Σάββατο 2 Μαΐου 2015

2η μέρα προβολών βραβευμένων ταινιών Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης & μαζί κάτι από την Άνδρο





1) "Σπύρος Μεταξάς, 20χρόνια μαέστρος στην φιλαρμονική Άνδρου"

παραγωγή : 2015, διάρκεια 3,5 λεπτά  Μέσα από φωτογραφίες και ερασιτεχνικά φιλμάκια super  8, ο Σπύρος Μεταξάς

2) "Η αρχαιολόγος"

παραγωγή : 2015

σενάριο-σκηνοθεσία : Κίμωνας Τσακίρης

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης Κίμων Τσακίρης (Sugartown - Οι Γαμπροί), επιστρέφει με το νέο του ντοκιμαντέρ «Η Αρχαιολόγος» (The Archaeologist). Πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα ταινία τεκμηρίωσης γύρω από την προσπάθεια της αρχαιολόγου Γεωργίας  Καραμήτρου - Μεντεσίδη, να σώσει ό,τι μπορεί πριν χαθεί για πάντα στον βυθό μιας τεχνητής λίμνης στη Δυτική Μακεδονία.

Η Γεωργία Καραμήτρου, αρχαιολόγος που έχει αφιερώσει τη ζωή της στην προστασία του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, δίνει την τελευταία μάχη της καριέρας της. Έχει μερικούς μήνες μπροστά της για να σώσει ό,τι μπορεί από έναν μεγάλο αρχαιολογικό χώρο που θα χαθεί για πάντα στο βυθό μιας τεχνητής λίμνης. Στη προσπάθειά της αυτή, καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά από εμπόδια, να σταθεί δυνατή και να αναδείξει στο τέλος το νόημα της «προσωπικής ευθύνης» και τη σημασία να την αναλαμβάνεις.

trailer : https://www.youtube.com/watch?v=uuXY1cf2xrQ 


3) "Διώνη"

παραγωγή : 2014

σενάριο-σκηνοθεσία : Θάνος Ψυχογιός

 Ένα μουσικό ντοκιμαντέρ για την παράδοση και τη σχέση μας με αυτή. Η Διώνη, ένα νέο γυναικείο πολυφωνικό φωνητικό σχήμα, προσπαθεί, ταυτόχρονα, να διατηρήσει τα πολυφωνικά ηπειρώτικα ακούσματα που απέκτησε βιωματικά και να δημιουργήσει έναν πιο σύγχρονο και προσωπικό τρόπο έκφρασης.

4) "Παπόργιας"

παραγωγή : 2015

σενάριο-σκηνοθεσία : Στρατής Βογιατζής

 Oι καραβομαραγκοί τείνουν να εκλείψουν. Πολλοί παραδίδουν τα όπλα. Κάποιοι ακόμη μάχονται με νύχια και με δόντια, να κρατήσουν και να μεταδώσουν το πολύτιμο κληροδότημα. Ένας απ’ αυτούς είναι και ο Δημήτρης Μωράκης –με το παρατσούκλι Παπόριας– στη Χίο, που ασχολείται με την παραδοσιακή ξυλοναυπηγική εδώ και πάνω από 40 χρόνια. Ο Δημήτρης Μωράκης δουλεύει σκληρά, με συνέπεια και αφοσίωση, πατώντας γερά στην παράδοση και ταυτόχρονα υλοποιώντας νέες κατασκευαστικές ιδέες με την πείρα και την έμπνευση ενός γνήσιου δημιουργού. Ριζωμένη στην παράδοσή μας, χειροπιαστή ιστορία μιας ικανότητας χιλιάδων χρόνων αλλά και προοπτική πολύπλευρη, γεμάτη μυστικά, η παραδοσιακή ξυλοναυπηγική τέχνη πρέπει να διατηρηθεί και να διδαχτεί σε νέους ανθρώπους, επειδή η αρχέγονη συνομιλία του δέντρου και της θάλασσας με ενδιάμεσο τον άνθρωπο δεν πρέπει να εκλείψει.

 

trailer :https://vimeo.com/107530224 

Δεν υπάρχουν σχόλια: