Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Δήμαρχος Άνδρου: Τέλος το κρυφτούλι, κ. Καπάκη




Ειλικρινά λυπάμαι κάθε φορά που υποχρεώνομαι να απαντώ στον κ. Καπάκη για θέματα τα οποία κανονικά θα έπρεπε να τα αντιμετωπίζει ανάλογα με τη σοβαρότητα που επιβάλλει η θέση του, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και εκπροσωπώντας το 11% του Ανδριώτικου λαού που τον  εμπιστεύθηκε πέρσι τον Μάιο.
Στην τελευταία του ανάρτηση, με την οποία επιχειρεί να απαντήσει στους συλλόγους Πιτροφού και Ζαγανιάρι που τον εγκαλούν για την τοποθέτησή του να επαναφέρει τη Σταυροπέδα ως θέση για την κατασκευή ΧΥΤΥ, ο κ. Καπάκης αναφέρει πως η δική του πρόταση δεν αποσκοπούσε «σε τίποτα άλλο από το να βοηθήσει τον δήμαρχο και τη δημοτική αρχή να επαναφέρουν την ιδανική θέση στο προσκήνιο».
Ευχαριστούμε τον κ. Καπάκη για την βοήθεια, αλλά τι να πρωτοθαυμάσει κανείς: Το «πολιτικό θάρρος του ανδρός», που επιχειρεί να κρυφτεί πίσω από ψέματα και δεν έχει το θάρρος της γνώμης του; Ή την κουτοπονηριά να «θολώσει τα νερά», αποφεύγοντας να απαντήσει στα ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ερωτήματα που του έθεσαν οι τρεις σύλλογοι;
Να του επιστήσω την προσοχή, ότι δεν πρέπει το περιεχόμενο του λόγου του να εξαρτάται από το κοινό που τον ακούει, γιατί το «ψέμα έχει κοντά ποδάρια».
Κι επειδή δεν απαντά, επί της ουσίας, τον ρωτώ προσωπικά:
-Γνωρίζει σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία χωροθέτησης;

-Γνωρίζει ποιο είναι το μεταβατικό στάδιο διαχείρισης των σκουπιδιών και τις επιπτώσεις αν δεν φανούμε συνεπείς;
-Σέβεται τους νόμους και τις αποφάσεις των δικαστηρίων και του υπουργείου Πολιτισμού;
-Τι άποψη έχει για τη Σταυροπέδα; Γνωρίζει τι έχει προηγηθεί;

-Γνωρίζει τι ψήφισε τον Μάρτιο του 2015;
-Ποια είναι η θέση του για την επίλυση του προβλήματος των σκουπιδιών στην Άνδρο;
Έχει θέση;
Έχει πρόταση;

Δε θα με εκπλήξει αν εμφανίσει μια πρόταση σαν εκείνη που είχε κάνει δημόσια, ύστερα από «σύντομη παρέμβασή του», ότι η Άνδρος δεν πρέπει να είναι ένας Δήμος αλλά τέσσερις!!!, Γαύριο, Μπατσί, Κόρθι και Χώρα.
Οφείλω να ομολογήσω πως είναι ακόμα μια μοναδικότητα του κ. Καπάκη αυτή. Που, κατά τα άλλα, υποτίθεται πως κόπτεται για την ενότητα του νησιού.
Λέει κι άλλα ο κ. Καπάκης: Ότι υποπτεύεται πως καλλιεργείται «μπλοκ αντιθέσεων με απειλητικές διαθέσεις» και «διχαστικό ρεύμα που υποκινείται από κάποιους πολύ γνωστούς».
Ενημερώνω, λοιπόν,  τον κ. Καπάκη, ότι από κανέναν στο νησί δεν υπάρχουν απειλητικές διαθέσεις, εκτός και αν μιλάει για άλλο νησί. Το μόνο που υπάρχει είναι νόμοι και δικαστικές αποφάσεις.
Όσον αφορά το διχαστικό ρεύμα που υποτίθεται πως υποκινείται από κάποιους, καλώ τον κ. Καπάκη να ονομάσει ΤΩΡΑ τους «πολύ γνωστούς» που προφανώς γνωρίζει.
Αν δεν το κάνει, θα είναι ένας ΚΟΙΝΟΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ και τίποτε άλλο.
Το βέβαιο είναι ότι ο ίδιος ο κ. Καπάκης καλλιεργεί κλίμα πόλωσης με τα λεγόμενά του και με την εμμονή του η Άνδρος να χωριστεί σε 4 δήμους. Για ποιο ενιαίο νησί, για ποιά ενιαία πολιτική, για ποιους ενιαίους στόχους, για ποια ενότητα μιλάτε κ .Καπάκη, όταν προσπαθείτε να χωρίσετε το νησί για ψηφοθηρικούς και φτηνούς λόγους;
Αλλά τι να περιμένει κανείς από έναν άνθρωπο που δεν μπορεί να καταλάβει ότι η φράση «έξω από εδώ» έχει μεταφορική σημασία και είναι απλά σχήμα λόγου και την χρησιμοποιεί ως διαπίστωση και πολιτικό επιχείρημα;
Και πώς να χαρακτηρίσεις κάποιον που κάνει καταγγελία μετά από 5!!! χρόνια γιατί ξαφνικά οραματίστηκε, παράνομες  βιντεοσκοπήσεις των δημοτικών συμβουλίων. Αυτό δείχνει πλήρη άγνοια και σύγχυση, αφού θα μπορούσε έστω, να ρωτήσει να μάθει τι συμβαίνει.
Επειδή, όμως, για τις Ανδριώτισσες και τους Ανδριώτες σημασία δεν έχουν οι πολιτικές αντιπαραθέσεις και η σύγχυση κάποιου, μονίμως αντιδρώντα, δημοτικού συμβούλου, έχει όμως σημασία  με πόση σοβαρότητα και υπευθυνότητα μια δημοτική αρχή χειρίζεται ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα, ας   θυμίσουμε τα γεγονότα:
-Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, πέρσι το φθινόπωρο, και δεδομένου ότι την πρώτη κιόλας ημέρα που αναλάβαμε έφθασε στον Δήμο η απόφαση περί οριστικού κλεισίματος της Σταυροπέδας –με άμεσο κίνδυνο να μείνουν τα σκουπίδια στους δρόμους- επισκεφθήκαμε την Γενική Γραμματεία Πολιτισμού, προκειμένου να δούμε ποια λύση θα μπορούσε να βρεθεί. Κι αν υπάρχει η δυνατότητα στη συγκεκριμένη θέση να δημιουργηθεί υπερσύγχρονος ΧΥΤΥ.
Πραγματικά κατατέθηκε πρόταση για ανάπλαση του χώρου των νταμαριών και να γίνει εκεί η διαχείριση των απορριμμάτων, με σύγχρονα μέσα και βάσει της επιστημονικής μελέτης που ήδη υπάρχει. Η απάντηση ήταν ΑΡΝΗΤΙΚΗ, όπως κάθε άλλη πρόταση στο παρελθόν, που συμπεριελάμβανε τον ευρύτερο χώρο της Σταυροπέδας.
Ύστερα από αυτό, για εμάς το θέμα της Σταυροπέδας ΤΕΛΕΙΩΣΕ εκεί, το φθινόπωρο του 2014.

 Αν ο κ. Καπάκης νομίζει πως μπορεί να επαναφέρει τη θέση στο προσκήνιο, ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν. Αναμένουμε την κίνησή του για σύσταση επιτροπής, όπως υποσχέθηκε και περιμένουμε για τα αποτελέσματα των προσπαθειών του.
-Η επόμενη κίνησή μας ήταν να εμπλουτίσουμε την υφιστάμενη μελέτη για τη χωροθέτηση με νέες θέσεις, ώστε να γίνει πιο δίκαιη και αντιπροσωπευτική. Και δεσμευτήκαμε πως θα ακολουθήσουμε πιστά τις ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ των ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ –όποιες κι αν είναι αυτές. Χωρίς καμία ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ.
Αντίθετα εσείς  κ. Καπάκη ζητάτε να γίνει πολιτική παρέμβαση, προφανώς έχετε τα μέσα. Περιμένουμε τα αποτελέσματα των, επικίνδυνα καθυστερημένων, ενεργειών σας. Εκτός και αν μπλοφάρετε για σύσταση επιτροπής και για πολιτικές παρεμβάσεις, για μικροπολιτικούς λόγους. Οι ενέργειές σας θα δείξουν σε όλους την πραγματικότητα.
-Το θέμα με την Πλούσκα –ή και με οποιαδήποτε άλλη θέση- είναι απλό: Αν οι αρμόδιες υπηρεσίες αποφασίσουν πως υπάρχει πρόβλημα, θα πάμε στην αμέσως επόμενη θέση. Γιατί, λοιπόν, δεν περιμένετε κ. Καπάκη να αποφανθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες; Γιατί ενώ η μελέτη τρέχει 3 ολόκληρα χρόνια, τώρα κόπτεστε για το αποτέλεσμα; Ή μήπως και αυτό δεν το γνωρίζατε;
-Ταυτόχρονα προσβάλαμε δικαστικά την απόφαση περί απομάκρυνσης του δεματοποιητή από τη Σταυροπέδα, πετυχαίνοντας έτσι να μη μείνουν τα σκουπίδια στους δρόμους.
 ΟΛΕΣ οι υπηρεσίες –συμπεριλαμβανομένου και του υπουργείου Πολιτισμού- μας αντιμετωπίζουν πλέον με μεγάλη σοβαρότητα και εμπιστοσύνη, επειδή διαπιστώνουν πως είμαστε μια δημοτική αρχή, που επιχειρεί με αποφασιστικότητα να λύσει οριστικά το πρόβλημα.

Πρίν κλείσουμε να σας θυμίσω  κ. Καπάκη, ότι η νομοθεσία επιβάλλει να γίνεται η χωροθέτηση στη θέση με τη μεγαλύτερη βαθμολογία.
Τον Οκτώβριο του 2014 και τον Μάρτιο του 2015 ομόφωνα όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι -και εσείς, προσωπικά, κ. Καπάκη- επικυρώσατε ως πρώτη θέση την Πλούσκα, αποδεχόμενοι την βαρύτητα των κριτηρίων και την βαθμολογία.
Καμία ένσταση ή αντίρρηση δεν προβάλατε τότε και ψηφίσατε χωρίς κάποια ιδιαίτερη ερώτηση προς τον μελετητή, ο οποίος είχε έρθει στο δημοτικό συμβούλιο για να απαντήσει σε όποιες ερωτήσεις του γίνονταν. Και πράγματι ο μελετητής είχε απαντήσει σε πλήθος ερωτήσεων και όλοι μετά ψήφισαν ομόφωνα.
Σοβαρευτείτε επιτέλους και πείτε μας:
Θυμάστε τι ψηφίσατε;
Μήπως δεν θυμάστε;  
Mήπως δεν ξέρετε, τελικά, τι ψηφίσατε;
Ακόμα και τώρα δεν έχετε αντιληφθεί την κρισιμότητα και την επικινδυνότητα των στιγμών. Προφανώς βάζετε ως προτεραιότητα την μικροπολιτική σας και την στείρα αντιπολίτευση. Αποτελεί προφανώς για εσάς δευτερεύον ζήτημα η λύση του μεγάλου προβλήματος, που ταλανίζει 20 χρόνια το νησί μας και που έχουμε όλοι την υποχρέωση να  λύσουμε.
Η μελέτη είναι προς διαβούλευση για έκδοση περιβαλλοντικών όρων.
Οι υπηρεσίες θα αποφανθούν.

Η Άνδρος δεν μπορεί να υποφέρει εξαιτίας της επιπολαιότητάς σας και της μικροπολιτικής σας.

Δεν ξεχωρίζουμε τους Ανδριώτες. Η Άνδρος είναι μία, ενιαία και αδιαίρετη και μας ενώνει.

Οι δικές μας θέσεις είναι ξεκάθαρες. Δεν διστάσαμε να τις αναφέρουμε σε μεγάλες και ανοιχτές συγκεντρώσεις τις οποίες οργανώσαμε και έγιναν για πρώτη φορά, σε Μπατσί, Γαύριο, Χώρα, Κόρθι και Αθήνα.
Είναι θέσεις που έχουν στόχο το κοινό όφελος και την ανάπτυξη της Άνδρου.

Θεοδόσης Σουσούδης
Δήμαρχος Άνδρου

Φωτογραφίες Φωτιάς Χωματερής : Vanglouk (κρατάει χρόνια...)

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολλά ΣΥΧΑΡΙΤΙΡΙΑ στον Δημαρχο .προχωρα μπροστά και αστούς να πούνε τα δικατους που δεν πιάνουν τόπο .μονο πρόσεξε ορισμένους απω την δικιά σου παράταξη .που θέλουν να θολώνουν τα νερά .θζ ΝΥ

Ράνια Τζιφοπουλου Κωνσταντινιδη είπε...

Ειναι πρώτη φορά που αισθάνομαι οτι υπάρχει Δήμαρχος εν ενέργεια στο νησι.Αντιδρωντες θα υπάρχουν παντα. Το θέμα ειναι πως κανεις τους αντιμετωπίζει. Και ο κ Σουσουδης τους αντιμετωπίζει με επιχειρήματα σοβαρά που πηγάζουν απο σοβαρές σκέψεις, έρευνα και ενέργειες.
Συνεχίστε το έργο σας απτόητος, με την ίδια ομαδικότητα και συλλογικότητα, με το ίδιο πείσμα . Καλημέρα σας

Ανώνυμος είπε...

Που ακούστηκε κ. Δήμαρχε να προτείνετε "κόφτη λόγου". Δηλαδή να μιλά και να έχει άποψη η αντιπολίτευση μέχρι του ποσοστού των ψήφων που πήρε (11%). Ήμαρτον. Είμαστε σοβαροί;;; Ή θέλατε να πείτε κάτι άλλο και σας βγήκε άλλο.

Ανώνυμος είπε...

Σημερα εορτάζει ο το Μοναστιρη το Αγ μαμα χρονια πολλα ο δε δρόμος εξερετικος ΠΙΣΤΕΒΟ να έρθουν προς Θεοτόκου και μανιτάργια ΘΖ ΝΥ

Ανώνυμος είπε...

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟ 10-05-2010 ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΟΥ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ 2515! ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΤΕ!!