Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Μία αγγλίδα αγαπά και φροντίζει το Παραπόρτι

       Τα τριών μηνών σκουπίδια μιας καθόλου τουριστικής παραλίας
 Η Miss Mary ήρθε στην Άνδρο μαζί με τον άνδρα της πριν από 25 χρόνια,
τους άρεσε,  αγόρασαν ένα  σπίτι στην Χώρα που βλέπει το Παραπόρτι, το επισκέυασαν και  περνούσαν εδώ τα καλοκαίρια τους. Απ' όταν έμεινε μόνη, περνάει τους  έξι  μήνες στην Άνδρο και εδώ και πέντε χρόνια,  κάθε πρωί στις έξη η ώρα ή το βράδυ στις οκτώ μαζί με την Μπεζούλα της   και την Αράπα του γείτονα,  κάνει βόλτα στην παραλία του Παραπορτίου και σε μία μπλέ σακούλα μαζεύει ότι σκουπίδι  υπάρχει στην άμμο.
 Φτάνοντας απέναντι η σακούλα έχει γεμίσει με κάθε λογής πλαστικά, την δένει και    την αφήνει μαζί με  τις άλλες των προηγούμενων ημερών σε ένα  σωρό  που  σιγά σιγά μεγαλώνει.


τα ξύλα που βρίσκει , τα μαζεύει σε άλλο σωρό και  όταν κανένα  σούρουπο δεν φυσάει, της αρέσει να κάθεται, να βλέπει  την  φωτιά και να θυμάται το παιδικά της χρόνια πάλι με φωτιές στις παραλίες στο East London ανατολικά του Cape Town και σίγουρα   αυτό φαίνεται να είναι και η  ανταμοιβή της.

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αφτο μάλιστα.μια κυρία που καν δεν εχοι κανέναν λόγο μας βαζυ τα γιαλια.τουλαγιστον ας παρόμε κε μερικά μαθιματα καθαριοτητος. Αραγες θα μαθωμε κάποτε? καλοσου βραδυ Βαγγέλη Απο .Θ.Ζ n,y

Ανώνυμος είπε...

Αφτο μάλιστα.μια κυρία που καν δεν εχοι κανέναν λόγο μας βαζυ τα γιαλια.τουλαγιστον ας παρόμε κε μερικά μαθιματα καθαριοτητος. Αραγες θα μαθωμε κάποτε? καλοσου βραδυ Βαγγέλη Απο .Θ.Ζ n,y

Ανώνυμος είπε...

Φαίνεται πως εμεις στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να ζούμε με τα σκουπίδια και δέν μας κάνουν εντυπωση. Μακάρι να συνεχίσει η Mairy αυτο που κάνει!

korina είπε...

Η Mary θα συνεχίσει να το κάνει και είναι αξία συγχαρητηρίων μήπως όμως πρέπει να αρχισετε να της κάνετε παρέα στο μάζεμα των σκουπιδιών και να δεχτείτε και εσείς εύγε ξεβρωμιζοντας τον τόπο σας;λέω εγώ τώρα .... Μήπως;;;;;

Ανώνυμος είπε...

miss mary!we love you!lots of kisses!

καψοραχη είπε...

καλα ειναι τα μπραβο και σιγουρα κανουν καλο σε αυτον που κανει κατι ωραιο αλλα οπως λεει και η Κορινα μηπως να παρουμε τους πισινους μας και να βουτηξουμε μια σακουλιτσα να κανουμε το ιδιο?

Ανώνυμος είπε...

Ολλη μας γραφομε το σχόλιο μας αλλα δεν βλέπο κανέναν απο μας να κανομε αφτο που λέμε οι γραφομε .καλημέρα απο. Θ.Ζ n.y u.s.a

Ανώνυμος είπε...

Ego pisteyw oti eimaste ikanoi na tis kanoume fasaria giati sysoreyei ta skoupidia stin paralia kai giati fazei fotia sta ksyla.
A.D. apo London

καψοραχη είπε...

πολλες φορες τελευταιε ανωνυμε..πολλες φορες εχω φυγει απο παραπορτι αλλα και απο αλλες παραλιες φορτωμενη κουτακια μπυρες σπασμενα μπουκαλια,γοπες τσιγαρων σε σακουλακικαι σακουλες πλαστικες!
δεν καταλαβαινω τι εννοεις...

Ανώνυμος είπε...

AFTO POU ITHELA NA GRAPSHO STO SXOLIO MOU POS IMASTE FADASMENI KE PHILOMITES AFTO FTANI TH.Z ny

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοι μου , η κυρια Μαιρη μεγαλωσε σε "βαρβαρη " χωρα , που δεν εχει τις δικες μας καταβολες πολιτισμου. Εμεις οι Ελληναρες δεν καταδεχομαστε να ανοιξουμε τους καδους και να βαλλουμε τα σκουπιδια μεσα (οποτε ειναι αδειοι , ετσι;) και θα καταδεχτουμε να μην λερωνουμε τις παραλιες , τα ποταμια, τα ρεμματα, τα βουνα και τα λαγκαδια; Οι λιγοι που υπαρχετε , δυστυχως δεν μπορειτε να αλλαξετε τα μυαλα των υπολοιπων. KEEP WALKING ΜΑRY , ομως.

Ανώνυμος είπε...

Οι λυσεις στο γενικοτερο θεμα των σκουπιδιων εχουν και το αναλογο κοστος. Αυτες που προκρινει η πολιτεια , στα χαρτια θελουν τον πολιτη ενεργο συμμετοχο στην λυση. Ητοι προληψη , μειωση, επαναχρησιμοποιηση, ανακυκλωση . Στην πραξη ομως με την τακτικη της, οδηγει την λυση στα χερια εργολαβων με υψηλο αντιτιμο για το οποιο οταν θα κληθουμε να το καταβαλλουμε τοτε θα αντιδρασουμε και θα εξαντλησουμε το ενδιαφερον μας.
ΑΠο την μια μερια λοιπον της πλαστιγγας η "οικονομικη" λυση της αυτοδιαχειρισης και απο την αλλη η ακριβοτερη "ξενοιαστη" εργολαβικη. Θεωρω οτι η σαθρη κοινωνικη μας δομη που οικοδομηθηκε τα τελευταια χρονια της δηθεν ευημεριας μας, δεν επιτρεπει ονειρα για ευαισθητοποιημενους, οποτε ας φαμε στην μαπα τις εργολαβιες. Τα οποια δελτια τυπου της αντιπολιτευσης δεν παραγουν κανενα εργο και δεν βοηθουν στην λυση του θεματος παραγουν δε μονο λογους εντυπωσεων. Για δε την δημοτικη αρχη , τα εργα της ομιλουν απο μονα τους...
100.000€ ενοικο για το οικοπεδο αποθηκευσης των δεματων. 100€/τοννο για μεταφορα στην Αθηνα. 350.000€ εργολαβια ανακυκλωσης και καθαριοτητας και φανηκαν πολλα τα περιπου 4.000€ που ζητουσε ο ιδιοκτητης μεγαλου (1200τμ)βιομηχανικου κτιριου στο οποιο θα μπορουσε με την καταλληλη υλικοτεχνικη υποδομη να γινει "απολυτη" διαχειριση των σκουπιδιων.Οι ποροι για τον
εξοπλισμο του θα μπορουσαν
να βρεθουν σχετικα ευκολα(απο τα ΕΙΣΠΡΑΤΟΜΕΝΑ δημοτικα τελη, απο χορηγιες,απο ΣΔΙΤ ,απο το ΕΣΠΑ κλπ). Αν δε γινοταν αυτο ,στον μελλοντικο ΧΥΤΥ δεν θα ηταν απαραιτητη η υπαρξη τετοιου κτιριου.
Μενω λοιπον στον στενο οριζοντα του παραπορτιου με την συμπαθεστατη MARY και αφηνω τις μαγικες λυσεις για τους επαιοντες .