Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Γαυριώτικα 2012

Με τον γενικό τίτλο "Γαυριώτικα 2012", έχουν προγραμματισθεί από το Φιλοπρόοδο Όμιλο "το Γαύριο" σειρά από εκδηλώσεις για το φετινό καλοκαίρι:


ΚΥΡΙΑΚΗ 1 & 8 ΙΟΥΛΙΟΥ, 08.30
φωτογραφία: Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου 
Με το σύνθημα «Ελάτε να αποκαλύψουμε τα μονοπάτια της Υδρούσας!» πραγματοποιήθηκαν με εθελοντική δράση η διάνοιξη και ο καθαρισμός του πρώτου μονοπατιού που ξεκινά από την παραλία προς τον Πύργο και το ομώνυμο χωριό του Αγίου Πέτρου. Στόχος είναι να γίνει καθαρισμός και να αναδειχτούν τα υπάρχοντα μονοπάτια που βρίσκονται συνήθως σε περιοχές απείρου κάλλους, ώστε να παρακινηθεί ο Περιπατητικός Τουρισμός στην περιοχής της Υδρούσας.Η πρωτοβουλία της διοργάνωσης ανήκει στον Πολιτιστικό - Εξωραϊστικό Σύλλογο Άνω Αγίου Πέτρου από κοινού με το Σλυλλογό μας και τον Σύλλογο Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου. Στη προσπάθειά μας συμμετείχε ο ορειβάτης Π. Παύλου (ΕΟΣ Αχαρνών) και είχε την υποστήριξη της Αντιδημάρχου Γαυρίου κ. Κατερίνας Τζουάνου.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ, 08.30
Στο γραφικό εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου στο Χάρακα θα τελεστεί θεία λειτουργία με αρτοκλασία, πρωτοστατούντος του Αρχιμανδρίτη Καλλίνικου.

ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, 21.30

Στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Γαυρίου, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν με την παράσταση «Ο Καραγκιόζης Οικολόγος», που παρουσιάζει το θέατρο σκιών του Θανάση Σπυρόπουλου. Πρόκειται για μια εξαιρετική και απολαυστική παράσταση του καραγκιοζοπαίχτη Κώστα Σπυρόπουλου. Οι παραστάσεις με κεντρικό ήρωα τον Καραγκιόζη διατηρούν ζωντανή την επαφή με τη λαϊκή μας παράδοση και τις φιγούρες του Θεάτρου Σκιών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, 22.00
Ποίηση μέσα από τη μουσική:Εκλεκτά δείγματα ελληνικής ποίησης μελοποιημένα από επιφανείς μουσικοσυνθέτες.
Σε ποίηση Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσου, Βάρναλη, Μύρη, Καμπανέλη, Λειβαδίτη, Σκαρίμπα, Γκάτσου, Καββαδία, Αναγνωστάκη κ.ά. και μουσική Θεοδωράκη, Χατζηδάκι, Ξαρχάκου, Μαρκόπουλου, Λεοντή, Μικρούτσικου, Σπανού κ.ά.
Στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Γαυρίου, από την ορχήστρα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Νέας Ιωνίας με μαέστρο τον Στέφανο Ψαραδάκο.

ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, 21.00

Στο Βιβλιοπωλείο «Λογάρι» θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα «Φαροφύλακες και οι Φάροι της Άνδρου», με αφορμή την έκδοση του περιοδικού ΝΗΣΟΣ ΑΝΔΡΟΣ – Καλοκαίρι 2012.
 Οι ομιλητές Γιάννης Πίππας, φιλόλογος και Δημήτρης Τριδήμας, πλωτάρχης ε.α. του Π.Ν. θα καταθέσουν τις εμπειρίες τους για τους φαροφύλακες, τους ερημίτες των θαλασσών και τους πέτρινους φάρους που καταρρέουν μοιραία, λόγω έλλειψης συντήρησης, χρησιμεύοντας μόνο ως αντικείμενο μελέτης των αθεράπευτων νοσταλγών του παρελθόντος.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, 21.30
Στο λιμάνι του Γαυρίου διοργανώνεται όπως κάθε χρόνο το παραδοσιακό ανδριώτικο γλέντι με τους οργανοπαίχτες συμπατριώτες μας Σταύρο Λαρίο στο βιολί, Γιώργο Ρέρρα στο λαούτο, Γιώργο Κατσίκη στη κιθάρα και Γιάννη Ρέρρα.Θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί από το νηπιακό, το παιδικό τμήμα και το τμήμα ενηλίκων του χορευτικού του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου Γαυρίου. Χοροδιδάσκαλος η Ελένη Αθανασίου.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, 21.00
Στη βρύση του Άνω Άγιου Πέτρου θα γίνει η καθιερωμένη γιορτή του τσίπουρου με ανδριώτικη μουσική.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, 21.30
Βραδιά Δημήτρη Μητρόπουλου
Στο Βιβλιοπωλείο «Λογάρι», κλασική μουσική, με έργα του Δημήτρη Μητρόπουλου, του διακεκριμένου συμπατριώτη μας, το γένος Τρύμπαλη από το Άνω Γαύριο.
Απόστολος Κώστιος
 Για το έργο και την προσωπικότητα του συνθέτη θα μιλήσουν ο συνθέτης Στάθης Ουλκέρογλου και ο καθηγητής Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Απόστολος Κώστιος.
Ο Δημήτρης Μητρόπουλος (1896-1960) διευθυντής ορχήστρας, πιανίστας, συνθέτης και παιδαγωγός. Αποφοίτησε με άριστα από το Ωδείο Αθηνών όπου σπούδασε πιάνο και σύνθεση. Εργάστηκε στην Ευρώπη και μετά το 1938 στη Νέα Υόρκη. Παράλληλα ακολούθησε διεθνή καριέρα, διευθύνοντας σπουδαία ευρωπαϊκά και αμερικανικά μουσικά σύνολα. Αναγνωρίστηκε ως ένας από τους κορυφαίους αρχιμουσικούς της γενιάς του και τιμήθηκε τόσο από την ελληνική πολιτεία όσο και από σημαντικά μουσικά ιδρύματα της Ευρώπης και της Αμερικής.

Επίσης θα γίνουν τα εγκαίνια
της νέας βρύσης «Δημήτρη Μητρόπουλου»στην είσοδο του λιμανιού,προσφορά του Γιώργου Δαρδανού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: