Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Φεστιβάλ Γέλιου: 100 χρόνια Μαξ Λίντερ

Τρίτη 21 Ιουλίου 2015 , 21:00 
«Εκατό χρόνια Μαξ Λίντερ»
Μαξ Λίντερ, ο άγνωστος κωμικός που λάτρευε ο Τσάρλι Τσάπλιν
Οι πιο ξεκαρδιστικές σκηνές του ιδιοφυούς κωμικού ξεδιπλώνονται σε 110 λεπτά, μέσα από μια επιλογή των περίφημων μικρού μήκους ταινιών του

Ο μάγος της κωμωδίας που ο Τσάρλι Τσάπλιν θεωρούσε δάσκαλό του, εμφανίστηκε σε περισσότερες από 400 ταινίες κατά τη διάρκεια του 1905-1925, οι περισσότερες εκ των οποίων ήταν κωμωδίες μικρού μήκους. 
Από αυτές, μόλις οι 212 έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα. 
Το 1914 o Λίντερ αμοιβόταν με 1 εκατ. φράγκα ετησίως, αστρονομικό ποσό για τα δεδομένα της εποχής του και συμπεριλαμβανόταν στους πιο ακριβοπληρωμένους καλλιτέχνες.
Η κινηματογραφική περσόνα που καθιέρωσε ο Λίντερ, ήταν αυτή του Γάλλου δανδή με τα κορακίσια μαλλιά, τα λαμπερά μάτια και τα κάτασπρα δόντια κάτω από το λεπτό μουστάκι του. Οι κινήσεις του είχαν την χάρη των Γάλλων και το κομψό ντύσιμό του, ημίψηλο καπέλο, μπαστούνι και φράκο με ριγέ παντελόνι, ολοκλήρωναν την εικόνα του λιμοκοντόρου με τη μελαγχολική αξιοπρέπεια. Ο ήρωάς του, ο «Μαξ», το alter ego του, ήταν αριστοκρατόπαιδο, λίγο μεθοκόπος, καλόψυχος, ζεμανφουτίστας, καυχησιάρης και αδιάφορος για το χρήμα. Μια ζωηρή, αέρινη παρουσία, ένας τζέντλεμαν, γεμάτος προθυμία που συνεχώς υποβάλλεται σε δεκάδες βασανιστήρια από τις ωραίες κυρίες.
Παίζουν οι: Μαξ Λίντερ, Vilma Banny, Kurt Kasznar, Lucy D’ Ordel, Georges Gorby, Maurice Chevalier. Η ταινία προβάλλεται από τη New Star.


Δεν υπάρχουν σχόλια: