Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Ο Γιώργος Σαλταφέρος σας προσκαλεί...


Αγαπητοί φίλοι,
θα ήταν μεγάλη μου χαρά να με τιμήσετε με την παρουσία σας στην ατομική μου έκθεση με τίτλο
EinFluss
[Ein Fluss σημαίνει ένα ποτάμι  αλλά και Einfluss σημαίνει επιρροή]


20 Αυγούστου μέχρι 7 Νοεμβρίου 2015
Έναρξη : Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015, 17.00- 20.00

στη Γκαλερί Muri ART,
Belpstrasse 6, 3074 Muri b. Bern

www.muri-art.ch






Το 1999, όταν ο Γιώργος Σαλταφέρος εγκαταστάθηκε στη Βέρνη για να σπουδάσει  Διδακτική της Τέχνης, νοσταλγούσε και έψαχνε μάταια την αύρα και την αίσθηση του θαλασσινού στοιχείου, εκείνου που τον άνδρωσε στον γενέθλιο τόπο του, το αιγαιοπελαγίτικο νησί της Άνδρου. Η νοσταλγία αυτή τον έφερε μοιραία στην Άαρε. Ιχνηλατώντας τη ροή του βερνέζικου ποταμού αποζητούσε την οικειότητα της θάλασσάς του. Στις καθημερινές -άλλοτε ολονύκτιες- περιπλανήσεις του κατά μήκος της αριστερής και της δεξιάς όχθης της Άαρε, το αρχικά ανοίκειο ποτάμι μεταβλήθηκε σε πιστό φίλο που τον συντρόφεψε και τον σημάδεψε, δεν υποκατέστησε αλλά αντάμωσε με τη θάλασσα και έγινε κι αυτό ένα κομμάτι της ταυτότητας του καλλιτέχνη.

Η απόπειρα εγκιβωτισμού της ρευστότητας του υδάτινου στοιχείου σε λέξεις, μουσική, ή χρώματα αποτελούσε ανέκαθεν ένα τολμηρό εγχείρημα, συνιστά αναμφισβήτητα μια πρόκληση. Σ’ αυτήν την πρόκληση επιχειρεί να ανταποκριθεί ο Γιώργος Σαλταφέρος, αποτυπώνοντας στους πίνακές του τη βαθιά σχέση που εξυφάνθηκε με το νερό της Άαρε όλα τα χρόνια της παραμονής του στη Βέρνη. Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη σειρά έργων τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη γκαλερί Muri-Art.

Χαρτογραφώντας την Άαρε, την αφουγκράζεται, βυθίζεται σε αυτήν, φωτογραφίζει στιγμές της, αιχμαλωτίζει εικόνες της στα χρώματά του.

Οι νυχτερινές εικόνες: Σε μια απλουστευτική αλλά συνάμα εκλεπτυσμένη μισοσκότεινη ζωγραφική, ο καλλιτέχνης αποδίδει τη μαγεία του νερού καθώς ρέει στο σκοτάδι της νύχτας. Μέσα από την απλούστευση, ο θεατής παραδίδεται στον ρυθμικό παφλασμό, τον αργόσυρτο θόρυβο των χαλικιών του βυθού, το ξαφνικό κελάρυσμα του νερού στην όχθη ή την αστραφτερή λάμψη μιας δίνης, σε όλα εκείνα που καταφέρνουν να μετατρέψουν τις νυχτερινές όψεις σε συναισθητικά ηχητικά βιώματα. Οι σκοτεινές εικόνες μας προτρέπουν να αναλογιστούμε το ακατάληπτο μυστήριο, τη διφορούμενη σημασία και την απειλητική δύναμη του υγρού στοιχείου της φύσης.  
 
Οι αντανακλάσεις: Η εικόνα ανάμεσα στα όρια του καμβά αποτυπώνει την οριζόντια κίνηση του ποταμού. Στο κινούμενο νερό αντανακλώνται οι γοργοί ρυθμοί της όχθης αλλά με έναν τρόπο αφαιρετικό, ηθελημένα ακατανόητο. Η μεγάλη κάθετη αντίθετη αντανάκλαση του Καθεδρικού ή των τόξων της γέφυρας Nydeckbrucke επικρατούν μέσα στις ταλαντευόμενες αντιθετικές φόρμες της οριζόντιας κίνησης και αποτελούν ισχυρό στοιχείο έμπνευσης για τον καλλιτέχνη.

Τα εμπόδια: Πέτρες, αναχώματα, γκρεμίσματα, κτίρια, στρώματα χαλικιών και βάρκες σπάζουν την ποτάμια ηρεμία αφήνοντας στρόβιλους, μικρούς συνωστισμούς, εκπληκτικά ιριδίζοντα κύματα που αντιτίθενται στο ρεύμα. Εκεί όπου το νερό εναντιώνεται ορμητικά στο μεσαίο τόξο της Untertobruecke, εκεί όπου υψώνονται τα κτίρια της Matte, εκεί όπου ορθώνονται τα κλιμακωτά σκαλιά των όχθεων ξεκινά ένας διάλογος που οδηγεί τον καλλιτέχνη σε νέες προσλήψεις σχημάτων και μορφών της υδάτινης καλλιγραφίας του.

Εγγύτητα και απόσταση: Η ζωγραφική του Σαλταφέρου προκρίνει μια πρωτότυπη προσέγγιση του νερού.  Είναι μια ζωγραφική, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν ζωγραφικό σχέδιο ή σαν σχεδιαστική ζωγραφική. Γραφιστικές, γραμμικές κατευθύνσεις του πινέλου ταξινομούνται σαν ρυθμικά ιδεογράμματα των συνοδευτικών χρωματικών κηλίδων. Είναι αραβουργήματα τα οποία μόνο από απόσταση ενώνονται στα μάτια του παρατηρητή για να μετατραπούν σε κύματα, υδάτινες φαντασιώσεις, βάθος, χώρο, δροσιά που αναδύονται από τα χρώματα.

Κίνηση: H κίνηση βρίσκεται στο επίκεντρο, συνιστά το κύριο θέμα αυτής της δουλειάς. Πώς ορίζεται η κατεύθυνση του υδάτινου στοιχείου της Άαρε που ρέει δίπλα μας; Ξεκινά από αριστερά και καταλήγει δεξιά ή αντίστροφα; Μήπως εξαρτάται από την οπτική του καθενός μας; Μπορούμε να αποφασίσουμε μέσα από τη ζωγραφική του Γ. Σαλταφέρου; Πόσο μας επηρεάζει; Θα αναδειχθούμε / καταλήξουμε οι ίδιοι συνοδοιπόροι της Άαρε όπου και θα αναζητήσουμε την ποίηση, την ιστορία και την ψυχή των πραγμάτων;
Κ.Buetikofer,Artist,Curator and Tutor at the University of Bern, Bern, Switzerland.
[Απόδοση στα Ελληνικά, Ειρήνη Τουντασάκη, Ανθρωπολόγος,Αναπληρώτρια Καθηγήτρια,Πάντειον Πανεπιστήμιον Αθηνών]

Με εκτίμηση,
 Γιώργος Σαλταφέρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: