2η ΕΚΔΟΣΗ
«Λατινοκρατία στην Άνδρο»
Κάστρα, πύργοι, εκκλησίες φέουδα
Η περίοδος της Λατινοκρατίας είναι η περίοδος της αποσιωποιημένης Ιστορίας της Ελλάδος. Η περίοδος αυτή είναι για την Άνδρο μια περίοδος 360 χρόνων που στην ουσία προχωρά και διαπερνά και τα πρώτα 100 χρόνια της Τουρκοκρατίας. Αυτή την περίοδο καλύπτει το βιβλίο κάνοντας γνωστή την ιστορία του τόπου μας, προπαντός όμως αποκαλύπτει ό,τι μας περιβάλλει και δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα γιαυτό, όχι μόνον τα τρία Κάστρα αλλά και τους πύργους, τις εκκλησίες για τα δύο δόγματα, πολλές βίγλες αλλά και μεσαιωνικά γεφύρια και δρόμους που τελευταία βαφτίστηκαν μονοπάτια από ανθρώπους της πόλης. Οι Λατίνοι κυβέρνησαν την Άνδρο για πάνω από τρεισήμισυ αιώνες και όταν έγιναν ορθόδοξοι για ολόκληρη την Τουρκοκρατία. Οι απόγονοί τους με τα λατινικά επίθετα είναι Ανδριώτες από αιώνες και συχνά δεν γνωρίζουν ούτε την καταγωγή του επιθέτου τους. Ενώ το σύνολο των μεγαλυτέρων χωριών της Άνδρου σ΄αυτούς οφείλει την δημιουργία του.
Περνάμε δίπλα από όλα αυτά περπατώντας σε μεσαιωνικούς δρόμους και θαυμάζουμε εκκλησάκια ανίδεοι για την ταυτότητά τους, σαν ξένοι στον τόπο που γεννηθήκαμε.
Αυτά καταγράφονται και εξηγούνται στο βιβλίο του Νίκου Βασιλόπουλου που προχώρησε στην δεύτερη έκδοσή του με συμπλήρωση και ιδιαίτερη αναφορά στο Πάνω Κάστρο (Κοχύλου) για την μεσαιωνική είσοδό του, τα τείχη και τους πύργους του με παράλληλη προσέγγιση του γνωστού θρύλου του.
Γαύριο: Βιβλιοπωλείο «Λογάρι»
Χώρα: Βιβλιοπωλείο Τηνιακού-Γαρυφάλλου
Κόρθι: Βιβλιοπωλείο Δ. Αντωνέλλου
1 σχόλιο:
ΑΦΤΩ πρεπη να το διαβάσουν ορισμένα πρόσωπα που ψαχουν για κατι το καινουργιο .γιατ έχτισαν Ντουβαργια με πέτρες οχι με ξύλα που ειναι για ιπασια .
Δημοσίευση σχολίου