Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Ξενάγηση στο Κοχυλιανό Κάστρο


Σας προσκαλούμε στην Ανοιχτή Ξενάγηση στο Επάνω Κάστρο τηςΦανερωμένης, στο Κοχύλου, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή19 Σεπτεμβρίου στις 5:00 μ.μ. από την υπεύθυνη για την ανασκαφήομάδα αρχαιολόγων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας τουΕθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.Για περισσότερες πληροφορίες: 6936120078
Το Πάνω Κάστρο ή Κάστρο της Φανερωμένης ή της Γριάς το Κάστρο ήταν η ισχυρότερη και μεγαλύτερη μεσαιωνική πολιτεία της Άνδρου.
Χτίστηκε από τους Βενετούς πάνω σε ένα εντυπωσιακό οροπέδιο βόρεια του Όρμου Κορθίου, σε υψόμετρο περίπου 600 μ. Μπορούσε να προστατεύσει περίπου 1000 (ή και περισσότερους) κατοίκους και θεωρείτο απόρθητο λόγω των υψηλών βράχων που το περιβάλλουν και του ισχυρού του τείχους.
Η ιστορία του είναι άγνωστη και ίσως αυτό να τροφοδότησε τους θρύλους που το περιβάλλουν. Σύμφωνα με το γνωστότερο, οι Τούρκοι, που δεν μπορούσαν να το καταλάβουν, έστειλαν στο κάστρο μια γριά με την έγκυο κόρη της να ζητήσουν βοήθεια, όμως το βράδι η γριά άνοιξε την πύλη και μπήκαν οι Τούρκοι που έσφαξαν όλους τους κατοίκους. Στη συνέχεια η γριά, μετανιωμένη για την πράξη της, ανέβηκε σε ένα ψηλό βράχο και αυτοκτόνησε πηδώντας στη θάλασσα.
Έτσι η μνήμη της γριάς έμεινε σε δύο από τα αξιοθέατα της περιοχής: "της γριάς το κάστρο" και την όμορφη παραλία "της γριάς το πήδημα"

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μονο να μην εχει αέρα. Ένα απο τα ορεα χωργια της ΑΝΔΡΟΥ αλλα οταν φυσάει πρεπη να δεθης σε καμία κολόνα ΘΖ ny