Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Οι σημαντικότερες αποφάσεις που πάρθηκαν κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου της 30ης Ιανουαρίου:




ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ: Απορρίφθηκε ομόφωνα η μελέτη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών στην Άνδρο, συνολικής ισχύος 580 MW. Η μελέτη είχε ανατεθεί από το προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, χωρίς να έχει ζητηθεί η άποψη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Άνδρου. Πριν την παραλάβει, ωστόσο, το καινούριο Περιφερειακό Συμβούλιο ζήτησε την γνωμοδότηση των Δημοτικών Συμβουλίων.
Σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο το συγκεκριμένο θέμα και απορρίφθηκε ομόφωνα.
Σχολιάζοντας ο Δήμαρχος, Θεοδόσης Σουσούδης, την απόφαση δήλωσε:
«Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν να αποφασίζει για μας και χωρίς εμάς. Η μετατροπή της Άνδρου σε ένα τεράστιο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, θα έχει ολέθριες επιπτώσεις στο περιβάλλον και στη μοναδική φυσική ομορφιά του νησιού. Δεν είμαστε κατά των ανεμογεννητριών, αρκεί αυτές να εξυπηρετούν τις ανάγκες του νησιού μας και μόνο αυτές.
Χρειάζεται προσεκτικός και ολοκληρωμένος σχεδιασμός, όπου ο Δήμος και οι φορείς της Άνδρου θα έχουν πρωτεύοντα ρόλο σε κάθε επέμβαση πάνω στο νησί μας, με σκοπό πάντα το όφελος της Άνδρου. Χαίρομαι ιδιαιτέρως που η απόφαση ήταν ομόφωνη και ψηφίστηκε από όλες τις παρατάξεις. Στέλνουμε έτσι ένα μήνυμα ενότητας προς κάθε κατεύθυνση».

Να σημειωθεί, πως στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών και του διαλόγου, ο Δήμαρχος είχε καταστήσει ενήμερους όλους τους δημοτικούς συμβούλους για το περιεχόμενο της νέας μελέτης και είχε ζητήσει γνωμοδότηση, τόσο από τον Σύλλογο Μηχανικών Άνδρου, όσο και από την Εταιρεία Ανδρίων Επιστημόνων. Και οι δυο φορείς ανταποκρίθηκαν άμεσα και κατέθεσαν κοινό υπόμνημα στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο αναγνώσθηκε από τον Δήμαρχο και βοήθησε σημαντικά το ΔΣ να κατανοήσει την μελέτη καθώς και τους κινδύνους που κρύβει για το Νησί μας. Ο Δήμαρχος ευχαριστεί θερμά και τους δυο φορείς για την άμεση ανταπόκρισή τους και την σημαντική βοήθειά τους.
ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΥΔΡΟΥΣΑΣ: Η πλειοψηφία, ύστερα από εισήγηση του αρμόδιου μελετητή και για το συμφέρον της περιοχής της Υδρούσας, πρότεινε την εγκατάσταση δυο μονάδων Βιολογικού Καθαρισμού των υγρών αποβλήτων της Δημοτικής Ενότητας Υδρούσας. Μία που θα καλύψει την ευρύτερη περιοχή του Γαυρίου και θα εγκατασταθεί στην περιοχή «Κακογκρέμι» (μετά τον Χάρακα) και μία που θα καλύψει την ευρύτερη περιοχή του Μπατσίου και θα εγκατασταθεί στην περιοχή πέριξ του «Ποδοσφαιρικού Γηπέδου Μπατσίου». Η πρόταση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς:
-Η μείζονα μειοψηφία (παράταξη «Ανδριακή Ενότητα») πρότεινε και ψήφισε την κατασκευή ενός βιολογικού στην θέση «Κακογκρέμι» που θα καλύψει και τους δυο οικισμούς.
-Η ελλάσσονα μειοψηφία («Η Ανδρος της ζωής μας») δεν κατέθεσε καμία απολύτως πρόταση και ο επικεφαλής της κ. Καπάκης ψήφισε λευκό. Η Δημοτική Σύμβουλος, Μαρία Βασιλοπούλου (που ανήκει στην παράταξη «Η Ανδρος της ζωής μας») διαχώρισε τη θέση της και ψήφισε την πρόταση της πλειοψηφίας.
Η μελέτη -σε αυτή την φάση- χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους του Δήμου.

ΧΥΤΥ: Στη συνεδρίαση επρόκειτο να συζητηθεί και το θέμα της χωροθέτησης ΧΥΤΥ, καθώς είχε προσκληθεί ο μελετητής προκειμένου να παρουσιάσει τις θέσεις που θα αξιολογηθούν και θα βαθμολογηθούν, ώστε να προχωρήσει η χωροθέτηση. Ο μελετητής επρόκειτο να εξηγήσει αναλυτικά τα κριτήρια βαθμολόγησης και τη διαδικασία, ωστόσο δεν κατάφερε να παραβρεθεί εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και του απαγορευτικού απόπλου. Η συζήτηση θα γίνει στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.
Παράλληλα, εγκρίθηκε η τοπογραφική και περιβαλλοντική μελέτη αποκατάστασης του ΧΑΔΑ στη Σταυροπέδα, προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και ήδη προχωρούν ταχύτατα οι διαδικασίες για το τελευταίο στάδιο (τεύχη δημοπράτησης), ώστε να προχωρήσει ο Δήμος στην δημοπράτηση του έργου.

ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ: Εγκρίθηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός της Κοινωφελούς Επιχείρησης για το 2015. Επίσης, εγκρίθηκε ο κανονισμός λειτουργίας της οικονομικής επιτροπής, καθώς και ο κανονισμός λειτουργίας της τουριστικής επιτροπής.

ΜΕΙΩΣΗ ΤΡΟΦΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΜΠΑΤΣΙΟΥ: Μειώθηκαν τα τρoφεία που καταβάλουν οι γονείς στον Παιδικό Σταθμό Μπατσίου. Έτσι, για κάθε παιδί, το ποσό μειώνεται στα 100€ από 150€ που πλήρωνε ως τώρα. Για δεύτερο παιδί της ίδιας οικογένειας θα καταβάλλονται με επιπλέον έκπτωση 50%. Δηλαδή για δύο παιδιά αντί για 300 ευρώ, που καταβάλλονταν ως τώρα, θα καταβάλλονται συνολικά 150 ευρώ. Πρόκειται για μια ακόμη σημαντική μείωση τελών του Δήμου, που συμβάλλει έτσι στην ανακούφιση των συμπατριωτών μας που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση. Έχουν προηγηθεί η μείωση στα τροφεία του Παιδικού Σταθμού Χώρας, η μείωση τελών για τη χρήση κοινόχρηστων χώρων, η μείωση κατά 50% σε όλα τα δημοτικά τέλη των ευπαθών ομάδων του Δήμου (άνεργοι, πολύτεκνοι, μονογονεικές οικογένειες κλπ).
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΙΣΘΙΩΝ & ΜΙΣΘΩΜΑΤΩΝ: Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ, μετά από πρόταση της πλειοψηφίας, να προχωρήσει στην σύσταση επιτροπής μισθίων και μισθωμάτων, η οποία θα εξετάσει:
-Ποια ακίνητα έχει ενοικιασμένα ο Δήμος, αν τα χρησιμοποιεί και για ποιο σκοπό, καθώς και τι πληρώνει για το καθένα. Θα ελέγξει επίσης ποια ακίνητα ιδιοκτησίας του είναι ενοικιασμένα, τι ενοίκια εισπράττει, αν μπορεί να εκμεταλλευτεί και άλλα ακίνητα κλπ. Την έκθεσή της η επιτροπή θα παρουσιάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο για περαιτέρω αποφάσεις.
Να σημειωθεί πως την πρόταση  για την σύσταση επιτροπής μισθίων και μισθωμάτων, την είχε υποβάλλει ο Δήμαρχος κ. Σουσούδης σε συμβούλιο του 2012, ως αντιπολίτευση τότε, όπου δεν έγινε δεκτή. Τώρα εκπληρώνει την υπόσχεσή του και δημιουργείται αυτή η επιτροπή, η οποία θα λειτουργήσει προς όφελος του Δήμου και στο πλαίσιο της εξοικονόμησης οικονομικών πόρων.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Όλα όμορφα και ώρεα στην χώρα εχωμαι μεγαλο πρόβλημα μαι τον ΠΑΡΚΙΝΚ με τα πούλμαν που σταματούν πανω στις στροφές .τα ΛΕΟΦΟΡΙΑ δεν εχουν προσπέραση αυτοκινητα παράνομα παρκαρισμένα μεγαλο ΠΡΟΒΛΙΜΑ τα καλοκαίρια .ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ πιάνει ολο το τέρμα σαν να του ανήκει Παρκαρισμένα μπροστά στο κινηματογράφο Κάνοντας το Ανεβοκατεβάσματα πολύ δύσκολο Και αστυνομία πουθενά. ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ .ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ. ΘΖ ΝΥ