Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Με χορηγία του Ιδρύματος Δ. & Λ. Μωραΐτη αναβαθμίζεται το Ναυτικό Μουσείο Άνδρου

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΑΛΛΙΑΣ, Ιδρυτής και ευεργέτης του Ναυτικού Μουσείου Άνδρου



Το κτίριο του  Ναυτικού Μουσείου το 1957, αριστερά, στην υποκατασκευή πλατεία του Αφανή Ναύτη
 Το κτίριο που στεγάζεται το Ναυτικό Μουσείο, δωρήθηκε από τον κ. Δημήτριο Ν. Ράλλια στο Δήμο Άνδρου το έτος 1957. Ήταν μια κατεστραμμένη και ερειπωμένη οικία, την οποία είχε αγοράσει  από την κα Ειρήνη  Αντωνίου Καρυστινάκη και ο κ. Καρυστινάκης την είχε αγοράσει από τον κ. Νικόλαο Κ. Εμπειρίκο.
Τα Εμπειρικαίικα στο Κάτω Κάστρο, προπολεμικά
Το έτος 1972 με προτροπή του Δημητρίου Ράλλια  ιδρύθηκε το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Άνδρου με την επωνυμία «Ναυτικό Μουσείο Άνδρου» έχοντας έδρα την πόλη της Άνδρου.
Τακτικοί πόροι ορίζονται ετήσιες εισφορές του Δήμου Άνδρου και της Λιμενικής Επιτροπής του νησιού ενώ το νομικό πρόσωπο διοικείται από πενταμελή επιτροπή αποτελούμενη από τον Δήμαρχο ως Πρόεδρο και τέσσερα μέλη με τετραετή θητεία μετά από εισήγηση του Δημάρχου Άνδρου και απόφαση του Νομάρχη Κυκλάδων  ως Προϊσταμένης Αρχής.


Τα σημαντικότερα από τα εκθέματά του είναι παλαιά ναυλοσύμφωνα, ασφαλιστήρια συμβόλαια, διάφορα ναυτικά ημερολόγια, όπου περιγράφεται η ζωή των Ανδρίων στα καράβια πριν από τον Αγώνα του 1821, λιθογραφίες ανδριώτικων πλοίων και των μετέπειτα πρώτων ατμοκίνητων φορτηγών πλοίων της Ελλάδος, επίσης εκτίθενται μακέτες, οι οποίες αρχίζουν από τις παλαιές σκούνες μέχρι τα σημερινά τεράστια δεξαμενόπλοια.


 Στην αρχική ταξινόμηση των εκθεμάτων, είχε προσφέρει τις γνώσεις του ο κ. Μαθιός Στυλιανίδης, γόνος Εμπειρίκων και το μουσείο  άρχισε να λειτουργεί το 1972 με χορηγό τον κ Ράλλια και πρώτη υπάλληλο την Ευαγγελία Ξυδάκη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στο μουσείο υπάρχουν και παραδοσιακές Ανδριώτικες στολές που  έγιναν με την φροντίδα, του Μανώλη Μαντζαβελάκη.
Την δεύτερη  χρονολογική ταξινόμηση των εκθεμάτων του Μουσείου έκανε,  ο αείμνηστος κ. Κωνσταντίνος Παντζόπουλος, πλοίαρχος Ε.Ν. το 1997.
Το Ναυτικό Μουσείο Άνδρου  συνέχισε να λειτουργεί με υπεύθυνο τον  κ. Νικόλαο Φακή συνταξιούχο μηχανικό του Ε.Ν..

Το 2012 μετά από πρόταση του Δημάρχου Άνδρου Γιάννη Γλυνού, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης ανέθεσε την σύνταξη μελέτης για την αναβάθμιση του Ναυτικό Μουσείο Άνδρου στην  δρ Αναστασία Φιλιππουπολίτη, λέκτορα Παιδαγωγικών και Μουσειακής Εκπαίδευσης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και στην  Ελένη Μπενέκη, ιστορικό ναυτιλιακής ιστορίας και προϊσταμένη Υπηρεσίας Έρευνας και Προβολής Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.


Η σημερινή Δημοτικής Αρχή αποφάσισε ν' αναβαθμίσει  το Ναυτικό Μουσείο Άνδρου  χάρη στην ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Δημητρίου & Λιλίκας Μωραΐτη προς το Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Άνδρου.
Συγκεκριμένα:

1) Ανατέθηκε στην συγγραφέα-ιστορικό κα. Δήμητρα Σαμίου το έργο «Συλλογή προφορικών μαρτυριών για την ανάδειξη της Ανδριακής ναυτοσύνης». Το έργο αυτό, που αποτελεί την πρώτη φάση της αναβάθμισης του Ναυτικού Μουσείου, συνίσταται στην συλλογή προφορικών μαρτυριών από ανθρώπους που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Άνδρο, οι οποίοι ασχολήθηκαν με ποικίλα επαγγέλματα σχετιζόμενα με την θάλασσα. Η καταγραφή τους  αποσκοπεί στην διεύρυνση των γνώσεών μας σχετικώς με τους τρόπους που ενεπλάκησαν οι κάτοικοι της νήσου Άνδρου στα θαλάσσια επαγγέλματα και την επίπτωση αυτών στην ιστορία τόσο του νησιού, όσο και της Ελλάδος γενικότερα.

2) Στην δεύτερη φάση του έργου θα πραγματοποιηθεί πλήρης καταγραφή και ταξινόμηση των αρχειακών πηγών της Ανδριακής ναυτικής ιστορίας.

3) Στην τρίτη και ιστοριογραφική φάση, θα αξιοποιηθεί το υλικό το οποίο έχει συγκεντρωθεί, με σκοπό την συγγραφή, από εξειδικευμένο επιστήμονα ιστορικό, ολοκληρωμένης μελέτης για την ναυτική ιστορία της Άνδρου, προσβλέποντας στην ανάδειξή της προς το ευρύτερο κοινό.

4) Τέλος, η τέταρτη και τελευταία φάση του έργου, αφορά στην αναβάθμιση του εκθεσιακού κομματιού του Ναυτικού Μουσείου, ώστε να αναδειχθούν τα ποικίλα τεκμήρια της Ανδριακής ναυτοσύνης, που υπάρχουν σήμερα αλλά και όσα δωρηθούν στο μέλλον.

"Το Δ.Σ του ΝΠΔΔ του Δήμου Άνδρου ευχαριστεί θερμά τόσο τον κ. Φίλιππο Μωραΐτη, όσο και τα μέλη του Δοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος."
Η Πρόεδρος του Δ.Σ.
Τσατσομοίρου Αθηνά


περισσότερες πληροφορίες :https://nmandrou.wordpress.com/mouseio/#_ednref6



4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν ΞΕΡΟ και. Πολα για το μουσείο αλλα ο παπους μου ο Νίκος σκοτώθηκε απω ΑΦΤΩ το κτίριο τα πίνανε και έπεσε στης πλακουρες ΘΖ ΝΥ

Ανώνυμος είπε...

nai me to opa foyntarise apo to balkoni

Ανώνυμος είπε...

Πολυ ωραια και αξιοσεβαστη η κινηση του ιδρυματος μωραιτη, το ναυτικο μουσειο αξιζει καλυτερης τυχης, και πρεπει να αναδειχτει σε σημαντικο πολο ελξης των επισκεπτων, διαφημιζοντας και προωθωντας την μεγαλη ναυτικη παραδοση του νησιου, η ανδρος εχει κατ'επαναληψη γραφτει ,διαθετει παρα πολλες ενναλακτικες μορφες τουρισμου που πρεπει ολες να τις αξιοποιησει στο επακρο , δεν ειναι μονο θαλασσα και παραλιες εχει και πολλα αλλα πραγματα να δειξει! Θα ηθελα να επισημανω ομως και το θεμα των εξωτερικων τοιχων του μουσειου , ισως θα επρεπε να γινει μια επισκευη και σε αυτο το κομματι, οποιος πηγαινει κατω στην ριβα το διαπιστωνει με την πρωτη ματια!

Δημητριος Ασλάνογλου είπε...

Καλησπέρα,
Πιστεύω ότι το μουσείο αυτό μπορεί να γίνει πόλος έλξης αν αναβαθμισθεί και αξιοποιηθεί σωστά. Έχει πολλά όμορφα κομμάτια μέσα και είμαι σίγουρος ότι με λίγη προσοχή και ανάλογη προβολή, μπορεί να δώσει όμορφη εντύπωση σε κάθε του επι σκέπτη.
Πάντως μεγάλη προχειρότητα διακρίνει την διαχείρησή του κι αυτό το έζησα από κοντά όταν δώρησα ένα Πλοίο Μοντέλο μου, για να τιμήσω την Μνήμη του Πατέρα μου και της Μητέρας μου. Αμφιβάλω αν υπάρχει καταχωρημένο στη λίστα των εκθεμάτων, γιατί κανείς δεν μου έδωσε κάποιο σημείωμα παραλαβής του. Βέβαια το πλοίο βρίσκεται στο Μουσείο μέσα σε γυάλα που φτιάχτηκε με δικά μου έξοδα, και εκτίθεται κανονικά με όλα τα υπόλοιπα όμορφα εκθέματα. Το πλοίο λέγεται 'VICTORY" και πάντα ελπίζω να βρίσκεται στη θέση του, γιατί το νοιώθω πολύ "εκτεθιμένο".