Ένα νέο θέατρο, ένα νέο φεστιβάλ. Δυο γεγονότα μεγάλα στην Ελλάδα της ύφεσης, με κοινή έδρα: την Άνδρο. Νησί ταυτισμένο με τη διεθνή εικαστική σκηνή, από φέτος η Άνδρος μπαίνει δυναμικά στον θερινό πολιτιστικό χάρτη της χώρας, χάρη σε μια ανοιχτή υπερσύγχρονη σκηνή 900 θέσεων, που «φώλιασε» στην καρδιά του παραδοσιακού οικισμού της Χώρας και θα φιλοξενήσει τον Αύγουστο το 1o Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου, με παραστάσεις αρχαίου δράματος από την Επίδαυρο («Τρωάδες» από το Εθνικό Θέατρο και «Αχαρνής» σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα) και συναυλίες σημαντικών Ελλήνων τραγουδιστών (Δήμητρα Γαλάνη, Φίλιππος Πλιάτσικας κ.ά.), παράλληλα με τις εμφανίσεις διακεκριμένων καλλιτεχνών από την Άνδρο (Kατερίνα Πολέμη) και ντόπιων σχημάτων.
Ο νέος πολιτιστικός θεσμός έχει επικεφαλής του ως καλλιτεχνικό διευθυντή τον βραβευμένο Έλληνα σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη. "Παρόλο που κάθε καλοκαίρι το νησί φιλοξενεί σημαντικές εκδηλώσεις τέχνης, στο Μουσείο Γουλανδρή και στο Μουσείο Κυδωνιέως, το νέο υπαίθριο θέατρο που δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του Ανδριώτη ευεργέτη Αλκιβιάδη Τάττου, εξασφαλίζει τη δημιουργία και τη συνέχεια στο νέο θεσμό", τονίζει ο σκηνοθέτης.
"Φέτος προλαβαίνουμε –προσθέτει– να γιορτάσουμε τα εγκαίνιά του με τέσσερις σημαντικές εκδηλώσεις –δυο επιδαυρικές θεατρικές παραγωγές και δυο εμφανίσεις σημαντικών εκφραστών της ελληνικής μουσικής".
"Φιλοδοξία του νέου θεσμού είναι", υπογραμμίζει ο Παντελής Βούλγαρης, "να φιλοξενεί κάθε χρόνο εκδηλώσεις τέχνης δίνοντας την ευκαιρία στους Ανδριώτες –κι όχι μόνο– να χαρούν Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Δοκιμασμένους στην τέχνη αλλά και νεότερους. Φυσικά, ο χώρος θα διατεθεί και στους ίδιους τους Ανδριώτες και στην τέχνη τους.
Στα θεατρικά σχήματα που χρόνια προσφέρουν ποιοτικές παραστάσεις, στη Φιλαρμονική των Νέων και στη Χορωδία.
Εύχομαι η φετινή χρονιά να είναι σημαντική και επίσης να μας δώσει την ευκαιρία να σκεφτούμε τα καλύτερα για τα επόμενα χρόνια".
Το θέατρο, ένα αίτημα δεκαετιών για το νησί, αποτελεί το όραμα και το έργο του Ανδριώτη Αλκιβιάδη Τάττου. "Το όνειρό μου, υπογραμμίζει, είναι να ακούγεται η Άνδρος ως ο τόπος ενός Φεστιβάλ. Όπως είναι η Θεσσαλονίκη κι η Καλαμάτα".
Η ανοικτή σκηνή είναι ένα έργο που σέβεται το φυσικό τοπίο, παραπέμπει στον κανόνα των κλασικών σκηνών και συνιστά μία από τις πιο τολμηρές παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο της Άνδρου μεταπολεμικά.
Το θέατρο βρίσκεται σε "στρατηγική" θέση, με πανοραμική θέα προς το Νότο. Χτίστηκε με την πέτρα-ταυτότητα του νησιού, την ξερολιθιά, και την τεχνική των ντόπιων μαστόρων, επάνω στη φυσική κλίση του εδάφους, δημιουργώντας ένα πέταλο 40 μέτρων. Διαθέτει τέσσερα διαζώματα, έντεκα σειρές κερκίδων, δύο εισόδους, τέσσερις εξόδους και σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό, με καμαρίνια και βοηθητικούς χώρους για το κοινό. Η νέα σκηνή διαθέτει κυλικείο, πρόσβαση για ΑΜΕΑ και γειτνιάζει με τα δυο κεντρικά parking του οικισμού. Το σχεδιασμό της υπογράφουν οι αρχιτέκτονες Κυριακή Κονδυλάτου και Κωνσταντίνος Λούκος. Όπως υπογραμμίζουν: "Η ιδέα ήταν να ενσωματωθεί στο φυσικό τοπίο, χωρίς να αλλοιώνει τη φυσιογνωμία, όπως συνέβαινε και στα αρχαία θέατρα. Στόχος μας είναι δηλαδή όσοι αντικρίζουν τη σκηνή να λένε: το θέατρο αυτό βρισκόταν πάντα σε αυτή τη θέση".
Η μελέτη, που εκπόνησε το 2004 ο χορηγός, δεν περιορίζεται στην ανοιχτή σκηνή. Αφορά επίσης τη δημιουργία Κέντρου Πολιτισμού και Εκπαίδευσης, ένα αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα εντός του παραδοσιακού οικισμού της Χώρας, δίπλα από το διατηρητέο νεοκλασικό Δημαρχιακό Μέγαρο, σε έκταση 4,5 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας του Δήμου Άνδρου. Όταν ολοκληρωθεί το έργο θα διαθέτει, δίπλα στην ανοικτή σκηνή, κλειστό πολυκέντρο 350 θέσεων, κλειστό θέατρο, φουαγιέ για εκδηλώσεις και ειδικά διαμορφωμένους υπαίθριους χώρους.
Το πρόγραμμα του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου, που από το 2016 θα φιλοξενεί και μετακλήσεις από το εξωτερικό, θα ξεκινήσει την
1η Αυγούστου με συναυλία των Φίλιππου Πλιάτσικα - Γιάννη Μηλιώκα.
Στις 12 Αυγούστου θα παρουσιαστούν οι "Τρωάδες" του Ευριπίδη, από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, με τους Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (Εκάβη), Μαρία Κίτσου (Ανδρομάχη), Κόρα Καρβούνη (Κασσάνδρα), Νίκο Ψαρρά (Ταλθίβιος) κ.ά. Η παράσταση θα ανοίξει τα φετινά Επιδαύρια στις 3 και 4 Αυγούστου.
Στις 17 Αυγούστου τη "σκυτάλη" θα πάρουν οι "Αχαρνής" του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία και απόδοση Γιάννη Κακλέα, με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη , τον Άρη Σερβετάλη και τον Φάνη Μουρατίδη.
Στις 20 Αυγούστου η Κατερίνα Πολέμη θα παρουσιάσει με το συγκρότημά της δικές της επιτυχίες καθώς και τραγούδια από τον κινηματογράφο.
Στις 25 Αυγούστου, τέλος, η Δήμητρα Γαλάνη θα διατρέξει ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας του ελληνικού τραγουδιού μαζί με το κουαρτέτο Chronos.
* Συνέντευξη τύπου για το νέο θέατρο και το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου, παρουσία του καλλιτεχνικού διευθυντή Παντελή Βούλγαρη, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 22 Ιουνίου, στις 12 το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο Saint George Lecabettus, στην Αθήνα.
Για περισσότερες πληροφορίες: Ιωάννα Κλεφτόγιαννη, τηλ. 6977034999.
6 σχόλια:
'Ενα μεγάλο έργο πνοής και πολιτισμού που έλειπε από την ' Ανδρο που θα πρέπει να συμπληρωθεί με την κατασκευή του πολυκέντρου. ' Ενα μεγάλο μπράβο στον εμπνευστή και χρηματοδότη του έργου.
Η Ελλάδα και η Άνδρος έχουν να περηφανεύονται για τα σπουδαία έργα ευεργετών, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής δυσπραγίας. Είμαστε τυχεροί και ευτυχείς που οικονομικά εύρωστοι συμπατριώτες μας προσφέρουν στην Άνδρο μας και τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και το υπαίθριο Θέατρο.
Το φεστιβάλ έχει κάθε λόγο να πετύχει, εχει τον θαυμάσιο χώρο, το καλύτερο Διευθυντή, τον κόσμο που το αποζητούσε εδώ και χρόνια, καθώς οι μεμονωμένες εκδηλώσεις δεν μπόρεσαν να αποδώσουν καλλιτεχνικά και τουριστικά.
Καλή επιτυχία σε όλους, καλή επιτυχία στην Άνδρο!
Ενα μεγαλο μπραβο ανεβαινει το νησι μας
Ενα μεγαλο μπραβο στον ευεργέτη αυτού του σπουδαίο εργο .Αλλα έχουμε ενα Μεγαλο πρόβλημα που θα Παρκάρουν όλα αυτα τα αυτοκινητα.ειναι ωραία να κοιτάμε την ωραία εικόνα .ΑΛΛΑ. .θζ Α'ος
Μπράβο στο δημιουργό, χρηματοδότη εμπνευστή και ευεργέτη ,αυτού του υπαίθριου θεάτρου, στην γενέτειρα του Άνδρο, Αλκιβιάδη Τάττο .Συγχαρητήρια για τον σχεδιασμό στου αρχιτέκτονες Κυριακή Κονδυλωτού και στον Κωνσταντίνο Λουκά που έδεσαν το κολοσσιαίο αυτό έργο με το φυσικό τοπίο του χώρου που τοποθετήθηκε.
Σπουδαίο έργο διαχρονικώς.
Οι μεγάλοι όμως ευεργέτες του νησιού, οι Εμπειρικαίοι έφιαχναν και έργα που ανακούφιζαν τον πόνο και την ταλαιπωρία των συμπατριωτών μας, όπως το Κ.Υ , το γηροκομείο κ.α.
Στο επόμενο βήμα περιμένουμε από τους ευεργέτες της Ανδρου -όπως ο κ. Τάττος εν προκειμένω- να δημιουργήσουν και τη μονάδα τεχνητού νεφρού (με όσες δυσκολίες υπάρχουν, είναι αλήθεια), ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία πολλών ανδριωτών.
Δημοσίευση σχολίου