Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Στο "πανηγύρι του Παριανού"


 Το αδιαχώρητο από αυτοκίνητα και κόσμο, το βράδυ της Τρίτης 11 Αυγούστου 2015, στην πλατεία των Αποικίων.
Με πολλά κεράσματα και μουσικές από ρεμπέτικα μέχρι κομπαρσίτες με φλάουτα, ντόπιοι και επισκέπτες  θυμήθηκαν το πόσο στήριξαν το μαγαζί που κινδύνεψε να κλείσει  πριν ένα χρόνο ακριβώς.
Κατά πως φαίνεται το "πανηγύρι του Παριανού" θα καθιερωθεί σαν μία ωραία  καλοκαιρινή  συνάντηση  οργανοπαιχτών του νησιού και όχι μόνο.



Ευχαριστίες
Θέλουμε να πούμε (έστω και καθυστερημένα) ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους βοήθησαν με προσωπική εργασία για να πραγματοποιηθεί αυτή η βραδιά.
Ευχαριστούμε λοιπόν τους Βαγγέλη Σιγάλα και Δημήτρη Νασιόπουλο που επί δύο μέρες εργάστηκαν για την διαμόρφωση της πλατείας, τον Σταμάτη Λαμπρινίδη και τον Νίκο Στεφάνου που μας παραχώρησαν ξυλεία για την εξέδρα, την Αγγελική Στρατή για το πανό με τους χορηγούς, τους Λευτέρη Καρυστινό και Φίλιππο Μανδαράκα που έψηναν και εφέτος μέχρι πολύ αργά, την Βιβή Περτέση και την Μαρία Ρούσσου για το σερβίρισμα, όλες και όλους όσοι έφεραν μεζέδες και κρασί από τα σπίτια τους, τους προμηθευτές μας και μόνιμους συνεργάτες μας που αναγράφονται στο πανό για την προσφορά τους καθώς επίσης τον Γιάννη Δαμαλή.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους μουσικούς που συμμετείχαν και εφέτος: τον Κάρολο Γιαγιάνη που έπαιξε μπουζούκι και κιθάρα και βοήθησε στην οργάνωση, τους αδελφούς Τριανταφυλλάκη (Δημήτρης σαντούρι, Λεωνίδας βιολί, Βαγγέλης σαντούρι - βιολί -τσαμπούνα, Μιχάλης βιολί - λαούτο, Μαίρη τραγούδι), Κατερίνα Σκόρδου λαούτο, Άλεξ Παλυβός κιθάρα, Δημήτρης Στεφάνου ακκορντεόν, Κλέραχος με το υπέροχο φλάουτο, Σταύρος Κωτάκης κιθάρα, Κωνσταντίνα Γιαννίση σαντούρι, Γιαννούλης Μπαρούς κιθάρα - μπουζούκι, Ηλίας Πολέμης κρουστά - φλογέρα, Νίκος Μανδαράκας τσαμπούνα - τουμπί, Βαγγέλης Χαλάς βιολί, Ασημίνα Κουρή τραγούδι.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ επίσης σε αυτούς που έμειναν μέχρι πολύ αργά για να μαζέψουμε και να καθαρίσουμε, στον μικρό Γιώργο Νασιόπουλο που σκούπισε την όλη την πλατεία!
Ευχαριστούμε επίσης τον τοπικό δημοτικό σύμβουλο Στάθη Σπέρτο ο οποίος ήταν και εφέτος δίπλα μας σε ό,τι χρειαστήκαμε.
Τέλος να ευχαριστήσουμε όλους εσάς που ήσαστάν εκεί.
Και τού χρόνου καλύτερα!
Βασίλης - Πηνελόπη.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η γητονισες ΕΙΡΘΑΝ στο να ΧΩΡΕΨΟΥΝ ??? ΘΖ ΝΥ

Karolos είπε...

Αφού σε ευχαριστήσω για την ανάρτηση, θα ήθελα με πολύ αγάπη να εξηγήσω ότι δεν επρόκειτο για το "πανηγύρι του Παριανού", όπως δηλώνει ο τίτλος της ανάρτησης, αλλά για την πρώτη επέτειο της αυθόρμητης μουσικής διαμαρτυρίας των κατοίκων των Αποικίων και των περιχώρων εναντίον της περσινής καταγγελίας που έγινε στο καφενείο του Παριανού ότι δήθεν "διαταράσσει" την ηρεμία του τόπου. Το σκεπτικό του να εορταστεί η επέτειος της διαμαρτυρίας των κατοίκων ήταν να διατηρηθεί η ετοιμότητα των πολιτών της περιοχής αλλά και γενικότερα για άμεση, αδιαμεσολάβητη-ακαπέλωτη αντίσταση ενάντια σε ό,τι θεωρούμε άδικο-μη αποδεκτό ή αντίστοιχα για υποστήριξη προς ό,τι θεωρούμε σημαντικό. Πέρυσι διαμαρτυρηθήκαμε επειδή θεωρήσαμε την καταγγελία ενάντια στο καφενείο του χωριού ως μία άδικη και κοινωνικά απαράδεκτη ενέργεια. Φέτος, συγκεντρωθήκαμε για να υποστηρίξουμε τους κατοίκους να εκφράζουν με όχημα τη λαϊκή παράδοση ό,τι έχουν μέσα τους και μπορεί να αφορά και τους γύρω τους. Και η συμπαράσταση στο τοπικό, αυθεντικά παραδοσιακό καφενείο εκφράζει αυτό ακριβώς: την υπεράσπιση της παράδοσης του τόπου, ως "μέσου έκφρασης" των προβλημάτων και της αγωνίας των ανθρώπων στις σημερινές, δύσκολες συνθήκες ζωής. Γιατί, ας μην το ξεχνάμε, το καφενείο του χωριού είναι μία γνήσια μορφή "ομαδικής θεραπείας" της τοπικής κοινότητας, συμβάλλοντας έτσι στην εύρυθμη κοινωνική συμβίωση και κατ' επέκταση στην πρόοδο του τόπου. Και κάτι ακόμα : η λειτουργία του καφενείου όλο τον χρόνο δεν είναι αυτονόητη, αλλά γίνεται χάρη στην προσωπική αυτοθυσία του Βασίλη και της Πηνελόπης!
Με την ευκαιρία της παρέμβασής μου αυτής, θα ήθελα ως εμπλεκόμενος στη διοργάνωση της φετινής διαμαρτυρίας με εορταστικό χαρακτήρα ή γιορτής με περιεχόμενο διαμαρτυρίας να απολογηθώ σε όσους τυχόν δυσαρεστήθηκαν είτε από τις μουσικές μας επιλογές είτε από την ποιότητα του ήχου, επειδή ενδεχομένως είχαν τις προσδοκίες που τους έχουν καλλιεργήσει τα "σύγχρονα" πανηγύρια. Επαναλαμβάνω ότι αυτή η εκδήλωση δεν εντάσσεται στο καλοκαιρινό πρόγραμμα των πανηγυριών υπό την αιγίδα των διάφορων πολιτιστικών συλλόγων αλλα στις αυθόρμητες πρωτοβουλίες των απλών κατοίκων της περιοχής. Έτσι και οι μουσικές επιλογές ήταν επίσης αυθόρμητες όπως και το ηχοσύστημα πρόχειρο και όχι πανηγυρικού χαρακτήρα!
Με ευχές για καλό 15αύγουστο,
Κάρολος Γιαγιάννης