Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

"Όψεις της Άνδρου"



Πρόγραμμα εκδήλωσης

«Όψεις της Άνδρου»

με αφορμή την επίσκεψη μελών της περιβαλλοντικής οργάνωσης
«Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης»

Κυριακή 12 Μαΐου 2013, 19.30 - Δημοτικό Θέατρο Χώρας Άνδρου

·         19.30 - 20.00
Προβολή ντοκιμαντέρ για τους μύλους της Άνδρου.
Παραγωγή Βαγγέλης Λουκίσας, Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου, 2013.

·         20.00 - 20.11
Προβολή μικρού φιλμ για το προστατευόμενο γεράκι Falco Eleonorae στην Άνδρο & το πρόγραμμα LIFE: «Ο μαυροπετρίτης στη Θεοτόκο».

·         20.15 - 20.35
Παρουσίαση σύγχρονων περιβαλλοντικών και κοινωνικο-οικονομικών ζητημάτων της Άνδρου.
Ομιλητές: Αλέξανδρος Μαβής, Όλγα Καραγιάννη.

·         20.40 - 21.00
Προβολή μικρού φιλμ με συνεντεύξεις από αλιείς του Αιγαίου.
Σύντομη παρουσίαση της κατάστασης των ιχθυαποθεμάτων στο Αιγαίο &
Η πρόταση για τη δημιουργία περιοχών διαχείρισης.
Ομιλητής: Δημήτρης Ζάννες.

 Η εκδήλωση είναι ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο
Είσοδος 5€ για την υποστήριξη της Κινηματογραφικής Λέσχης Άνδρου

Διοργάνωση : Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου, Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου



ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ...


ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟ

Την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ (ΕΕΠΦ) πρόκειται να υποδεχθεί η Άνδρος τις επόμενες ημέρες.
Η ΕΕΠΦ, η παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση στην Ελλάδα, ιδρύθηκε το 1951 και είναι η Εταιρία που συνετέλεσε στη δημιουργία των περισσοτέρων Εθνικών Δρυμών, των υγροτόπων διεθνούς σημασίας Ramsar και πολλών άλλων προστατευομένων περιοχών˙ που πρωτοστάτησε στις προσπάθειες προστασίας απειλουμένων ειδών.
Η ΕΕΠΦ δραστηριοποιείται σήμερα στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση,  σε Προγράμματα Προστασίας της Φύσης, σε Παρεμβατική Προστασία και στη Γενικότερη Ευαισθητοποίηση του κοινού. Στην Άνδρο μάς είναι γνωστή, καθώς εκπροσωπεί στην Ελλάδα τα διεθνή προγράμματα "Γαλάζιες Σημαίες" για την προστασία των ακτών και  το "The Green Key", που αφορά σε τουριστικές μονάδες  με οικολογική πιστοποίηση.
Η ΕΕΠΦ εκπροσωπεί στην Ελλάδα το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE) και είναι μέλος σημαντικών διεθνών περιβαλλοντικών οργανισμών. Συνεργάζεται ακόμη στενά με άλλες Ελληνικές περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς του Δημοσίου και για το έργο της έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών, το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ίδρυμα Ford.
Η Ομάδα των 38 μελών της ΕΕΠΦ, που θα επισκεφθεί την Άνδρο το 4ήμερο 10-13 Μαΐου, θα πεζοπορήσει από τον Πιτροφό στις Στραπουριές, από τα Αποίκια στις Στενιές και από τη Μονή Παναχράντου στη Μεσσαριά και στις Μένητες.
Στο Πρόγραμμά τους περιλαμβάνονται ξενάγηση από τον αρχιτέκτονα Νίκο Βασιλόπουλο στη Χώρα και επίσκεψη το Μουσείο Ελιάς στον Άνω Πιτροφό.  Την Κυριακή του Θωμά θα περιηγηθούν στα χωριά του Κορθίου και θα ενημερωθούν για το Πρόγραμμα LIFE στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Το ίδιο βράδυ στη Χώρα τα μέλη της ΕΕΠΦ θα παρακολουθήσουν εκδήλωση με τίτλο "Όψεις της Άνδρου", που διοργανώνει η Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου με το Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου και περιβαλλοντικούς φορείς. Η εκδήλωση, που θα είναι ανοιχτή για το κοινό, θα περιλαμβάνει  προβολή ντοκιμαντέρ και παρουσίαση  περιβαλλοντικών και κοινωνικο-οικονομικών  ζητημάτων της Άνδρου.
Τέλος, την τελευταία ημέρα τα μέλη της ΕΕΠΦ θα παραμείνουν στη Χώρα προκειμένου να ξεναγηθούν στα Μουσεία της και - στο δρόμο της επιστροφής για το Γαύριο- θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τη Μονή Αγίου Νικολάου και τον Αρχαιολογικό Χώρο της Υψηλής.
Στην υλοποίηση του Προγράμματος η αρχηγός της εκδρομής είχε την αμέριστη βοήθεια πολλών φίλων Ανδριωτών και μεταξύ αυτών και μελών της ΕΕΠΦ, όπως της Έφης Ραπτάκη και του Αλέξη Ζαγοραίου.


Δεν είναι ανάγκη πλέον να κρυφθώ
Είμαι στην Άνδρο.
Με φέραν εδώ τα βήματά μου.
Επάνω από το πέλαγος με τα λευκά πουλιά,
που έχουν σαΐτες τα πτερά των
και κάνιστρα στα ράμφη τους γιομάτα αφρό.
Ανδρέας Εμπειρίκος
Α Ν Δ Ρ Ο Σ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΕΩΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΜΑΙΟΥ 2013
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

Αρχηγός:  Μαριάνα Δεδάκη, τηλ. 210 654 9455 & 6974 883180, e mail: m_dedaki@hotmail.com

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΜΑΙΟΥ 2013
v  Αναχώρηση από την Πλατεία Συντάγματος στις   6.20 π.μ. για ΡΑΦΗΝΑ
v  Αναχώρηση πλοίου (SUPERFERRY II) από ΡΑΦΗΝΑ  για ΓΑΥΡΙΟ Άνδρου στις 7.50 π.μ.
v  Άφιξη στο ΓΑΥΡΙΟ στις 10.00 π.μ.
v  Αναχώρηση για  ΑΝΩ ΠΙΤΡΟΦΟ. Α΄ΟΜΑΔΑ: Πορεία έως τις ΣΤΡΑΠΟΥΡΙΕΣ (Διάρκεια 2,15 ώρες περίπου, Β.Δ.: Α+). Β΄ΟΜΑΔΑ: Επίσκεψη στον Άνω Πιτροφό (Μουσείο Ελιάς €5, Πηγή Μπαρμπέρη) και συνάντηση με την Α' Ομάδα στις Στραπουριές (Πηγή Μελίτη).
v  Γεύμα στις Στραπουριές στην "Τερψιχόρη του Περτέση".
v  Άφιξη στο ΝΗΜΠΟΡΙΟ.  
v  Τακτοποίηση στα δωμάτια & ξεκούραση.
v  Ξενάγηση στη ΧΩΡΑ (όπου ανεβαίνουμε με τα πόδια από το ΝΗΜΠΟΡΙΟ στις 6.00 μ.μ.) από τον αρχιτέκτονα κ. Νίκο Βασιλόπουλο.
v  Βράδυ ελεύθερο.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΜΑΙΟΥ 2013
v  Πρωινό & αναχώρηση στις 9.00 π.μ. για τ΄ΑΠΟΙΚΙΑ.
v  Άφιξη στ΄ΑΠΟΙΚΙΑ και εύκολη πορεία 15-20΄για την ΠΥΘΑΡΑ. Παραμονή της Β΄ΟΜΑΔΑΣ στην ΠΥΘΑΡΑ και αργότερα καφές στο "Πηγή ΣΑΡΙΖΑ". Α΄ΟΜΑΔΑ: Πορεία από ΑΠΟΙΚΙΑ για ΣΤΕΝΙΕΣ, περιήγηση στις Στενιές και συνέχιση για τη "ΦΑΜΠΡΙΚΑ" του Εμπειρίκου και το Γεφύρι του Λέοντος (Διάρκεια 2,30 ώρες, Β.Δ.: Α+). Συνάντηση των 2 ΟΜΑΔΩΝ στο Γεφύρι και μικρή πορεία για τα ΓΙΑΛΙΑ.
v  Επιστροφή στο ΝΗΜΠΟΡΙΟ με το πούλμαν. Ξεκούραση.
v  Προαιρετικά: Αναχώρηση με πούλμαν από το ΝΗΜΠΟΡΙΟ & άφιξη στους ΜΠΑΞΕΔΕΣ. Βόλτα στον Μεγάλο Ποταμό από τους Μπαξέδες έως το ΠΑΡΑΠΟΡΤΙ  (Διάρκεια 30΄) και  τη Χώρα ή επιστροφή με το πούλμαν στο ΝΗΜΠΟΡΙΟ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΜΑΙΟΥ 2013
v  Πρωινό & αναχώρηση στις 9.00 π.μ. για τη ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΧΡΑΝΤΟΥ με πούλμαν  Α΄ΟΜΑΔΑ: Κατάβαση από τη ΜΟΝΗ για Γεφύρι Στοιχειωμένης, ΜΕΣΣΑΡΙΑ και ΜΕΝΗΤΕΣ (Διάρκεια 2,30 ώρες, Β.Δ:. Α+). Β΄ΟΜΑΔΑ: Βόλτα με το πούλμαν στα χωριά του ΚΟΡΘΙΟΥ με ξεναγό τον Αλέξη Ζαγοραίο. Επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Κορθίου (Παρουσίαση του Προγράμματος LIFE Άνδρου+ Φύση & Βιοποικιλότητα) και αργότερα συνάντηση με την Α΄ ΟΜΑΔΑ στις ΜΕΝΗΤΕΣ.
v  Γεύμα στις ΜΕΝΗΤΕΣ.
v  Επιστροφή στο ΝΗΜΠΟΡΙΟ με το πούλμαν.
v  Ξεκούραση.
v  Αναχώρηση με τα πόδια για τη Χώρα στις 6.30 μ.μ.
v  Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ  ΛΕΣΧΗ ΑΝΔΡΟΥ & το Κέντρο Σύγχρονης Έρευνας και Δράσης για την Άνδρο μας φιλοξενούν με προβολή μικρού ντοκιμαντέρ για τους νερόμυλους της Άνδρου & την παράνομη παράκτια αλιεία κ.α. Παρουσίαση περιβαλλοντικών ζητημάτων της Άνδρου (€ 5 για την ενίσχυση της Λέσχης).

ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΜΑΙΟΥ 2013
v  Πρωινό & αναχώρηση 9.00 π.μ. με το πούλμαν για τη ΧΩΡΑ. Θα έχουμε  την ευκαιρία να επισκεφθούμε το ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ της Χώρας (€3 ή €2), την ΚΑΪΡΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, το ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ & το ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ. Να πιούμε καφέ & να ψωνίσουμε.
v  Αργότερα με πούλμαν θα επισκεφθούμε το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου &, μέσω Βουρκωτής, Άρνης, Κατάκοιλου, τον Αρχαιολογικό Χώρο της Υψηλής (€2 ή €1).
v  Αναχώρηση για το ΓΑΥΡΙΟ.
v  Αναχώρηση πλοίου (SUPERFERRY II) από ΓΑΥΡΙΟ για ΡΑΦΗΝΑ  στις 4.30 μ.μ.
v  Άφιξη στη ΡΑΦΗΝΑ στις 6.40 μ.μ.
v  Αναχώρηση με το πούλμαν & άφιξη στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ περίπου στις 8.00 μ.μ.
                                                       
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΑΡΧΗΓΟΥ


ü  Η  αρχηγός έχει τη δυνατότητα να τροποποιήσει το πρόγραμμα, ανάλογα με το χρόνο, τις καιρικές συνθήκες ή άλλες δυσκολίες.
ü  Οι συμμετέχοντες θα πρέπει απαραίτητα να έχουν κατάλληλα ορειβατικά μποτάκια(όχι αθλητικά), μακριά παντελόνια & μπατόν ή μπαστούνι. Χρήσιμα είναι καπέλο, αντηλιακό & παγούρι.
ü  Οι διαμένοντες στο "ΜΥΡΤΩ" παρακαλούνται να έχουν φακό για το μονοπάτι που οδηγεί εκεί για την επιστροφή τους τα βράδια.

[Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά & ιδιαιτέρως τη φίλη ΕΦΗ ΡΑΠΤΑΚΗ, Ανδριώτισσα και Μέλος της ΕΕΠΦ, που ήταν κοντά μου σε όλη την πολύμηνη προετοιμασία αυτής της εκδρομής. Να την ευχαριστήσω για τη φιλοξενία της, την ενθάρρυνσή της & τις ξεναγήσεις της. Ακόμη για τη "μύησή" μου στα μυστικά του νησιού της, του τόπου καταγωγής της, για τον οποίο είναι τόσο υπερήφανη.

Ακόμη χρωστώ ένα μεγάλο "ευχαριστώ" στον Αλέξη Ζαγοραίο & τη Ρέα Βαμβακά & σε όλους τους Ανδριώτες* για την αμέριστη βοήθειά τους.

Μαριάνα Δεδάκη]

* Νίκο Βασιλόπουλο, αρχιτέκτονα
*Όλγα Καραγιάννη& Αλέξανδρο Μαβή του Ερευνητικού Κέντρου Άνδρου
*Ισίδωρο Νικολάου, Υπεύθυνο Δήμου Άνδρου για το Πρόγραμμα LIFE
*Δημήτρη Ζάννε, Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παράκτιας Αλιείας Νοτίου Αιγαίου
*Μαρία Βασιλοπούλου, Αντιδήμαρχο
*Ειρήνη Δάμπαση της Καϊρείου Βιβλιοθήκης
*Αναστασία Αγγελοπούλου της ΚΑ΄ ΕΠΚΑ
& *Βαγγέλη Λουκίσα του Περίγυρου της Κινηματογραφικής Λέσχης  Άνδρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: