Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Απελευθέρωση μαυροπετριτών



Την Πέμπτη, 16 Ιουλίου και την Παρασκευή, 17 Ιουλίου, στο πλαίσιο των δράσεων του προγράμματος Life Ανδρου, που υλοποιείται με τη συνδρομή του χρηματοδοτικού εργαλείου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απελευθερώθηκαν μαυροπετρίτες στις περιοχές Κορθίου και Γαυρίου.
Πρόκειται για μαυροπετρίτες που είχαν τραυματισθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποκαταστάθηκαν πλήρως τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν, χάρη στην πολύτιμη βοήθεια της ΑΝΙΜΑ, επανεντάχθηκαν στο φυσικό τους περιβάλλον, σε δυο εκδηλώσεις τις οποίες παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον αρκετοί κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού.
Στο Κόρθι, η απελευθέρωση έγινε στην παραλία Μύλου, στον Όρμο, και την παρακολούθησαν τόσο κάτοικοι και επισκέπτες, όσο και τα παιδιά από την κατασκήνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου, Τήνου, Άνδρου, που λειτουργεί στα Τρομάρχια. Πριν την απελευθέρωση, έγινε ενημέρωση για το πρόγραμμα LIFE Ανδρου και τις δράσεις του και στη συνέχεια έγινε η απελευθέρωση των μαυροπετριτών. Διαδικασία η οποία επαναλήφθηκε και την επομένη, στην παραλία Λιόπεσι, στο Γαύριο, με την παρουσία αρκετών κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής.
Ο Μαυροπετρίτης είναι ένα μεταναστευτικό γεράκι, μεσαίου μεγέθους, το οποίο εμφανίζεται στο Αιγαίο –και ειδικά στην Άνδρο- τον Απρίλιο, ενώ το χειμώνα επιστρέφει στις περιοχές όπου διαχειμάζει, στην ανατολική Αφρική -και ιδιαίτερα στη Μαδαγασκάρη. Την περίοδο της αναπαραγωγής, η Ελλάδα φιλοξενεί το σύνολο σχεδόν του παγκόσμιου πληθυσμού των μαυροπετριτών, καθώς υπολογίζεται πως ποσοστό μεγαλύτερο του 80-85% του παγκόσμιου πληθυσμού βρίσκεται στη χώρα μας και από αυτό, το μεγαλύτερο κομμάτι βρίσκεται στην Άνδρο, φωλιάζοντας σε βραχώδεις παράκτιες περιοχές, καθώς και στις βραχονησίδες που βρίσκονται γύρω από την Άνδρο.
Το πρόγραμμα Life Ανδρου, με συγκεκριμένες και στοχευμένες δράσεις, πέτυχε την αύξηση του πληθυσμού των μαυροπετριτών, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην αναπαραγωγή του είδους. Παράλληλα, διοργανώνοντας δράσεις ευαισθητοποίησης του κόσμου, πέτυχε την αύξηση του αριθμού των εθελοντών, οι οποίοι αποτελούν το σημαντικότερο κομμάτι στην προσπάθεια προστασίας της φύσης και της βιοποικιλότητας της Άνδρου.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πως πήγαν τα πουλάκια σας πέταξαν βλεπω!!!! Τι ώρεα ΘΖ ΝΥ