Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Οι ενημερωτικές συναντήσεις του Δήμου Άνδρου και η σύσκεψη στο υπουργείο για την διαχείρηση των απορριμάτων




Με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών ολοκληρώθηκαν οι δυο πρώτες ενημερωτικές συναντήσεις που οργάνωσε ο Δήμος Άνδρου για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί.
-Ήταν η πρώτη φορά που διεξήχθη γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος μεταξύ της δημοτικής αρχής και των πολιτών της Άνδρου, για το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί εδώ και δεκαετίες και το οποίο καμία προηγούμενη δημοτική αρχή δεν τόλμησε όχι να επιλύσει, αλλά ούτε καν να συζητήσει.
-Η υφιστάμενη μελέτη, μετά την έγκρισή της από το Δημοτικό Συμβούλιο της 11ης Μαρτίου, στάλθηκε ΑΜΕΣΩΣ στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου να γνωμοδοτήσουν σε συγκεκριμένα ερωτήματα. Δυστυχώς, ακόμη δεν έχει έρθει η απάντηση. Όπως δεν έχει εγκριθεί ακόμη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η μελέτη αποκατάστασης του παλιού ΧΑΔΑ, παρότι έχει υποβληθεί από τον Δήμο πριν τέσσερις μήνες!
-Για μια ακόμη φορά τονίζουμε (επειδή κάποιοι το ξεχνούν...) ότι η παρούσα δημοτική αρχή έχει τη βούληση να λύσει το θέμα, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος. Συνεπώς αν απορριφθεί, για οποιονδήποτε λόγο, η 1η θέση στη βαθμολογία η μελέτη θα προχωρήσει για τη 2η, για την 3η κ.ο.κ. Αυτό είναι ξεκάθαρο κι ας το αποσιωπούν σκόπιμα κάποιοι.
-Στις ενημερωτικές συναντήσεις προβλήθηκε υλικό από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ  στη Σύρο κι έγινε εκτενέστατη αναφορά από υπεύθυνους του Δήμου Σύρου στο πώς λειτουργεί ένας σύγχρονος ΧΥΤΑ.


-Στις ίδιες συναντήσεις παρουσιάστηκαν τα πλεονεκτήματα της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης, στο πλαίσιο ενός σχεδίου ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, το οποίο ο Δήμος έχει εκπονήσει. Τόσο η ανακύκλωση όσο και η κομποστοποίηση θα εντατικοποιηθούν και είναι θέματα πρώτης προτεραιότητας για το Δήμο και το ίδιο θα πρέπει να είναι για τους κατοίκους, τους φορείς, τα ΜΜΕ.


Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 29 Απριλίου 2015, σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών με θέμα την εξεύρεση άμεσης λύσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων στα νησιά που δεν έχουν ΧΥΤΥ, καθώς από τις 2 Ιουνίου η Ελλάδα καλείται να πληρώνει πρόστιμα ύψους χιλιάδων ευρώ καθημερινά στην ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιτίας της συνεχιζόμενης ανεξέλεγκτης λειτουργίας ΧΑΔΑ σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Τον Δήμο Άνδρου εκπροσώπησε ο δήμαρχος, Θεοδόσης Σουσούδης, ο οποίος –στην παρέμβασή του- αναφέρθηκε στο ιστορικό του προβλήματος, καθώς και στις λύσεις που έχουν δρομολογηθεί από τη νέα δημοτική αρχή. Ζήτησε επίσπευση των διαδικασιών από τα συναρμόσια υπουργεία και την αποκεντρωμένη διοίκηση, προκειμένου ο Δήμος να προχωρήσει στη χωροθέτηση ΧΥΤΥ. Επίσης, ζήτησε να εγκριθεί άμεσα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η μελέτη αποκατάστασης του ΧΑΔΑ στη Σταυροπέδα, η οποία έχει κατατεθεί στο ΚΑΣ προς έγκριση εδώ και τέσσερις μήνες.
Οι αποφάσεις που πάρθηκαν ήταν οι εξής:
-Τρόποι εξεύρεσης μεταφοράς, δια θαλάσσης, των απορριμμάτων από τα νησιά που δεν διαθέτουν ΧΥΤΥ σε εκείνα που έχουν. Η συγκεκριμένη λύση είναι προσωρινή, αφορά το μεταβατικό στάδιο και στο πλαίσιο των κινήσεων για να αποφευχθούν τα πρόστιμα «τα οποία η χώρα δεν αντέχει να πληρώσει», όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός κ. Νίκος Βούτσης.
-Εκπόνηση, μέσα σε χρονικό διάστημα 1,5 μήνα και με τη συνεργασία των Δήμων και της Περιφέρειας, σχεδίου δράσης για μια ολοκληρωμένη ενδιάμεση μεταβατική λύση μέχρι τη λειτουργία ΧΥΤΥ στα νησιά που δεν έχουν.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΝΔΡΟΥ
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ 
ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ Ι. ΣΟΥΣΟΥΔΗΣ


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σε ΑΦΤΩ το θέμα πάμε μια χαρα ενα μεγαλο μπραβο στον δημαρχο .ΤΩΡΑ ΕΧΟΜΕ ΤΗΣ ΚΛΟΠΕΣ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΜΕ ΜΕ ΑΦΤΩ ΤΟ ΖΗΤΙΜΑ .???εχουν ανοίξει πολλα σπιτια ολλη πρεπει να ΡΙΞΟΜΕ την προσοχή μας σε ΑΦΤΩ το καυτό θέμα ΘΖ ΝΥ