Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Άνδρος Άνωθεν

Ακτές στην βόρεια Άνδρο

Σε ένα καλαίσθητο λεύκωμα 201 σελίδων με 140 φωτογραφίες κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ στη γνωστή σειρά ΑΝΩΘΕΝ ένα ακόμη πολυτελές λεύκωμα για την “αυροφίλητο” ΑΝΔΡΟ.

Το βιβλίο-λεύκωμα, το οποίο προλογίζει ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Γιάννης Γλυνός, έγραψε και επιμελήθηκε ο Γιώργος Ανωμερίτης, ο οποίος πλην των άλλων “κυκλαδικών” του βιβλίων, είχε επίσης γράψει και επιμεληθεί την έκδοση για το άλλο νησί των γονιών του τη ΝΑΞΟ.
Όλες οι φωτογραφίες, οι περισσότερες ολοσέλιδες και δισέλιδες έχουν ληφθεί από ελικόπτερο με φωτογράφο τον Γιάννη Γιαννέλο την Άνοιξη του 2012.
Το βιβλίο εμπεριέχει επίσης διαχρονικά ποιήματα του Γιώργου Ανωμερίτη από τις συλλογές του “Οκτάνεμα”, “Επαναπροσδιορισμοί” και “Συλλογικά” (Εκδόσεις Γαβριηλίδη), καθώς και 10 ιστορικές σφραγίδες του νησιού από τη συλλογή του Ανδριώτη στην καταγωγή ιατρού και συγγραφέα Ακύλλα Μήλα.
Μία από τις 10 σφραγίδες που περιέχονται στο βιβλίο 
Στο εισαγωγικό-λογοτεχνικό του, όπως και σ΄ όλα τα άλλα έργα του, σημείωμα ο Γιώργος Ανωμερίτης περιγράφει ως ανδριώτης από μητέρα, όλα όσα επί χρόνια έχει ζήσει στο νησί, ατενίζοντάς τα πλέον από άλλη οπτική γωνία μέσα από το φακό του Γιάννη Γιαννέλου. “Έχοντας περπατήσει ή επισκεφθεί τα περισσότερα μέρη της Άνδρου, όπου η αισθητική απόλαυση βρίσκεται ακόμα και στο ελάχιστο φως μιας φευγάτης ματιάς, δεν μπορούσα παρά να σταθώ εκστατικός … στη γοητεία του σώματος της Άνδρου…. Όλη αυτή η γη, που τη θαυμάζεις από ψηλά έχει στα χώματα της άγια ονόματα, θυσίες, κόπους και σκληρούς αγώνες για να κρατηθεί η γη με μαλτεζόπετρες στις πλαγίες των στημάτων”. Για να καταλήξει, γράφοντας με το σύνηθή του τρόπο ότι “σε εποχές ισοπεδωτικές και γενικόμορφες πρέπει να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να σώσουμε από τη φθορά και την πιο μικρή ρυτίδα του προσώπου της Άνδρου που ξέρουμε, χωρίς να τη φορτώσουμε φτιασίδια. Να δείξουμε λίγο πιο πολύ σεβασμό στο απλό της ομορφιάς της, πριν γίνει απλοϊκό σε καινούριες θεωρήσεις εκμετάλλευσης γης και ανθρώπων”.

Ο Γιώργος Ανωμερίτης, ο οποίος από τις εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ έχει εκδώσει επτά (7) ακόμη κυκλαδικά [“Βυζαντινό Πάρκο Τραγαίας - ένας θρησκευτικός “Μυστράς” στην Κεντρική Νάξο” (2009), “Το Κάστρο της Νάξου” (2010), “Αγία Αικατερίνα Οίας Σαντορίνης” (2010), “Νάξος και Μικρές Κυκλάδες Άνωθεν” (2010), “Χριστόδουλος Καλέργης, ένας περιπλανώμενος ζωγράφος εκ νήσου Μικόνου” (2011), “Μοναστήρια των Κυκλάδων” (2011) και “Πατριαρχικά Σιγίλλια προς τα Αγιονήσια των Κυκλάδων 1553-1821” (2012)] ναξιακής καταγωγής από πατέρα και ανδριώτης από μητέρα, γνωστός για την πολιτική του ιστορία και την ποιητική του δουλειά, για μία ακόμη φορά, με την επιλογή και σύζευξη εικόνας και ποίησης, αποτυπώνει με την δική του ευαίσθητη ματιά τον έγχρωμο χρόνο ενός πολυπολιτισμικού αναπτύγματος, όπως η ιστορία της Άνδρου της οποίας άλλωστε είναι αναλυτής και γνώστης.


ΑΝΔΡΟΣ ΑΝΩΘΕΝ
Εισαγωγή-Επιμέλεια: Γιώργος Ανωμερίτης
Φωτογραφίες: Γιάννης Γιαννέλος
Λεύκωμα, σελίδες 201, διαστάσεις 23,5 x 24 εκ.
Γλώσσα έκδοσης: Ελληνικά-Αγγλικά
Εκδόσεις Μίλητος, 2012
ISBN: 978-960-464-347-9
Τιμή: 25 Ευρώ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ιδανικό δώρο!!!!!!!!!!!!!!