Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Χωρίς συμβιβασμούς για την εξουσία

Αγαπητέ φίλε Βαγγέλη,
Μια και πριν λίγες μέρες, βλέποντάς με προβληματισμένο, είχες την καλοσύνη να με ρωτήσεις πως πάνε τα εκλογικά (ήταν γνωστό ότι γίνονταν συζητήσεις για ένταξή μου στο συνδυασμό Σουσούδη), αισθάνομαι την ανάγκη να γνωστοποιήσω μέσα από το ιδιαίτερα ενημερωτικό, χρήσιμο και φιλόξενο blog σου και για όποιους φίλους και συμπολίτες μπορεί αυτό να έχει ενδιαφέρον, τα εξής:


Προσωπικά έχω μείνει στην εποχή, που στο Δήμο δεν υπήρχε συμπολίτευση και αντιπολίτευση, αλλά πλειοψηφία και μειοψηφία. Στην εποχή, που τα μέλη του δεν πήγαιναν στο Δημοτικό Συμβούλιο έχοντας από πριν υποστεί πλύση εγκεφάλου και «μπετοναριστεί» στην άποψη, που κάποιος από την παράταξή τους θεωρεί αλάνθαστη και έτσι τους απαγορεύεται να δεχθούν απόψεις της άλλης πλευράς. Στην εποχή, που τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού τελείωνε η συνεδρίαση, πήγαιναν για κρασάκι μαζί και συνέχιζαν σε ιδιαίτερα πολιτισμένο επίπεδο το διάλογο κρατώντας την ανθρώπινη  σχέση τους αλώβητη.
Πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω ότι τα προγράμματα των συνδυασμών τα κάνουν τα ίδια τα μέλη του συνδυασμού μέσα από συζητήσεις, διαφωνίες, προβληματισμό και δεν τα εκπονούν κάποιοι επικοινωνιολόγοι, ή όπως αλλιώς λέγονται οι «εμπνευσμένοι» που φέρνουν έτοιμο το υλικό και που το συζήτησαν (αν έγινε κι’ αυτό),  μόνο με τον υποψήφιο δήμαρχο. Άλλωστε τον κάθε υποψήφιο δήμαρχο, αν λειτουργούν στο τοπικό έστω επίπεδο οι δημοκρατικοί θεσμοί, πρέπει να τον ελέγχουν οι μετέχοντες στο συνδυασμό και όχι να τον περιτριγυρίζουν σαν απλοί χειροκροτητές, που τον λιβανίζουν προκειμένου να τους διορίσει σε κάποια από τις μισθοδοτούμενες θέσεις. Αυτές τις καταστάσεις τις ζήσαμε στο Δήμο Άνδρου τα τελευταία (αρκετά δυστυχώς) χρόνια και είδαμε που καταντήσαμε. Όποιος δεν το έχει διαπιστώσει πρόβλημά του.
Είμαι αμετακίνητος στο να είναι σημαντικά περιορισμένες (στα απολύτως απαραίτητα) οι εκλογικές δαπάνες και αυτές να τις καλύπτουν αποκλειστικά τα μέλη και εμφανείς φίλοι του συνδυασμού. Αυτό άλλωστε προβλέπεται ρητά από το νόμο (για να μην εμφανισθεί κανένας εξυπνάκιας να το επισημάνει). Μου είναι αδιανόητο να γίνονται δεκτοί χρηματοδότες, που τα δίνουν και από εδώ και από εκεί, ώστε να είναι σίγουροι, ότι δεν θα ενοχληθούν από όποιον και αν εκλεγεί. Αν πραγματικά θέλεις να διοικήσεις και να προσφέρεις, είναι υποχρεωτικό να συγκρουσθείς. Δεν είναι δυνατόν να είσαι καλός με όλους! Οι απόψεις και θέσεις των συνδυασμών πρέπει να είναι ξεκάθαρες και γνωστές στους δημότες από πριν. Η φιλοσοφία που έχει διαμορφωθεί και που δυστυχώς έχει σε όλους επικρατήσει είναι: «Γιούργια στην εξουσία και μετά θα τα βρούμε, αφού μοιράσουμε και τα οφίτσια». Και αν βέβαια πας με αυτή την άποψη να κερδίσεις την εξουσία, το πρώτο που θα σε ενδιαφέρει είναι να μην τη χάσεις. Άρα να μην κάνεις τίποτα που θα σε κάνει δυσάρεστο, προκειμένου απλώς να ξαναεκλεγείς. Αυτό είναι απαράδεκτο! Επομένως οι πάσης μορφής εξουσιολάγνοι και οι περί αυτούς, δεν με ενδιαφέρουν και απορρίπτονται εκ προοιμίου.
Πίστεψα ότι γεννιέται μια ελπίδα, τουλάχιστον για τις τοπικές κοινωνίες και τη διαδικασία των δημοτικών εκλογών, όταν πριν από καιρό συζητήθηκε ότι επίκειται (;) η κατάθεση νομοσχεδίου, με το οποίο η εκλογή των δημοτικών συμβούλων θα γινόταν από χωριστό ψηφοδέλτιο, που θα περιείχε μόνο τους υποψηφίους συμβούλους. Σκέφθηκα ότι κάτι αλλάζει σ’ αυτή την πατρίδα. Πρέπει να ξεκινήσεις από το μικρότερο κύτταρο, δηλαδή τους δήμους, για να αλλάξεις όλη τη χώρα και το χρεωκοπημένο σύστημα. Δυστυχώς η προσπάθεια έμεινε ατελέσφορη. Κι’ έτσι για να αναμιχθείς στα κοινά του τόπου σου, πρέπει ακόμα να σε εγκρίνει ο επικεφαλής υποψήφιος και οι χρηματοδότες του, χωρίς να έχεις τη δυνατότητα να τεθείς στην κρίση του λαού σαν ανεξάρτητος υποψήφιος, δηλαδή «στα ίσια και παληκαρίσια». Πρέπει δυστυχώς να δεχτείς τις ζυμώσεις, που γίνονται κατά την κατάρτιση των συνδυασμών και που σκοπό (κατά την άποψή μου) έχουν όχι να μετάσχουν σ’ αυτούς οι καλλίτεροι, αλλά βάσει των δημιουργουμένων εσωτερικών συσχετισμών και τοπικών υποψηφιοτήτων, να εξασφαλίσουν την πρωτιά και την εκλογή τους τα πρωτοπαλλήκαρα και οι κουμανταδόροι.
Αν δεν είσαι διατεθειμένος να δεχθείς τέτοιους συμβιβασμούς, πρέπει να αποχωρείς εγκαίρως. Γιατί οι συγκρούσεις, εκτός του ότι προκαλούν μεγάλες ζημιές στους εμπλεκόμενους, ωφελούν κυρίως τους παρατηρητές, οι οποίοι όλο και προσπαθούν να τσιμπήσουν κάποιο από τα υπολείμματα.
Στην προκειμένη λοιπόν περίπτωση, αφού δηλώσω, ότι δεν μετέχω στις εκλογές, αφού επισημάνω ότι (ανεξάρτητα από τη δική μου στάση, η οποία δεν είναι ανάγκη να γίνεται κατανοητή και από όλους), στο συνδυασμό Σουσούδη υπάρχουν και άτομα, που αξίζει να τα στηρίξει και να τα ψηφίσει κανείς και που είμαι βέβαιος, ότι θα σταθούν κριτικά και όχι σαν χειροκροτητές, ως συμμετέχοντες στο δημοτικό συμβούλιο, όπως κριτικά στάθηκαν και κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα συμμετοχής τους, μη διστάζοντας ακόμα και να αποχωρήσουν καταγγέλλοντας τη μεθόδευση και τη συναλλαγή, θα ήθελα να σημειώσω, ότι η τύχη μας ως Ανδριωτών βρίσκεται στα χέρια μας και στο μυαλό μας, αλλά σε κάθε περίπτωση και για όλους κρατήστε μικρό καλάθι, όσον αφορά το αύριο και μεθαύριο του Δήμου μας.
Εμείς, δηλαδή οι όποιοι φίλοι μου απομείνουν μετά την παρούσα και εγώ, αν ο Μεγαλοδύναμος το θελήσει και αν ψηφισθεί νόμος, που θα απελευθερώσει τις δημοτικές εκλογές, ίσως τα πούμε και στις κάλπες την επόμενη φορά.
Μέχρι τότε να είσθε καλά και να παραμείνετε ψύχραιμοι.
                                       Βασίλης Πομόνης

10 σχόλια:

Vangelis Loukisas είπε...

Μόνο αληθινά επώνυμα σχόλια

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΜΦΩΝΟ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΓΧΑΙΡΩ
ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
bas xeno

Ανώνυμος είπε...

Το συμπερασμα που βγαινει απο οσα ακουγονται και διαβαζουμε οτι "Ο ΣΚΟΠΟΣ ΑΓΙΑΖΕΙ ΤΑ ΜΕΣΑ" ειναι τακτικη ολων των συνδιασμων, τακτικη που με θλιβει γιατι απο οτι φαινεται ολοι επιθυμουν να κυβερνησουν και να σωσουν την ΑΝΔΡΟ με δοκιμασμενες πολιτικες κινησεις που αποδεδειγμενα δεν εχουν φερει το επιθυμητο αποτελεσμα. Οταν η μεγαλη πολιτικη σκηνη δινει το παραδειγμα , τι να περιμενουμε σε τοπικο επιπεδο....Αυτο ομως που ειναι αξιο θαυμασμου και που προσωπικα βγαζω το καπελλο ειναι ο τροπος που περνουν στον δημοτη "οι θεσεις" των παλινοστουντων σωτηρων... ενθεν και ενθεν.
Γιωργος Κοντομαρκος.

Ανώνυμος είπε...

Ισως είναι η ωραιότερη δήλωση (μη αποδοχής) που έχει δημοσιευτεί απο υποψήφιο. Ισως θα έπρεπε να αποτελέσει "ευαγγέλιο" για όλους όσους θα ακολουθήσουν τον δρόμο της "ΕΚΘΕΣΗΣ" α(πα)σχολούμενοι με τα κοινά. Ισως θα έπρεπε αυτού του τύπου ανθρώπους να τους δίνεται αυτοδικαίως το εκλέγεσθαι. Ισως τα συγχαρητήρια να μην επαρκούν για όλα τα παραπάνω που αναφέρονται στην δήλωση. Ισως να είμαι ρομαντικός. Ισως να ελπίσουμε πως ένας τέτοιος υποψήφιος θα ΜΠΟΡΟΥΣΕ να το ξανασκεφτεί!!! ΙΣΩΣ

Ανώνυμος είπε...

Αν περιμένεις κ. Πομόνη να 'λθούνε τα πράγματα στα μέτρα σου για να συμμετάσχεις στα κοινά, θα περιμένεις πολύ ακόμη! Δεν είναι καλύτερα να βρίσκεσαι στη μάχη και να πολεμάς από μέσα να αλλάξεις τον κόσμο, παρά να περιμένεις καιροσκοπικά, από τους άλλους να στον αλλάξουν; Κατά τα άλλα θα βοηθηθούμε όλοι μας από τη διαπίστωση του μεγάλου φιλόσοφου Ηράκλειτου " το αντίξοουν συμφέρον και εκ των ενδιαφερομένων καλλίστην αρμονίαν και πάντα κατ' έριν γίγνεσθαι" και όχι με κρασάκι και καλή παρέα.

Ανώνυμος είπε...

Πιστευω οτι ηταν ενας ευγενικος τροπος γαι να αρνηθει , την συμμετοχη χωρις να απορριπτει την υποστηριξη!Το θεμα ειναι οτι αν θελει καποιος να προσφερει πραγματικα κατι στον τοπο και το αξιζει, δεν θα πρεπει να κανει πισω και να ριχνεται στην μαχη , τουλαχιστον θα εχει δωσει τον αγωνα τον καλο , και σε αυτην την ζωη μετανιωνουμε γι αυτα που δεν κανουμε και οχι γι αυτα που κανουμε , εφοσον ειναι νομιμα και ορθα! Και βεβαια δεν προσπαθω να πιεσω κανεναν , ειναι δικαιωμα του καθενος , απλως γραφω την ταπεινη μου γνωμη , χωρις να ειμαι και ειδικος κιολας επι του θεματος, αλλωστε εγω πιστευω πανω απο ολα οτι πρεπει να αλλαξει οποσδηποτε η συλλογικη νοοτροπια του νησιου και ειδικα ολων οσων μενουν η' παραθεριζουν σε αυτο,απο τον πιο πανω μεχρι τον πιο κατω, και συλλογικα θα γινει αν γινει κατι γιατι ενας κουκος δεν φερνει την ανοιξη. Πρεπει να ξυπνησουμε ολοι να αλλαξουμε μυαλα εδω και τωρα και να κοιταξουμε τους γυρω μας τι κανουν και πως αναπτυσσουν τον τοπο τους και αναλογα να πραξουμε και εμεις με βαση τα δικα μας πλεονεκτηματα και δυνατοτητες, τα αλλα ολα ειναι φυκαι για μεταξωτες κορδελες!!!

Ανώνυμος είπε...

Μονο αληθινά σχόλια ??? που εινε. 71 χρονια στην ανδρο.δενΕχω δη τίποτα το αξιολογώ να κάνουνε. Οι χώρα κάπως τουριστική τα καλοκεργια αποκληετε να πας με αφτωκινητο .λεμε τα ίδια πάντα.μετα απο 71 χρ μπορη να αλλάξει κάτι.στο ΝΙΜΡΟΡΓΙΟ το περασμένο καλοκερη ηταν νεκρό. ΘΖ ΝΥ οπιος τρέχει τρέχει για την Σύνταξη .

Ανώνυμος είπε...

Το καπως τουριστικη μου αρεσει που γραφεται, που την ειδατε , εχεται παει σε αλλα τουριστικα μερη να δειτε τι σημαινει τουρισμος , εκτος αν εννοουν καποιοι αναπτυξη τουριστικη το να καταλαμβανουν τους δημοσιους δρομους με τραπεζοκαθισματα και σκαμπο τους καλοκαιρινους μηνες , γιατι αυτο δεν ειναι αναπτυξη με κανεναν τροπο!! Ποιος νειμποριος λετε , αυτος που εχει πεθανει εδω και δυο τρεια χρονια αλλα και με υπαιτιοτητα των ιδιων των επιχειρηματιων οχι μονο του δημου , τι λοιπον εχει αλλαξει ;;;απολυτως τιποτα μεχρι στιγμης οσοι ανακατευτηκαν με τα κοινα πλην ελαχιστοτατων εξαιρεσεων , το μονο που τους ενοιαζε και νοιαζει ειναι η εξυπηρετηση των συμφεροντων τους ,της τσεπης τους και να βολεψουνε καποιους συγγενεις και παρατρεχαμενους και βεβαια οπως πολυ σωστα γραψατε για την συνταξη , τιποτε αλλο, γι αυτο φτασαμε εδω που φτασαμε και με ευθηνη μεγαλη των κατοικων ειτε μονιμων ειτε παραθεριστων που ανεχτηκαν ολα αυτα και εκαναν τις λαθος επιλογες , θα ξυπνησουμε επιτελους θα παρουμε ζεστα το πραγμα και θα παψουμε καμια φορα να τα φορτωνουμε ολα στο κοκκορα και στους αλλους ενω εμεις βγαζουμε παντα την ουριτσα μας απεξω;;;;;;; Εδω μας θελω μαγκα μου!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

«…Ελπίζω ότι όσοι εξ´ υμών συμμετάσχουν εις την Κυβέρνησιν θέλουν γνωρίσει μεθ´ εμού ότι εις τας παρούσας περιπτώσεις, όσοι ευρίσκονται εις δημόσια υπουργήματα δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν μισθούς αναλόγως με τον βαθμό του υψηλού υπουργήματός των και με τας εκδουλεύσεις των, αλλ´ ότι οι μισθοί ούτοι πρέπει να αναλογούν ακριβώς με τα χρηματικά μέσα, τα οποία έχει η Κυβέρνησις εις την εξουσίαν της…»
«…εφ´ όσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν διά να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν».
Ιωάννης Καποδίστριας
Ειναι κανεις απο οσους κατειχαν θεσεις στην τελευταια διοικηση του Δημου η οποια συνεπεσε με την "γερμανικη κατοχη και οικονομικο μας στραγγαλισμα" που ακολουθησε τα λογια του Καποδιστρια ;Εχει κανεις απο τους υποψηφιους δημαρχους η συμβουλους του αυτην την αρχη ως "ευαγγελιο" για να μας πεισει οτι απο καπου πρεπει να ξεκινησει εξυγιανση των οικονομικων του δημου για να εχουμε ενα σοβαρο λογο να τους ψηφισουμε; Γιατι απο τους αλλους που προβαλλουν μαλλον μαυρο τους χρειαζεται.

Χρύσα Παπαϊωάννου είπε...

Θέλω να ενημερώσω τους ψηφοφόρους της Άνδρου- Κορθίου ότι έχω αποσύρει την υποψηφιότητά μου με τον Θεοδόση Σουσούδη για προσωπικούς λόγους.

Εύχομαι στον Θεοδόση Σουσούδη και το επιτελείο του Καλή Επιτυχία..

Υ.Γ. Μέσω της Ανδριακής θα απαντήσω στους άνανδρους ανώνυμους αρθρογράφους.