Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

18 & 19 Αυγούστου ο Φίλιππος Κουτσαφτής στη Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου


Ο σκηνοθέτης της θρυλικής ταινίας "Η Αγέλαστος Πέτρα", καλεσμένος της Κινηματογραφικής Λέσχης, τη Τρίτη  18 Αυγούστου, θα  μιλήσει για το καλύτερο ελληνικό ντοκιμαντέρ  που γύριζε επί δέκα χρόνια στην Ελευσίνα, αλλά και να μας παρουσιάσει, τη Τετάρτη 19 Αυγούστου, τη βραβευμένη στο φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης νέα ταινία του,  "Αρκαδία Χαίρε".

Ο Φίλιππος Κουτσαφτής γεννήθηκε το 1950 στη Ζαγορά του Πηλίου. Σπούδασε κινηματογράφο, στην Αθήνα, στη Σχολή Σταυράκου. Νωρίτερα είχε τελειώσει μια σχολή μηχανολογίας. Με τον κινηματογράφο ασχολείται από το 1977, αρχικά ως βοηθός οπερατέρ κι από το 1983 ως διευθυντής φωτογραφίας, το οποίο είναι και το επάγγελμα που δηλώνει. Έχει κάνει τη φωτογραφία σε 14 ταινίες μεγάλου μήκους (ανάμεσα σ' αυτές «Τα παιδιά του Κρόνου» του Γ. Κορδά, και η πρώτη ταινία του Δ. Αβδελιώτη «Το δέντρο που πληγώναμε») και αρκετές ταινίες για την τηλεόραση, κυρίως ντοκιμαντέρ.
Τα τελευταία χρόνια εργάζεται σαν σχεδιαστής φωτισμών σε θεατρικές παραστάσεις.


Οι δικές του ταινίες είναι:

ΣΕΜΝΩΝ ΘΕΩΝ - 1987
Ντοκιμαντέρ πάνω σε  μια σωστική ανασκαφή στον Κολωνό. 
1ο Βραβείο Φεστιβάλ Δράμας 
Βραβείο αστικής αρχαιολογίας, Παρίσι 1989

ΑΓΕΛΑΣΤΟΣ ΠΕΤΡΑ  - 2000

4 Βραβεία Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσ/νίκης
Ντοκιμαντέρ για την Ελευσίνα. Το παρελθόν και το παρόν σε πλήρη αντίθεση, συνυπάρχουν σε έναν τόπο μολυσμένο από την σύγχρονη βιομηχανία και ο οποίος φιλοξενούσε τα Ελευσίνια Μυστήρια, τις τελετές που μυούσαν τους αρχαίους έλληνες στο θαύμα της ζωής και της εναλλαγής με τον θάνατο.

ΤΟ.RΑ.ΚΕ. - 2007   
Βραβείο Φεστιβάλ Αρχαιολογικών Ταινιών  ’’ΑΓΩΝ’’ 2010
Η αρχαιολογική ταινία του Φίλιππου Κουτσαφτή ΤΟ.RΑ.ΚΕ. (ή αλλιώς Θώρακας στη Γραμμική Β΄) ιστορεί την ανεύρεση της περίφημης πανοπλίας των Δενδρών και τον διαχρονικό αντίκτυπο αυτής στην τοπική κοινωνία.





ΑΡΚΑΔΙΑ ΧΑΙΡΕ  - 2013
Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους για την Αρκαδία

Δεν υπάρχουν σχόλια: