οποίος και πέρυσι στήριξε το πρόγραμμα.

Ο δεύτερος κύκλος, με τίτλο «2ο Θερινό Πανεπιστήμιο: Ελληνική Γλώσσα και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας: Ανάδειξη Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Δράσεων», θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά (Κολυμπάρι) από 16 έως και 22 Αυγούστου 2016. Ο σεμιναρικός αυτός κύκλος οργανώνεται από την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης και το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η πρόεδρος του οποίου, Αν. Καθηγήτρια κ. Μαρία Σακελλαρίου και τα μέλη ΔΕΠ του τμήματος προσφέρουν τη μεγάλη τους υποστήριξη. Το πρόγραμμα προσφέρεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, απόφοιτους, υποψήφιους διδάκτορες, ερευνητές, εκπαιδευτικούς και δημοσιογράφους. Οι συμμετέχοντες θα επιλεγούν κατόπιν αξιολόγησης. Στο πλαίσιο της συνέντευξης προβλήθηκε ένα τηλεοπτικό αφιέρωμα στην περυσινή δράση (https://www.youtube.com/watch?v=yCT_JM3Lx3Y).

Ο  Γ. Μαμάης που συμμετέχει στον σχεδιασμό του προγράμματος με την Ακαδ. Διευθύντρια Ν. Τσιτσανούδη – Μαλλίδη και σπουδάστριες του Θερινού Πανεπιστημίου.

 Τη συνέντευξη παρακολούθησαν δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί και άνθρωποι της Τέχνης και των Γραμμάτων, ανάμεσά τους ο πρώην Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κ.  Πάνος Σόμπολος, ο κ. Γιώργος Βότσης, ο τ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Π. Γέμτος, η Πρόεδρος του “Biopolitics International Organization” και
υποψήφια για Νόμπελ κ. Αγνή Βλαβιανού, ο εκδότης κ. Γιώργος Δαρδανός (εκδ. Gutenberg), ο ειδικός συνεργάτης του Ιδρύματος Conrad Adenauer στην Αθήνα κ. Ιάκωβος Δημητρίου, οι δημοσιογράφοι του Καναλιού της Βουλής κ.κ. Ματρώνη Δικαιάκου και Εύα Χρόνη, ο διευθυντής του Αναγνώστη κ. Γιάννης Μπασκόζος, η διευθύντρια του Onmed.gr κ. Νατάσα Σπαγαδώρου, πολλοί δημοσιογράφοι από την ομάδα Dialoggers  του CAS, οι πανεπιστημιακοί κ.κ. Νάκας και Κυρτάτας, ο ηθοποιός κ. Αλέξανδρος Μυλωνάς, η κ. Μαργαρίτα Μανούσου από την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, η κ. Ευγενία Μπόζου εκ μέρους της εταιρείας APIVITA, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι ΜΜΕ από την Άνδρο κ.ά.

Πληροφορίες για τις εγγραφές: κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Ακαδημαϊκή Διευθύντρια Προγράμματος, Επίκ. Καθηγήτρια Π.Τ.Ν. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Fellow of 2014 Harvard Olympia Program, nitsi@cc.uoi.gr και στην ιστοσελίδα summerschool.ac.uoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: