Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Η αρχαιολόγος Ελένη Δωρή και το Πάνω Κάστρο της Άνδρου

Στην Άνδρο βρίσκεται αυτές τις ημέρες η κ. Ελένη Δεληγιάννη-Δωρή, επίκουρη Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας μαζί με τους αρχαιολόγους - συνεργάτες της , Γιώργο Τσιμπούκη και Μαρίκα Φωτούχου.


 Kαθημερινά ανεβαίνουν και εργάζονται  στο Πάνω Κάστρο του Κοχύλου που μαζί με το Κάτω Κάστρο στην Χώρα και το Κάστρο του Μακροταντάλου αποτελούν τα ενετικά κάστρα του νησιού.
Η κ. Δωρή ήταν η υπεύθυνη των ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν  στο Κοχυλιανό Κάστρο το διάστημα 2004 - 2010,  με πρωτοβουλία του διευθυντή της Καϊρείου Βιβλιοθήκης, Δημήτρη Πολέμη και την βοήθεια του τότε Δήμαρχου Κορθίου, Γιάννη Γλυνού.


Χωρίς καμία προοπτική συνέχισης των ανασκαφών λόγω έλλειψης χρημάτων, σκοπός της επίσκεψης εκτός από την  μελέτη των κεραμικών που έχουν βρεθεί στον χώρο, είναι  η βελτίωση της επισκεψιμότητας του αρχαιολογικού χώρου με  επίβλεψη του  καθαρισμού και της επισκευής των πεσμένων τμημάτων  του μονοπατιού, καθώς και η μελέτη για τοποθέτηση τεσσάρων  δίγλωσσων ενημερωτικών πινακίδων σε απάνεμα σημεία του κάστρου για τους επισκέπτες του μεγαλύτερου ενετικού κάστρου της Άνδρου.


Ο τέταρτος αρχαιολόγος , ο αιγύπτιος Αχμέντ Αμίν που θα μελετήσει τα τείχη του κάστρου, θα έρθει σε λίγες μέρες και θα φιλοξενηθεί και εκείνος στο σπίτι της Ασημίνας της Κουρή.
Όλοι φιλοξενούνται και  εργάζονται αφιλοκερδώς και το πρόβλημα που τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουν είναι το κόστος των  τεσσάρων πινακίδων και του ετήσιου καθαρισμού του κάστρου που δεν είναι τόσο μεγάλο αλλά και  δεν έχει αναλάβει ακόμα κανένας τοπικός φορέας.

η θέα από το κάστρο
Πολύτιμοι συνεργάτες της κας Δωρή όλα αυτά τα χρόνα  υπήρξαν και  οι διδάκτορες  αρχαιολόγοι  Νίκος Κοντογιάννης,  Γιώργος Πάλλης ,  Σμαράγδη Αρβανίτη,  Ελένη Μπαρμπαρίτσα,   Κάτια Τσάκα και η ανδριώτισα   Ειρήνη Στρατή, αλλά και πάντοτε είχε  την πολύτιμη βοήθεια του εκκλησιαστικού συμβουλίου Κοχύλου που αποτελείται από τους: Πρωτοπρεσβύτερο Θεοδόση Βαϊνά, Βολτή Δημήτριο του Γεωργίου, Νίκο Γλυνό του Μιλτιάδη, Κρητικό Δημήτριο του Λεωνίδα και την Ειρήνη Κοντού του Δημητρίου.

Με φόντο το κάστρο, ο επισκέπτης Λούης Κυρτάτας, ο Νίκος Γλυνός , η Ελένη Δωρή και ο Γιώργος Τσιμπούκης

Σήμερα Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014 στις 5 το απόγευμα με πρωτοβουλία της ΚΟΙΝΣΕΠ, .&θα πραγματοποιηθεί από τους αρχαιολόγους ξενάγηση στο Κοχυλιανό Κάστρο
Για περισσότερες πληροφορίες: 6936120078
Η ιστορία του κάστρου και  των ανασκαφών σε βίντεο, τον χειμώνα στον Περίγυρο

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Λέτε να βρούμε κανά θησαυρό Για να λύσουμε τα πρόβληματα μας ???

Ανώνυμος είπε...

Ο Θησαυρός είναι αυτα τα μοναδικά μέρη της Ανδρου που δεν τα εχουμε ακόμη γνωρίσει