Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Από τον Δήμο, ένας απολογισμός του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου


Στις 30 Αυγούστου ολοκληρώθηκε το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου, που πραγματοποιήθηκε στο νέο Ανοικτό Θέατρο Άνδρου, στη Χώρα.
Μέσα σε έναν χρόνο, πραγματοποιήθηκε η κατασκευή του θεάτρου και μέσα σε περίπου έναν μήνα ολοκληρώθηκαν οι προετοιμασίες για το Φεστιβάλ.
Όλα έγιναν τόσο γρήγορα και όμως, τόσο από την πληρότητα του θεάτρου σε όλες τις εκδηλώσεις, όσο και από τις αναφορές σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, φάνηκε πως η αποδοχή όλων ήταν εξαιρετικά θετική.


Το Ανοικτό Θέατρο, κατασκευής εξ ολοκλήρου με δωρεά του κ. Αλκιβιάδη Τάττου, είναι χωρητικότητας 950-1000 ατόμων. Εκπέμπει μια μοναδική θετική ενέργεια προς όλους με την υπέροχη αρχιτεκτονική του, εμπνευσμένη από την κατασκευή των αρχαίων ελληνικών θεάτρων, τα υλικά κατασκευής του, την καταπληκτική ακουστική και τον ευνοϊκό προσανατολισμό του.
Το θέατρο, ιδιοκτησίας του δήμου Άνδρου, παραχωρήθηκε για το διάστημα 27 Ιουλίου - 31 Αυγούστου 2015 στο ΝΠΔΔ κοινωνικής προστασίας πολιτισμού και αθλητισμού του δήμου, ώστε να οργανώσει και υλοποιήσει το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου.

Το ΝΠΔΔ, κατόπιν ομόφωνης απόφασης του διοικητικού του συμβουλίου, όρισε τετραμελή επιτροπή οργάνωσης και διαχείρισης του Φεστιβάλ, η οποία με τη σειρά της ανέθεσε αφ’ενός στον κ. Παντελή Βούλγαρη την καλλιτεχνική του διεύθυνση και αφ’ετέρου στην κα. Αναστασία Καβαλλάρη τη διεύθυνση παραγωγής, στον κ. Κώστα Χλίβα την υπευθυνότητα σκηνής και την κα. Ιωάννα Κλεφτόγιαννη τη διεύθυνση προβολής. Τα ανωτέρω πρόσωπα εργάσθηκαν αφιλοκερδώς με μόνη ανταμοιβή την κάλυψη των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων αλλά και της διαμονής τους.

Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας στην επιτυχία του Φεστιβάλ, εκτός από τις εξαιρετικές εκδηλώσεις και τις ικανότητες των ανωτέρω, υπήρξε η παρουσία των εθελοντών δασοπυροσβεστών, αλλά και των εθελοντών στην υποδοχή και την ταξιθεσία. Χωρίς τη συμμετοχή όλων αυτών δεν θα είχαμε καταφέρει να κερδίσουμε την εξαιρετική φήμη που ήδη απέκτησε το Φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα, στοιχείο που αποδεικνύει την ανάγκη της ομαδικής συνεργασίας.
Όσον αφορά τις εκδηλώσεις, η συναυλία των Πλιάτσικα - Μηλιώκα δόθηκε αφιλοκερδώς, ενώ  η συναυλία της Κατερίνας Πολέμη, του Trilogia Jazz, της Δήμητρας Γαλάνη και  της κας Δεμίρη με τον κ. Νεοφυτίδη ήταν αγορασμένες από το Φεστιβάλ.


Αντίθετα, οι παραστάσεις «Τρωάδες» και «Αχαρνής» ενοικίασαν το θέατρο με τη δέσμευση να μας αποδώσουν ποσοστό επί των εισιτηρίων που διέθεσαν. Στις «Εκκλησιάζουσες» απεδόθη από τον ΘΟΑ ένα ποσό για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων. Τέλος, ο ΜΟΥΣΑ με τη φιλαρμονική καθώς και ο κ. Τσαγκαράκης προσέφεραν δωρεάν τις συναυλίες, όπως ομοίως και η κα. Ακίμοβα, η οποία έπαιξε πιάνο στην εκδήλωση μνήμης για τον Δημήτριο Πολέμη.

Με την ολοκλήρωση του οικονομικού απολογισμού του Φεστιβάλ, διαπιστώθηκε πως ο δήμος Άνδρου δεν επιβαρύνθηκε οικονομικά από τη διεξαγωγή του. Αντίθετα, από την πρώτη ακόμη χρονιά διοργάνωσης υπήρξαν έσοδα. Βεβαίως, ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στη μεγάλη προσφορά χορηγών, σε οικονομικό, υλικό και τομέα υπηρεσιών.

Η προετοιμασία για το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου, που θα διεξαχθεί το 2016, ξεκινά άμεσα. Η σελίδα του Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου στο facebook (www.facebook.com/festivalandrou), θα συνεχίσει τη λειτουργία της, ώστε να ενημερώνεσθε για οτιδήποτε νεώτερο, αλλά και για να μας στέλνετε τις δικές σας προτάσεις και ιδέες.

Με εκτίμηση,
Αθηνά Τσατσομοίρου
Πρόεδρος ΝΠΔΔ κοινωνικής προστασίας,
πολιτισμού και αθλητισμού Δήμου Άνδρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: