Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Για το σφαγείο της Άνδρου

             
 Η ανακοίνωση του Επάρχου Άνδρου για το κλείσιμο του σφαγείου                    

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΔΡΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΑΡΧΟΥ
               Άνδρος, 8.10.2014

Από την 15η Σεπτεμβρίου 2014 έκλεισαν, ύστερα από τη μη ανανέωση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου της προσωρινής άδειας λειτουργίας, τα σφαγεία της Άνδρου και έως ότου δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα της διάθεσης των ζωικών υποπροϊόντων.
Συγκεκριμένα την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Άνδρου σύσκεψη του Επάρχου Άνδρου κ. Δημήτρη Λοτσάρη, της Αντιδημάρχου Δήμου Άνδρου κ. Μαρίας Μαμάη και του Κτηνιάτρου κ. Γεώργιου Λιάκου, με αντικείμενο συζήτησης την επικείμενη ανάκληση λειτουργίας των σφαγείων λόγω μη ορθού τρόπου διάθεσης των ζωικών υποπροϊόντων. Για την επίλυση του ζητήματος προτάθηκαν οι ακόλουθες λύσεις, ήτοι:
Α. Σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία για την απομάκρυνση και επεξεργασία των
     αποβλήτων σφαγής και των προϊόντων υψηλού κινδύνου ή
Β. Εγκατάσταση καυστήρα για την αποτέφρωση των ζωικών υποπροϊόντων.
Καθ΄ύλην αρμόδιος φορέας σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 75, του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, ν. 3463/2006 (ΦΕΚ Α΄ 114), για την ίδρυση και λειτουργία σφαγείων … είναι ο Δήμος, ως εκ τούτου συνάγεται ότι έγκειται στην αρμοδιότητα του Δήμου Άνδρου η επιλογή του τρόπου επίλυσης του προβλήματος και η αποκατάσταση της λειτουργίας των Σφαγείων νήσου Άνδρου.

                                                                                  Ο ΕΠΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΟΥ
                                                                                   ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΟΤΣΑΡΗΣ

και η απάντηση του Δήμου Άνδρου

Το πρόβλημα με τα σφαγεία   και το όψιμο «ενδιαφέρον» του Επάρχου Άνδρου

Με μια ξαφνική απόφασή της και χωρίς καμία απολύτως προειδοποίηση, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ανέστειλε τη λειτουργία του υφιστάμενου σφαγείου της Άνδρου, στο Γαύριο, δημιουργώντας νέα προβλήματα στο νησί.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο Δήμος Άνδρου οφείλει να ενημερώσει υπεύθυνα τους κτηνοτρόφους, αλλά και τους κατοίκους του νησιού μας, τα εξής:

1) Από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων μας φροντίσαμε για την άριστη διευθέτηση των ζωικών υποπροϊόντων (σφάγια). Αποφασίστηκε η αγορά ειδικού ψυγείου χωρητικότητος 3,2 τόνων για την διατήρηση των σφάγιων και κατόπιν η μεταφορά τους στην Αθήνα.
Ανάλογο ενδιαφέρον και σχεδιασμός δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν.
2) Είμαστε σε καθημερινή επικοινωνία με τον κτηνίατρο για λύσεις και βελτιώσεις στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις.
3) Προετοιμάζουμε την οριστική λύση στο πρόβλημα με την κατασκευή νέων σφαγείων, που άλλωστε αποτελεί και προεκλογική μας δέσμευση.

Είναι λογικό, λοιπόν, να αναρωτιόμαστε:

1) Γιατί ξαφνικά το Επαρχείο Άνδρου και η Περιφέρεια «ανακάλυψαν» ΤΩΡΑ ένα θέμα, που υπάρχει αρκετά χρόνια;
2) Γιατί δεν έδωσε ελάχιστη παράταση χρόνου η Περιφέρεια στη νέα δημοτική αρχή που ανέλαβε τα καθήκοντά της πριν σαράντα μόλις ημέρες;
3) Γιατί ενώ υπήρχε «συνεννόηση» για δίμηνη παράταση λειτουργίας, προκειμένου να δοθεί λύση, ξαφνικά αθετείται αυτή η υπόσχεση;

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η στάση του κυρίου Επάρχου Άνδρου, ο οποίος αντί να συνεργαστεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος εξυπηρετώντας τους Ανδριώτες που τον τίμησαν με την ψήφο τους, προτίμησε να εκδώσει ένα ετεροχρονισμένο δελτίο τύπου «κουνώντας το δάχτυλο» και κάνοντας φτηνή αντιπολίτευση στο Δήμο. ΞΕΧΝΩΝΤΑΣ, βεβαίως, να αναφέρει τι ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ εκείνος ως περιφερειακός σύμβουλος, για το μεγάλο πρόβλημα των σφαγείων της Άνδρου.
Δυστυχώς, ή μάλλον ευτυχώς, αγαπητέ κ. Έπαρχε, τα προβλήματα δεν λύνονται με δελτία τύπου που τονίζουν τα άρθρα του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, αλλά με σκληρή και καθημερινή δουλειά.

Όσον αφορά τον Δήμο Άνδρου:
1) Γνωρίζουμε τις αρμοδιότητες μας και δεν χρειαζόμαστε υποδείξεις επ’ αυτού από ΚΑΝΕΝΑΝ.
2) Θα σας παρακαλούσαμε θερμά να προωθήσετε τα δικά σας θέματα, όπως τα μισοτελειωμένα και επικίνδυνα λιμάνια του Νησιού, το επικίνδυνο επαρχιακό δίκτυο, τα ρέματα της Άνδρου και τόσα άλλα.
Τα προβλήματα λύνονται με κοινή προσπάθεια και διάθεση για συνεργασία, με αποκλειστικό γνώμονα το καλό του Νησιού. Δεν λύνονται ούτε με υπεκφυγές, ούτε με αντιπολιτευτικά δελτία τύπου.

Το νέο δημοτικό συμβούλιο και ο Δήμαρχος, δεσμευόμαστε ότι θα λύσουμε το ζήτημα της διαχείρισης των υποπροϊόντων του σφαγείου, όπως το έχουμε δρομολογήσει από την πρώτη κιόλας στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μας.

Στο μεταξύ οι ταλαιπωρημένοι Ανδριώτες κτηνοτρόφοι σας «ευχαριστούν θερμά».

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ας επανέλθω σε ΑΦΤΩ το θέμα είχα γράψει για ΑΦΤΩ το θέμα .Ειρθε νομιζω οι ώρα να κάνουν ΕΝΑ σφαγιο με το δήμο ΜΑΖΗ που θα φέρει μεγαλύτερες τιμές στην τσέπη τους. ΑΛΙΟΣ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΠΑΜΕ ΠΙΣΩ ΚΕ ΝΑ ΣΦΑΖΗ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ.ΧΟΡΗΣ ΝΑ ΞΕΡΟΜΕ ΤΙ ΤΡΟΜΕ. ΘΖ ΝΥ

Ανώνυμος είπε...

Παναγία μου ρε πατριώτη δολοφόνησες την Ελληνική γλώσσα τελείως.Θέλουν μετάφραση τα σχόλια σου.....

Ανώνυμος είπε...

Κε θα παρακαλέσω ολους τους μορφωμένους μην διαβάζουν τα σχόλια μου. ΘΖ ΝΥ

Ανώνυμος είπε...

Αμ ετσι ειναι ουδεις πιο αχαρηστος εκ του ευεργετηθεντος. οταν αυτο το παλικαρακι το αφηνανε καποιοι και μοιραζε φυλλαδια προεκλογικως στις ομιλιες και στην ανδρο και στην αθηνα , ηταν καλα , στερνη μου γνωση να σε ειχα πρωτα , τωρα βλεπουν την αχαριστια σε ολο της το μεγαλειο , και βεβαια τα ψηφαλακια τα πηρε απο τους ανδριωτες στην συντριπτικη τους πλειοψηφια πλην καποιων ,εμου συμπεριλαμβανομενων που δεν καναμε τετοια επιλογη , τωρα κυριοι και κυριες οπως στρωσατε θα κοιμηθητε , ετσι λεει ο σοφος λαος, με τις υγειες μας , ελπιζω και ευχομαι το θεμα αμεσα να λυθει απο τον δημο μας , γιατι ειναι θεμα δημοσιας υγειας πανω και πρωτα απο ολα τα αλλα!! Και αλλη φορα να προσεχετε ποιους βοηθατε και με ποιους συναλλασεστε , αυτος ο κυριος τρομαρα του , απο που καταγετε ;;; ισως την αλλη φορα να πρεπει να τον παρουν με τις σαπιες ντοματες οι ανδριωτες και να ριξουν μαυρο και σε αυτον και στον ανεκδιηγητο αρχηγο του!!

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με τον προλαλήσαντα...Απλώς επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά το προσωνύμιο των Ανδριωτών :)

Ανώνυμος είπε...

Βλέπω πως ο δήμαρχος .ενα καλο βήμα στο θέμα τον Σφαγιον. Καλο κε ΑΦΤΩ .να δούμε κε στα υπόλοιπα Καφτα θέματα.οπως με της φωτιές. 6 μήνες περνούν γριγιρα μην τα κάνουμε !!!θζ ny

Ανώνυμος είπε...

Ειδαμε και αυτους που εγραφαν ωραια και εβγαζαν τους ωραιους λογους με τα πολλα πτυχια που μας εφτασαν.... να μην μπορουμε να ζησουμε να πληρωσουμε τα χαρατσια που τα βαφτησανε ΕΝΦΙΑ , τους βαναυσους φορους και να μην υπαρχει μια δουλεια που να μπορει καποιος με αξιοπρεπεια να ζησει εκτος αυτων κατασπαταλησαν.... ολα τα χρηματα υπηρχαν στα αποθεματικα των ασφαλ. ταμειων και σε ολα τα ταμεια του κρατους και μας εκαναν να ειμαστε χωρις ελπιδα και με ενα μνημονιο που δεν διαβασαν... και χωρησαν τον λαο σε βολεμενουν στο δημοσιο και στους δημους και στα σωματα ασφαλειας ,που ακομη και αν τους εκοψαν μισθους ζουν με μια αξιοπρεπεια ..που ηταν αυτοι που τους εβγαζαν ξανα και ξανα και σε εναν αλλο κοσμο που δουλευει χωρις να ξερει αν θα πληρωθει η θα του φτασουν να φαει και με αλλους που εχουν μαγαζια και καθε μερα χρεωνονται παρα πανω και τους βαζουν φορους χωρις να εχουν κερδος και μελον κανενα.

Ανώνυμος είπε...

Είμαστε εκτος θέματος αλλα .Απω το 85 κε 3000 χ βουλευτές 3.000.000 σηνταξοιουχη κε ανάπηρη 1.500.000 δημόσιο .500.000 οι λεγόμενη ΔΙΜΟΤΙΚΗ βοηθια 2500.000 πληροναν φόρο.εαν τους περισεβαν 3000000 αλλοδαπή που ΔΟΥΛΕΒΟΥΝ κε στέλνουν τα λεφτά στην πατρίδα τουΣ. ΔΕΝ ΒΓΕΝΕΙ ΤΟ ΜΑΓΑΖΗ. Απω το 85μεχρη 2010 ξετινάξαμε τα ταμία της τράπεζες το δημόσιο..της συντάξεις ΑΣΤΑ θζny