Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Φωτογράφοι της Άνδρου:(1) "Κατίνα Πατεράκη"Η Κατίνα Πατεράκη, το γένος Τηνιακού, γεννήθηκε το 1869 στου Κοχύλου και όπως πολλά κορίτσια της Άνδρου έφυγε μικρή για να δουλέψει στην Πόλη.
 Στο σπίτι του πλούσιου φωτογράφου που δούλεψε γνώρισε και αγάπησε τον γιό της οικογένειας και μέλλοντα σύζυγό της, Αριστοτέλη , οι γονείς όμως δεν ήθελαν αυτό τον γάμο και έτσι η Κατίνα ως κυρία Πατεράκη γύρισε στην Άνδρο μαζί με τον αποκληρωμένο σύζυγό της και εγκαταστάθηκαν στην Χώρα σε σπίτι πίσω από το ιερό του Αγίου Γεωργίου, στην παλιά πόλη.


 Απόκτησαν τρία παιδιά τον Αλέξανδρο την Άννα και τον Νίκο και μετά τον πρόωρο θάνατο του συζύγου της άσκησε η ίδια το επάγγελμα του φωτογράφου χρησιμοποιώντας σαν φωτογραφείο το ισόγειο του σπιτιού της.
η κόρη της 'Αννα Χατζημάρκου με τα δύο παιδιά της

Ασχολήθηκε κυρίως με οικογενειακά πορτραίτα και με φωτογραφίες για βιβλιάρια, φυλλάδια και άλλα έγγραφα, πέθανε στις 28 Οκτωβρίου του 1939.
τα δύο εγγόνια της
 Το αρχείο της αποτελούμενο από γυάλινες αρνητικές πλάκες καταστράφηκε μετά τον πόλεμο σε επισκευή του σπιτιού.(Φωτογραφίες της οικογένειας Βογιαζίδου)

Από τα τρία παιδιά της μόνο ο Αλέξανδρος έμεινε μόνιμα στην Άνδρο και άνοιξε μαγαζί εκεί που είναι σήμερα η Εθνική Τράπεζα στην Αγορά.


Πληροφορίες : Λ.Κ. και Κατερίνα Πατεράκη Σκιαδά (εγγονή)

Φωτογραφίες:
 Κατίνα Πατεράκη Σκιαδά,
 Κατίνα Βογιαζίδου, 
Αρχείο  Αντώνη Πολέμη "Τυπογραφείο Καραουλάνη" στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη,
 Φώτο Άνδρος2 σχόλια:

Despina Petta είπε...

Μπράβο, Βαγγέλη. Πολύ ενδιαφέρον! Περιμένουμε τα επόμενα...

Ανώνυμος είπε...

Βαγγέλη Τέλος ΠΑΝΤΟΝ νομιζω πως γενιτηικες για άφτην την δουλια. ΚΡΑΤΑ ΤΟ Τιμόνι σταθερά και προχορα.. Θζny