Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Περιμένοντας την έγκρισης της μελέτης αποκατάστασης του χώρου της χωματερής, στη Σταυροπέδα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο...


Το θέμα της έγκρισης της μελέτης αποκατάστασης του χώρου της χωματερής, στη Σταυροπέδα, απασχόλησε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρίασή του της 16ης Σεπτεμβρίου.

Στη συνεδρίαση του ΚΑΣ παραβρέθηκε ο δήμαρχος Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης, ο οποίος απάντησε στις πολλές ερωτήσεις που του τέθηκαν από όλα σχεδόν τα μέλη (18) του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, καθώς και από την Γενική Γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, σχετικά με την πρόοδο στην διαχείριση των απορριμμάτων του νησιού, σχετικά με την αναγκαιότητα παραμονής του δεματοποιητή, σχετικά με την μελέτη χωροθέτησης ΧΥΤΥ και φυσικά σχετικά με την αναγκαιότητα αποκατάστασης του ΧΑΔΑ (σκουπιδότοπου).

Ο κ. Σουσούδης ενημέρωσε τα μέλη του ΚΑΣ για την έγκριση της μελέτης και των τευχών δημοπράτησης του έργου από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο στις αρχές του μήνα (3 Σεπτεμβρίου), με την υποσημείωση της εκκρεμότητας, που αφορούσε στο υπουργείο Πολιτισμού.

Αυτό σημαίνει πως αν το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδοτήσει θετικά, τα έργα αποκατάστασης του χώρου μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα.

Από πλευράς Δήμου Άνδρου, ο κ. Σουσούδης εκφράζει την αισιοδοξία του, για θετική γνωμοδότηση, ωστόσο αναμένεται η επίσημη ενημέρωση από τη γραμματεία του ΚΑΣ, για να ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης του έργου.

Για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ στη Σταυροπέδα έχει δεσμευτεί ποσό 1.267.000 ευρώ, ενώ τα τεύχη δημοπράτησης εγκρίθηκαν από τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο, στο πλαίσιο του επικαιροποιημένου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Αξίζει να επισημανθεί ότι καταβλήθηκαν μεγάλες προσπάθειες από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου για την ολοκλήρωση της μελέτης και των τευχών δημοπράτησης μέσα σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, προκειμένου να ενταχθεί το έργο υπό χρηματοδότηση και να εκτελεσθεί. Ταυτόχρονα έγιναν διαρκείς παρεμβάσεις του δημάρχου και συνεργατών του, προς το υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να ξεμπλοκαριστεί η υπόθεση της αποκατάστασης και  να προχωρήσει αυτό το έργο πνοής για την περιοχή.

Ο Δήμος Άνδρου ευχαριστεί την διαχειριστική αρχή της Σύρου, την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και τον Περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκο, που ενέταξαν το έργο σε Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Πρόκειται για ένα έργο που –εκτός των άλλων- θα αναδείξει και τον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο του Στρόφιλα.

Από το γραφείο ενημέρωσης του Δήμου Άνδρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: