Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Τελειώνει στις 28 Σεπτεμβρίου η έκθεση με έργα της γλύπτριας Σοφίας Βάρη στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Άνδρο


Μία έκθεση αφιερωμένη στην κοσμοπολίτισσα γλύπτρια, Σοφία Βάρη, σύζυγο του διάσημου ζωγράφου Φερνάντο Μποτέρο, διοργάνωσε εφέτος το καλοκαίρι, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στην  Άνδρο.
Η Σοφία Βάρη  παρουσιάζει μια μεγάλη επιλογή από έργα της, κυρίως γλυπτά από μάρμαρο κι ασήμι, κολάζ, ακουαρέλες, λάδια αλλά και κοσμήματα τα οποία η ίδια τιτλοφορεί «γλυπτά που φοριούνται».

«Με συγκινεί που ξαναγυρίζω στην Άνδρο και “επιστρέφω” τη ζεστασιά που μου έχουν δώσει ο Βασίλης και η Ελίζα Γουλανδρή»

Η Σοφία Βάρη θυμήθηκε πως πριν από 25 χρόνια είχε φέρει τους Γάλλους μαθητές της στο Δημοτικό Σχολείο της Ανδρου και δούλευαν όλο το καλοκαίρι με καβαλέτα και μοντέλα. «Στο τέλος κάναμε μια έκθεση, ήρθε πολύς κόσμος, ακόμα και παπάδες από την Τήνο, οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για τα… γυμνά».

Από τότε η Ελίζα Γουλανδρή τής είχε υποσχεθεί ατομική έκθεση. Τώρα η υπόσχεση εκπληρώνεται, έστω με καθυστέρηση και η Βάρη ανταποδίδει με τη δωρεά ενός έργου στο μουσείο.


«Το μπλε του κοβαλτίου εκφράζει τη νοσταλγία μου για την Ελλάδα. Κι αν θέλουν να μας τα πάρουν όλα δεν μπορούν να πάρουν το μπλε της θάλασσας και του ουρανού».

«Ηθελα να κάνω ό,τι καλύτερο μπορούσα σε αυτή την έκθεση, γιατί γίνεται στην Ελλάδα»

Το αφιέρωμα στην Άνδρο, το επιμελήθηκε η ίδια η καλλιτέχνης, επιλέγοντας γλυπτά της σε μάρμαρο, μινιμαλιστικά -μόνο ένα μεγάλων διαστάσεων τοποθέτησε στο εσωτερικό του Μουσείου, και όχι εξωτερικά, για να μην «επιβάλλεται» στο φυσικό τοπίο.

«Τα λατρεύω τα κολάζ. Δεν υπάρχει πιο δύσκολο πράγμα. Τα κολάζ είναι σαν τη μουσική, τις νότες που πρέπει να συνθέσεις για να κάνουν μια μελωδία».

Στα εγκαίνια παρέστησαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, ο πρέσβης της Μ. Βρετανίας Τζον Κίτμερ, η πριγκίπισσα Ιρα βον Φίρστενμπεργκ, ο γιος του τέως Νικόλαος και η Τατιάνα Μπλάτνικ, οι καλλιτέχνες Α. Φασιανός, Γ. Ρόρρης, Μ. Φιλοπούλου, Calliope, M. Kαρέλα, οι ηθοποιοί Ν. Γαληνέα και Κ. Χέλμη, το ζεύγος Νταλάρα, οι γκαλερίστες Στέφανο Κοντίνι και Μάριον Μέγερ
 φωτογραφίες από τα εγκαίνια της έκθεσης στις 28 Ιουνίου 2014











Δεν υπάρχουν σχόλια: