Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Άρη Μαργέτη - Λαθρεπιβάτης Ονείρων


Στη δεύτερη ποιητική συλλογή του, ο Άρης Μαργέτης μας κατακλύζει άλλη μία φορά με μεγαλοπρεπείς εικόνες, οι οποίες μας παρασύρουν, πότε σε ονειρικές διαδρομές, πότε σε βαθιές αναδρομές στο παρελθόν που ξεσηκώνουν τον αναγνώστη, δημιουργώντας έντονα συναισθήματα και δυνατές συγκινήσεις.
Το νέο στοιχείο, όμως, που φέρει η παρούσα συλλογή είναι μία ψυχαναλυτική προσέγγιση. Πράγματι, είτε οι συνειδητές, είτε οι υποσυνείδητες υπαρξιακές ανησυχίες, σχετικά με τη φθίνουσα εξέλιξη του δέντρου της ανθρώπινης ζωής μέχρι τον αναπόφευκτο προορισμό, εκδηλώνονται παραστατικά. Το βλέμμα του σκηνοθέτη μας ταξιδεύει στα συγκλονιστικά αποσπάσματα μίας ταινίας ψυχολογικού περιεχομένου με μεταφυσικές προεκτάσεις, ενώ η αυτογνωσία εκφράζεται με χιούμορ και αυτοσαρκασμό.
Εντούτοις, το νόημα της ζωής βρίσκεται στις απλές χαρές, στην ανθρώπινη επαφή, στη συντροφικότητα, στη μαγεία της μουσικής, στις ομορφιές της φύσης, κυρίως στο θαλασσινό τοπίο του Ανδριώτη ποιητή.
Μόνο τα αληθινά αισθήματα, η απόδραση στο όνειρο και η σφραγίδα της τέχνης έχουν την ιδιότητα να νικήσουν την απογοήτευση των εσωτερικών συγκρούσεων και των τελικών συμβιβασμών και να μεταβιβαστούν στην αιωνιότητα.
Κατά συνέπεια, όσον αφορά το δίπτυχο του FREUD, διαπιστώνουμε ότι στην ψυχή του ποιητή, ο «Έρως» υπερβαίνει τον «Θάνατο».

Ειρήνη Ζαχαροπούλου Φιλόλογος

Φύλακας Άγγελος

Ναι ήμουν εκεί όταν έκλαιγες στο σκοτάδι Ήμουν εκεί όταν σε πήρε ο πόνος αγκαλιά το βράδυ

Ήμουν εκεί και στη χαρά, στην αγωνία, στο καρδιοχτύπι σου

Ήμουν σε κάθε ανακάλυψη χαρούμενη ή οδυνηρή Μέτρησα τις χαρές σου πόνεσα στις λύπες

Δεν με είδες, δεν με άκουσες, όμως κάποιες στιγμές με αισθάνθηκες

Ναι ήμουν εκεί και θα είμαι πάντα, σιωπηλός και αόρατος

Έτσι είναι οι άγγελοι δεν τους βλέπεις δεν τους ακούς μόνο κάποιες φορές τους διαισθάνεσαι
Βιογραφικό συγγραφέα
Ο Άρης Μαργέτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Άνδρο, όπου τελείωσε το Εμπειρίκειο Ναυτικό Λύκειο Άνδρου.
Αν και κατάγεται από ναυτική οικογένεια, ο ίδιος δεν έγινε ναυτικός αλλά δεν ξέφυγε τελείως από τη θάλασσα, αφού εργάστηκε σε ναυτιλιακές εταιρείες, κυρίως στην Eletson Corporation.
Η ποίηση ήρθε στη ζωή του από τη σύγκρουση της πρακτικότητας του εργασιακού του χώρου με τον ευαίσθητο και ανήσυχο εσωτερικό του χώρο.
Άρχισε να γράφει ποιήματα από το 1983 αλλά η πρώτη ποιητική συλλογή του «Ταξίδι σε αχαρτογράφητα νερά» εκδόθηκε το 2014.

Το βιβλίο «Λαθρεπιβάτης ονείρων» αποτελεί τη δεύτερη ποιητική συλλογή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: