Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Οι ομορφιές της Άνδρου σε δύο περιοδικά


















Και ενώ εμείς απολαμβάνουμε όπως πάντα τον  ύπνο του δικαίου, το συγκριτικό πλεονέκτημα της Άνδρου από άλλα νησιά ανακαλύπτουν σιγά σιγά "οι άλλοι"  και μας προτείνουν ως ιδανικό τόπο για πεζοπορικό τουρισμό...
Στο τεύχος Μαΐου- Ιουνίου του περιοδικού "Κορφές" γίνεται μία εκτενής αναφορά οκτώ σελίδων  στον "Αρβανίτικο δρόμο" της Άνδρου, το μονοπάτι από το Μπατσί μέχρι την Χώρα. Οι συντάκτες  Γιάννης Παπακωνσταντόπουλος και Κατερίνα Βέσση περπατούν, καταγράφουν με κάθε λεπτομέρια και φωτογραφίζουν τα χωριά και τις ομορφιές που συναντούν κατά την διάρκεια της διαδρομής.


Πολυσέλιδο αλλά πιο γενικό είναι και το αφιέρωμα στο "Ελληνικό Πανόραμα"  σε κείμενο του  Θεόφιλου Μπασγιουράκη και φωτογραφίες  της Άννα Καλαϊτζή.

Και εδώ γίνεται αναφορά στην μοναδικότητα του τοπίου με τα τόσα νερά , τα μονοπάτια και τις παραλίες  που υπάρχουν σε ολόκληρο το νησί.
και μία ατυχία στο Ελληνικό Πανόραμα: σίγουρα η κατασκευή που υπάρχει στα Γιάλια και θυμίζει ντεκόρ μιούζικαλ της δεκαετίας του '60  δεν είναι ιδιαίτερος περιστεριώνας  της Άνδρου

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μια που δεν υπάρχουν άλλα σχόλια, για να μην πάει χαμένο αυτό το ωραίο αφιέρωμα, ας γράψω ανώνυμα ,
πρώτον για τα δύο αυτά πολύ αξιόλογα ποιοτικά περιοδικά που επιμένουν να υπάρχουν στις εποχές της απαξίωσης των πάντων και δεύτερον:
Τελικά για να υπάρχει τουρισμός πρέπει η κοινωνία "να το έχει" κι εμείς μάλλον δεν το έχουμε.
Όχι μόνο διότι αισθανόμαστε χορτάτοι σαν τη γάτα που απολαμβάνει κι εκείνη τον ύπνο του δικαίου ενώ αν είναι νηστική ψάχνει και κυνηγάει αλλά πρέπει να είναι και κάτι άλλο το οποίο για να είμαι ειλικρινής το ψάχνω και δεν το έχω βρεί.
Δεν είναι πάντως ότι δεν θέλομε τουρισμό διότι δεν θέλομε ξένους και ξένα ίσως και "ανήθικα" πρότυπα.Ας πάρομε παράδειγμα ένα αυστηρό τυπικό κρητικό χωριό, την Αση Γωνιά. Οι κοπελίτσες ξεκινάνε κάθε μέρα για τις τουριστικές επιχειρήσεις που δουλεύουν,όλοι δηλαδή τον τουρισμό τον αποδέχονται.Τα παραδοσιακά καφενεδάκια μένουν ανοικτά όλη μέρα - κάποιος παππούς ή γιαγιά τα λειτουργεί - και η εμπειρία κάποιου ξένου εκεί είναι αξέχαστη. Άσε που τελικά δεν θέλουν να σου πάρουν και λεφτά (1 € ο καφές!).
Ο τουρισμός του είδους αυτού δεν χαλάει το περιβάλλον, δεν απαιτεί υποδομές και βλέπεις σοβαρούς ανθρώπους βορειο ευρωπαίους να περπατούν με τα σακίδιά τους από τα φαράγγια μέχρι τις παραλίες της (Νότιας να διευκρινήσω) Κρήτης και του κοντινού νησιού.
Τέλος όλα τα προϊόντα είναι ντόπια . Τελικά δεν το΄χουμε...κρίμα...

korina είπε...

Από παλιά δεν θέλατε τον τουρίστα και του το δειχνατε ποικιλοτρόπως (πχ τιμές δισαναλογες των προσφερόμενων υπηρεσιών, κα)οπότε δεν καταλαβαίνω γιατί αναρωτιέσαι Ευαγγελε λέγοντας ότι κοιμαστε τον ύπνο του δικαίου ;γιατί αυτό επιλέξατε !!
Θα συμφώνησω με τον ανώνυμο για το τουρισμό στην Κρήτη μιας και εχω κάνει διακοπές παμπολες φορές και θα κάνω άλλες τόσες γιατί σέβονται τον τουρίστα και τα χρήματα του γνωρίζοντας καλά την τέχνη του να σου τα πάρουν (όχι να σε τσακίσουν)αλλά να μείνεις και ευχαριστημένος!!
Ο τουρισμός δεν κερδίζεται σε μια νύχτα θέλει αγώνα χρόνων και δεν νομίζω ότι σας αρέσει αυτό το σπορ.....

korina είπε...

Ξεχάστηκα,καλημέρα Ευάγγελε πολλά φιλιά και στο Χαρικλακι σου ,,,,

καψοραχη είπε...

το νησι με τον τουρισμο αργησε να φλερταρει,και οταν το εκανε περασε κατευθειαν στο...ζουμι!ενω δεν ειναι ετσι!και οι καιροι δυσκολεψαν και τα λεφτα μειωθηκαν και πρεπει να ριξουν νερο στο κρασι τους αν θελουν να εχουν δουλειες!
υπαρχουν βεβαια και οι σωστοι επαγγελματιες
που σεβονται τον τουριστα(εχω να αναφερω αρκετους)αλλα ειναι τραγικο να θελω περσι το καλοκαιρι ενα δωματιο για φιλους στον Νειμποριο να υπαρχουν αδεια δωματια μεσα στον Αυγουστο και να ζητουν κατι απιστευτα ποσα και να μην τα ριχνουν!
παντως εκεινο που ξερω ειναι οτι ο Ανδριωτης ο απλος ο νοικοκυρης αμα σε βαλει σπιτι του θα φυγει και απο το κρεβατι του για να σε κοιμησει!

Ανώνυμος είπε...

Η νοοτροπία της "αρπαχτής" οδηγεί σε παρενέργειες και αυτό οφείλεται γιατί ο τουρισμός αποτελεί πάρεργο.
Έπρεπε να γινόταν το αντίθετο...
Δυστυχώς η νοοτροπία αυτή με τον καιρό έγινε βίωμα και δε εξαλείφει εύκολα. Ας προσπαθούμε τουλάχιστον να την περιορίζουμε.
Έχω ιδία αντίληψη, "επιχειρηματίας" να ζητά τιμή Μεγάλης Βρετανίας για κονάκι, γιατί ήταν 15Αύγουστος. Η εκμετάλλευση της ανάγκης μόνο δυσφήμηση γεννά.
Άντρος#

Ανώνυμος είπε...

Να ξεκινήσω λέγοντας ότι το νησί σας το λατρεύω.

Έζησα έναν ολόκληρο χειμώνα εκεί και όμως δεν πρόλαβα να τα δω όλα. Φιλοξένησα πάρα πολλούς φίλους και συγγενείς και όλοι έφευγαν μαγεμένοι από τη φυσική ομορφιά του τόπου σας.

Κάθε φορά όμως που έρχομαι ξανά σαν επισκέπτρια, χάνεται όμως λίγο και από τη μαγεία.


Την τελευταία φορά νευρίασα που έπρεπε να δώσω εκτός σεζόν 50 ευρώ το βράδυ σε ένα απλό ενοικιαζόμενο.