Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Δύο ξαδέλφια από την Γαλλία ανακαλύπτουν ότι έχουν γιαγιά Αψηλιανή

η γιαγιά Sophie Trigonis



άκρη αριστερά ο Patrick με τη σύζυγό του Sylvie,
άκρη δεξιά η Martine με τον συζυγό της François
Το  καλοκαίρι του 2014, δύο ξαδέλφια από την Γαλλία, ο  Patrick   και η   Martine , ήρθαν στην Άνδρο με σκοπό να βρούν  τις  ρίζες της γιαγιά τους.

το πιστοποιητικό του γάμου της γιαγιάς
 Μαζί τους είχαν μία φωτογραφία της γιαγιάς  και το πιστοποιητικό του γάμου της  που έγραφε ότι  ο Maurice Charles Grandin παντρεύτηκε το 1924 στην Πόλη την Sophie Trigonis που γεννήθηκε 16 Αυγούστου 1897 στα  Lamira της  Andros, ήξεραν βεβαίως και ότι ο παππούς τους Maurice ήταν γάλλος αεροπόρος και υπηρετούσε στην Τουρκία, την γιαγιά Sophie τη γνώρισε στη Πόλη και ότι  με μετάθεση έφυγαν και εγκαταστάθηκαν στη Συρία όπου απέκτησαν 3 παιδιά, την Οlga, που σήμερα είναι 84 χρονών και είναι η μάνα του Patrick , τον Peter που πέθανε το 2000 και τον Michel  που σκοτώθηκε το 1956 σε αεροπορικό δυστύχημα και που είναι ο πατέρας της  Martine.

Ξέρουν ακόμα ότι η γιαγιά Sophie Trigonis πεθαίνει ξαφνικά ,το 1935, στη Συρία και ότι ο παππούς απαρηγόρητος ξαναπαντρεύεται και η νέα σύζυγος εξαφανίζει κάθε τι που θυμίζει τη συγχωρεμένη και μαζί  σκίζει όλες τις φωτογραφίες της.
Τα παιδιά φεύγουν για Γαλλία, αραιώνουν τις μεταξύ τους επαφές , φτιάχνουν τις οικογένειές τους και τώρα πια τα παιδιά τους  και οι ίδιοι με εγγόνια πια,  αποφασίζουν να βρουν τις ρίζες της γιαγιά τους.
Το ταφείο των Λαμύρων
 Στην Άνδρο τώρα, όταν φτάνουν, μένουν στα Γιάλια και αρχίζουν το περπάτημα  και το ψάξιμο,  βρίσκουν τα Λάμυρα, πηγαίνουν στο νεκροταφείο των Λαμύρων και με γνώσεις ρώσικου αλφάβητου από ένα φίλο Ρώσο που έχει  ο  άνδρας της Martine αρχίζουν να ψάχνουν ένα- ένα τάφο  για το όνομα Τριγώνης αλλά δεν το βρίσκουν πουθενά.

 Απογοητευμένοι συνεχίζουν το πέτρινο μονοπάτι και φτάνουν στο ταφείο του Μεσαθουρίου και εκεί  στον τελευταίο  τάφο διαβάζουν,  Μιχάλης  Τριγώνης 1944- 2010.
Το ταφείο του Μεσαθουρίου
Την επόμενη μέρα η γαλλοαναθρεμένη σπιτονοικοκυρά τους τους λέει να πάνε και στην Καΐρειο βιβλιοθήκη και εκεί η κα Δάμπαση που την μπέρδεψαν και την φωνάζουν πλέον  ambassadrice, ήξερε την οικογένεια Τριγώνη και έκανε κάτι πολύ απλό, άνοιξε τον τηλεφωνικό θάλαμο και σε λίγη ώρα οι γάλλοι συναντούν, μέσα στην βιβλιοθήκη, τα μικρανήψια τους Μαριάννα και Νίκο!
Στη Καΐρειο Βιβλιοθήκη
Εδώ μαθαίνουν ότι η γιαγιά Sophie είναι η Σοφία Τριγώνη, κόρη της Κατίνας Μέλη και του αγγειοπλάστη Μιχάλη Τριγώνη που είχε τσουκαλάδικο με τον αδελφό του Κωνσταντίνο, ακριβώς κάτω από τη ταβέρνα του Μποζάκη και όπως συνηθιζόταν τότε η κόρη Σοφία εξαναγκάστηκε να πάρει από τη Χώρα το ποστάλι,  να πάει  στην Πόλη να δουλέψει, ενώ  τα άλλα τους παιδιά, Λασκαρώ και Νίκος έμειναν και παντρεύτηκαν στην Άνδρο.
Ένα πράγμα δεν ξεκαθάρισαν όμως  οι Έλληνες και οι Γάλλοι, αν  η αιτία που έφυγε  η τότε 22χρονη Σοφία ήταν αυτό που ένας άλλος έγγονας του Μιχάλη Τριγώνη, Μιχάλης Τριγώνης και αυτός, είχε πει προ ετών στον  Γιώργο Σπέη,  ότι το 1919 πέθαναν από άγνωστη αιτία τα δύο αδέλφια αγγειοπλάστες και  σταμάτησε να λειτουργεί το σκαλαριό.
η σημερινή κατοικία ήταν παλιά το σκαλαριό του Μιχάλη και του Κωνσταντίνου Τριγώνη  
Λίγο πριν φύγουν οι Γάλλοι από την Άνδρο, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και τους υπόλοιπους συγγενείς στη ταβέρνα του Μποζάκη, δίνοντας την υπόσχεσή τους ότι θα έρθουν και το φετινό καλοκαίρι όχι μόνο  για περισσότερες πληροφορίες και γνωριμίες αλλά και γιατί τους αρέσει η Άνδρος με τα μονοπάτια της.
Στου Μποζάκη την αμηχανία σπάει με κρασί η Αντωνία Τριγώνη που το κερνάει αβέρτα
Το ελληνογαλλικό αίμα νερό δε γίνεται!


Προφορικές διηγήσεις  Λίας, Αντωνίας, Μαριάννας,  Patrick   και   Martine
στοιχεία και από το βιβλίο του Γιώργου Σπέη "Οι Σιφνιοί της Άνδρου"
 έκδοση Καϊρείου Βιβλιοθήκης
φωτογραφίες : Μαριάννας , Patrick, Vanglouk

Δεν υπάρχουν σχόλια: