Παρασκευή, 18 Απριλίου 2014

Η συνταγή του Λαμπριάτη της Άνδρου από τον Στενιώτη Νικολό Εξαδάκτυλο


Το παραδοσιακό πασχαλινό φαγητό της Άνδρου  είναι ο Λαμπριάτης. Από το όνομα του εύκολα βγαίνει το συμπέρασμα ότι παρασκευάζεται μόνο τη Λαμπρή και ο λόγος βέβαια είναι η πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία παρασκευής του και τα υπερβολικά (για μια οικογένεια) σε ποσότητα υλικά.

 Η συνταγή που παρατίθεται δεν είναι ακριβώς η παραδοσιακή που θέλει μόνο ένα είδος τυριού (το κλασικό ανδριώτικο πετρωτό) αλλά μια ποικιλία η οποία απλά κάνει την εμφάνιση του εδέσματος πραγματικά εντυπωσιακή. Όπως σε κάθε φαγητό η κεντρική ιδέα των συνταγών που χρησιμεύουν για την παρασκευή του είναι μία, αλλά οι παραλλαγές της άπειρες.
 Η συνταγή που ακολουθεί υπαγορεύτηκε σε μένα από τη μητέρα μου Αννα Γρ. Εξαδακτύλου.
                                              Νικολός Γρ. Εξαδάκτυλος

                    Η συνταγή: http://www.steniotes.gr/Documents/Lampriatis.htm

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και οι παράδοση αφτη πιστεύω να την μετάδοςομε στην κενουργια γενιά μας ??? μακάρι ΘΖ ΝΥ

Ανώνυμος είπε...

Οπως φαινεται, ολες οι μαμαδες σε καποια στιγμη εκαναν συμβουλιο και "καθαρογραψανε" την συνταγη για τις επομενες γενεες. Η συνταγη που εχω εγω, απο την δικη μου μητερα, ειναι 99% ιδια με την δικη σου. Να εισαι καλα για την υπενθυμιση!!!!